Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 11. ledna 2022

Příběhy slavných značek: Karma

 

Mít v bytě teplo, zvláště v lednu a teplou vodu k tomu - dnes běžná věc, ale vždy tomu tak nebylo.

Karma: Název pro ohřívač vody vznikl ze jména českého vynálezce
 

Úspěšnou firmu s patentem, který se používá dodnes, jejímu zakladateli sebrali. Karel Macháček zemřel v zapomnění. Bohužel, i takhle někteří naši vynálezci dopadli.

 


Jak Karma ke svému jménu přišla? Jednoduše. Jsou to první slabiky jména a příjmení Karla Macháčka, člověka, který jako první vyrobil plochý průtokový ohřívač vody, obecně známý jako „karma“.

Úžasné 20. století totiž přineslo řadu báječných změn – vodovod, elektřinu, plyn. A právě Karel Macháček pochopil, jakou budoucnost mají v domácnostech plynové spotřebiče, a začal je vyrábět. V té době je navíc u nás nikdo nevyráběl, dodávaly je k nám zahraniční firmy – především Siemens a Junkers.

Továrnu pan Macháček založil v roce 1910 ve Vysočanech. Nejprve z továrních pásů sjížděly plynová kamna, trouby a ohřívače vody. Časem se výroba rozšířila na veškeré plynové spotřebiče, které tehdejší domácnosti potřebovaly.

Ožehovač chlupů a opékač oplatek

 

Z dnešního pohledu jsou to poněkud raritní kousky – ožehovače chlupů a peří, opékače oplatek nebo pražiče kávy. Ale také rozžehovače koksu a uhlí pro kotle ústředního topení, plynové rožně, udírenské rošty, cukrářské pece… A hlavně: nástěnné ploché průtokové ohřívače.

Už po pěti letech přestaly prostory ve Vysočanech stačit, a tak se podnik přesunul do Libně. Pod nově zaregistrovanou značkou Karma tu vznikla řada plynových spotřebičů, často podle Macháčkových plánů. Továrna v Libni sloužila výhradně pro výrobu a opravy přístrojů na ohřev vody o výkonnosti od 2 do 30 l/min. Zde měl závod vlastní zkušebnu, chromovnu, niklovnu a lakovnu s moderním stříkacím zařízením. O dalších deset let později po vzoru amerických automobilek vybudoval moderní závod v Českém Brodu.

 

Ale nekopíroval jen cizí vzory, sám přihlásil a realizoval celou řadu patentů. Pravděpodobně nejvýznamnější z nich je řešení automatického otevírání přívodu plynu do hořáku průtokového ohřívače po otevření výtokového vodního uzávěru. Tento bezpečnostní princip, který si Macháček nechal patentovat v roce 1929, se u plynových ohřívačů používá dodnes (Patentová přihláška z 31. 5. 1929 č. P 3889 – 29).

Konec v zapomnění

 

Ani během druhé světové války výroba neustala. Závody v Libni a v Českém Brodě zaměstnávaly na začátku čtyřicátých let 140 kovodělníků a 22 úředníků. Macháček celý podnik nadále úspěšně řídil ze své vily v poklidných Klánovicích kousek za Prahou.

Pro své kvalitní zpracování a vysokou technickou úroveň si výrobky Karma zajistily velkou oblibu u odběratelů plynu, ke které přispěl i kvalitní záruční i pozáruční servis a ochota a vystupování pracovníků firmy vůči zákazníkům.

Nad populární značkou se začaly zatahovat temné mraky až po komunistickém převratu. Série znárodnění se nevyhnula ani Karmě a v roce 1952 přešla společnost pod správu státu. Toho už se Macháček nedožil. Po roce 1948 se stáhl do ústraní a nedlouho poté sám a v zapomnění v Klánovicích zemřel. V roce 1952 byla firma znárodněna a výroba plynových spotřebičů převedena z KARMY, jakož i z děčínského Promethea, do továrny Caloria Příbram (původně továrna na plynové spotřebiče Šmolík). Výrobky nesoucí značku Caloria příliš vysokou kvalitou nevynikaly. Také proto byla v r. 1964 továrna Caloria zrušena a plynové spotřebiče se opět vyráběly v Českém Brodě v původní továrně KARMA, která se však v období socialismu jmenovala Okresní podnik místního průmyslu (OPMP) Český Brod.


KARMA dnes

 

Karma Český Brod a.s.

Továrna KARMA vyrábí plynové spotřebiče i v současné době. Protože prožila po roce 1989 cosi jako nové zrození, vrací se jí nyní všechno dobré, co v minulosti vykonala. V roce 1991 byla založena akciová společnost KARMA Český Brod, která má široký sortiment v oblasti plynového vytápění, klimatizací a ohřevu vody. V sortimentu konvenkčních plynových kamen je pak Karma jedničkou na českém trhu. Odbytiště produktů se díky jejich kvalitě stále rozrůstá. Výrazný zájem o KARMA spotřebiče je nejen v Evropské unii, ale také v státech bývalého Sovětského svazu, jako jsou Rