Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 30. ledna 2022

O původu příjmení: Jména a příjmení, některá dost kuriózní

 

Napadlo vás někdy, co znamená vaše příjmení a jaký máte vy a vaše příjmení původ? Určitě nejste jediní a ani poslední. Vybrat jméno dá někdy, hlavně v posledních letech, pořádně zabrat. Stačí, že běží nějaký film nebo seriál a už se objevil např. Vinnetou, jak originální... Vliv hlavně anglicky mluvících zemí je také znát. 
Když jsem pracovala se starými matrikami v zemském archivu, bylo tam většinou pár jmen, která se opakovala. V mužské i ženské podobě. Tehdy bylo časté jméno František (Franz) a když se narodila holka - hop, byla Františka. Podobně Antonín - Antonie. Také to máme v rodokmenu. 
Původ příjmení mě dost zajímá. Příjmení vyjadřuje část osobního jména s významem příslušnosti k určité rodině. 
A nejste náhodou paní Roztomilá nebo Šílená? Pak při představování můžete být středem pozornosti, ale těžko se divit.
Dnes odstartujeme s paní Marií Tomsovou (možná znáte z televize) seriál, kdy vysvětlíme původ a význam některých příjmení. Občas zařadím i jména. Všechna to určitě nebudou, to si řekněme hned na začátku. 
Pojďme se dnes podívat na kuriózní jména a příjmení.

 

TOP 10 nejoblíbenějších chlapeckých jmen ve světě pro rok 2021

  1. Liam
  2. Noah
  3. Oliver
  4. Elijah
  5. Lucas
  6. Levi
  7. Mason
  8. Asher
  9. James
  10. Ethan
Dívčí jména:
  1. Olivia
  2. Emma
  3. Amelia
  4. Ava
  5. Sophia
  6. Charlotte
  7. Isabella
  8. Mia
  9. Luna
  10. Harper

Nejoblíbenější jména dětí v Česku:

Holčičím jménům vévodí Eliška, která vznikla z hebrejštiny a překládá se jako „přísahám na svého Boha“. Eliška je variantou anglického jména Elisabeth.

Druhá v pořadí je Anna. Toto jméno je opět hebrejského původu a znamená „milá“ či „milostiplná“.

Bronzovou pozici obsadila Adéla, která je starogermánského původu. Jde o počeštělou verzi německého jména Adelheid, které značí vznešenou bytost. V českém jazyce ji překládáme jako „vznešená“ či „spanilá“.

Čtvrtá je Tereza. Toto jméno je opředeno záhadou. Jednoznačný význam je nedohledatelný a tedy je problém i s jeho významem. Vycházíme z řeckým jmen s významy „ochrana“, „záštita“ nebo „teplo“.

Páté místo patří Sofii. Česká obdoba tohoto jména je Žofie a znamená „moudrost“.

 Plecháček se jménem Jana | BIANO

Chlapeckým jménům vévodí jednoznačně Jan. Toto jméno je jednoznačně nejoblíbenější české jméno, které pochází z hebrejštiny. Překlad zní: „Bůh je milostivý.“

V závěsu za Janem je Jakub. Jméno pochází z hebrejštiny, konkrétně z jména Jákob, což znamená „druhorozený“ nebo také „ten, kdo se drží za patu“.

Třetí příčka patří Tomášovi. Jedná se o biblické jméno, které má prastarý původ. Kořeny najdete v aramejštině a význam tohoto jména je „dvojče“ nebo „blíženec“.

Čtvrtým nejoblíbenějším jménem roku 2020 je Matyáš. Pochází z hebrejštiny a má velice blízko ke jménu Matěj. Význam slova je „dar od Boha“.

Chlapeckou pětici uzavírá Adam. V původním hebrejském významu znamenalo slovo „ádám“ člověk, tedy obecné označení. Význam jména Adam je překládáno jako „člověk, který je spjatý s půdou“.

Setkali jste se s nějaký kuriózním jménem nebo příjmením? Já jsem potkala Perlu Mrkvovou.  

zdroj: český rozhlas, svetzeny.cz, internet

7 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Hani omlouvám se za smazání původního komentáře. Mobil mi některá slova upravil.To je moc zajímavý článek. Já jsem celý život pracovala s agendou plnou jmen a nezajímavější jméno měla paní Jitřenka Slunéčková. Měj se hezky Hani. P.S. Ono i moje jméno zní zvláštně... Vlastně pořád něco slavím...nejdřív jaro a pak Ducha. 🤣🤣🤣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jména jsou různá a člověk nic nenadělá. Znám pár případů, kdy si příjmení, dokonce i jméno změnili. Být kvůli tomu jen terčem posměchu, taky není to pravé. Jeden muž si při sňatku vzal příjmení manželky a to bylo nejlepší.
      Ta uváděná paní měla tedy jméno i příjmení z vesmíru, to je rarita! No a Ty to máš fakt parádní, ale také dlouhé do jedné kolonky ☺.
      Měj krásný nástup do nového týdne.

      Vymazat
  3. Hani, mně se líbí jednoduchá jména. Mám tři syny, kteří se jmenují Pavel, Tomáš a Martin. Kdyby to bývaly byly holky, jmenovaly by se Barunka, Terezka a Anička. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, souhlasím s Tebou, jednoduché jméno se hodí ke každému příjmení a podle mého je to nejlepší. Vybrala jsi velmi dobře. ☺ Zdravím.

      Vymazat
  4. Ano, občas to nemají nositelé některých jmen jednoduché.
    Terka má známou advokátku - nevím, jak se do Advokátní kanceláře Terezy Zoufalé hrnou klienti :o)
    Haničko, měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ta paní bude vzhledem k příjmení terčem narážek asi po celý život. Je to pech, mít příjmení podobného charakteru.
      Děkuji a přeji úspěšný start do nového týdne. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...