Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 30. ledna 2022

Nadívaná kachna s karamelizovaným zelím - původní recept od Lichtenštejnů

 

Je neděle, tak trochu podráždíme chuťové buňky. Máte-li rádi kachnu a chcete-li něco nového a dobrého, můžete vyzkoušet:

Vítězný recept "Pochoutkového roku" podle odborné poroty za rok 2021:

Je to zřejmě poprvé, co se na veřejnost dostává recept, který původně milovala knížecí rodina Lichtenštejnů, kteří obývali Valtice a Lednici na jižní Moravě. S receptem soutěžil pan Tibor Novotný z Jarošova (Uherského Hradiště), který se ho naučil od své babičky. Je to dokřupava upečená plněná kachna s fantastickým sladkým zelím.

  • Na kachnu:
  • 1 kachna
  • 500 g kuřecích jater
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 100 ml oleje
  •  
  • Na vysypání kachny:
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kmínu
  •  
  • Na potření:
  • 1,5 lžíce medu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce oleje

     

    Postup

    Drůbeží játra opláchneme, zbavíme blanek a žilek. Poté je nožem naškrábeme.

    Na pánvi orestujeme na 100 ml oleje 1 velkou cibuli nakrájenou na kostičky dosklovata. Potom přidáme naškrábaná játra a společně je krátce orestujeme, aby zůstala šťavnatá. Na závěr směs osolíme a okořeníme sušeným tymiánem. Necháme vychladnout.

    Kachnu opláchneme, uvnitř vysypeme solí a kmínem. Zadním otvorem pomocí lžíce drůbež důkladně naplníme játrovou nádivkou. Vše řádně upěchujeme, aby se jí do kachny vešlo co nejvíce a byla pěkně zakulacená.

    Kachnu uzavřeme biskupem a zbytky kůže na stranách u otvoru přeložíme tak, abychom otvor uzavřeli. Vše zajistíme dvojicí párátek.

    Kachnu přeložíme do pekáčku, podlijeme vlažnou vodou a přiklopíme. Pečeme při 150–180 °C cca 1 hodinu.

    Následně kachnu vyndáme, svrchu ji potřeme marinádou, kterou jsme si připravili smícháním 1,5 lžíce medu, 2 lžic sójové omáčky a 2 lžic oleje. Pak vršek osolíme a kachnu vložíme zpět do trouby.

    Tentokrát ji pečeme odkrytou při teplotě 200 °C opět 1 až 1,5 hodiny. Během tohoto pečení minimálně 4x potřeme kachnu směsí medu, oleje a sójové omáčky. Kachna by měla být po upečení celá hnědá, ale ne spálená.

    Ingredience

    • Na zelí:
    • 750 g cibule
    • 1 hlávka zelí (asi 2,5 kg)
    • 1 lžíce kmínu
    • 1 lžíce soli
    • 200 ml oleje
    • 350 g cukru
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 1 lžička octa

      Zelí rozdělíme na 4 části, vykrojíme košťál a na struhadle ho nastrouháme na tenčí nudličky. Delší nudličky můžeme překrájet. Zelí prosypeme kmínem. Stejně tak si nadrobno nakrájíme i 750 g cibule. Tu pak ještě prosolíme.

      Do hrnce nalijeme olej, po rozehřátí přisypeme cukr, který opatrně zahříváme. Tím nám vzniká mastný karamel. Cukr se rozpouští u dna pod vrstvou oleje. V okamžiku, kdy se odspodu začíná připalovat, barvit do hněda a stoupají k hladině malé bublinky, přihodíme do hrnce nakrájenou cibuli.

      Cibule nám zastaví karamelizaci. Směs mícháme, všechna cibule musí mít stejnou barvu. Po 10–15 minutách přidáme po částech nakrájené zelí a vše neustále promícháváme. Za 45–60 minut by mělo být měkké, zkaramelizované, sladké a skoro kandované. V tu chvíli ho dochutíme mletou skořicí a octem.

      Kachnu podáváme se zelím a dvěma druhy knedlíků.

      Tibor Novotný

      Recept získal od své babičky narozené ve Valticích. Pracovala jako vrchní kuchařka u knížecího rodu Lichtenštejnů na zámku ve Valticích a na jejich letním sídle v Lednici. Nadívanou kachnu se zelím v tomto pojetí vymyslela už její babička, která recept naučila svou dceru a ta zase svou vnučku. Nejvíc kachnu miloval kníže Jan a jeho děti. Recept panu Novotnému prozradila jeho babička v roce 1968 a musel slíbit, že ho do její smrti nikomu neprozradí. Učinil tak až v soutěži Pochoutkový rok. Tento recept "Pochoutkového roku" odborná porota ocenila jako nejlepší za rok 2021 a pan Novotný je tedy vítězem!

 

zdroj: regiony.rozhlas.cz

14 komentářů:

  1. Klobouk dolů,mana nebeská 🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to bude fakt chuťová bomba, proto dávám recept dál... ☺

      Vymazat
  2. Po obědě jsem,tak si pustím Kaju Maříka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej, Marti, u Káji Maříka! ☺ Doufám, že se Ti poslech líbí.

      Vymazat
  3. Kachnu jsme už dlouho neměli. Já ji mám ráda, ale manžel ji nemůže kvůli žlučníku.. Zelí dělám podobně, jen nedávám ocet, ale šťávu z citrónu a pro dochucení ještě přidávám jemně nastrouhané jablko. Je to také mňamka. Měj se moc hezky Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, kachna bývá mastná, to je na žlučník jed. Určitě máš svoji přípravu zelí, s citrónem to neznám, jistě to všem chutná.
      Děkuji a také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  4. Mám ráda recepty s příběhem. Kachnu opravdu dělám jen vyjímečně, ale tahle vypadá skvěle.
    Hani, přeji hezký zbytek neděle. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, s tím příběhem máš pravdu, tady k té kachně opravdu je a není ledajaký... U nás kachnu děláme občas, přítel to má rád, ale bez nádivky.
      Děkuji a přeji příjemný nedělní večer. ☺

      Vymazat
  5. Hanko, tak to bych si určitě smlsla. Kachnu zase moc často nedělám, ale mám jí ráda a tahle by mně chutnala určitě. Zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, že jo ☺? Já taky kachnu často nedělám, když ji koupí přítel, většinou si ji dá péct, ale tohle někdy vyzkoušíme.
      Děkuji a posílám pozdrav do Prahy. ☺

      Vymazat
  6. Nad kachnou by zajásala větší část naší rodiny,jenom já a syn ji nemusíme.A protože jedna kachna pro 10 lidí je málo,tak jsem na vánoce sehnala kachní prsa a to jsem mohla i já.Nesnáším kosti.Zelí dělám stejně,to jsem se naučila od tchýně a nikdy jsem lepší nejedla.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
  7. Tak vidíš, Jituško, většině z rodiny by to "šmakovalo", to by chtělo aspoň dvě kachny a ne žádná holoubátka. Ale nedávno jsi psala, že ani kapra Ty a syn nejíte, tak aspoň ta kachní prsa, tam je nejlepší maso. Přítel právě rád obírá kosti.
    Musela jsi mít šikovnou tchyni, to Ti mnohá může závidět.
    Děkuji a také přeji příjemný nedělní večer. ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Hani, tak to musí být dobrota. To by si s chutí dal můj muž. Kachnu dělala hlavně mamka, tedy spíš kachny... Měla to ráda a nás je hodně. Taky se zelím a s knedlíkem. Někdy dělala z kachen rolády, vykostila je a plnila různě nádivkama. Muselo to být pracné, já tomu neholduju. I když teď budu na středu připravovat svíčkovou, přijede na oběd táta a on to má rád... Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, Leni, že od mamky to tedy muselo chutnat... Já jím kachny hlavně s přítelem, dříve jsme byli na husy. Ale je rozdíl doma chovaná husa nebo kachna a ta koupená, to maso je fakt rozdílné. Roládu, ale z kuřete, občas dělá přítel, zcela upřímně - mi by se nechtělo s tím piplat. Já to normálně upeču a taky dobrý.
      Joo, svíčková, to si pochutnáte a zdravím tatínka a přeji mu, aby si zvlášť pochutnal. Přeji mu hodně zdraví. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...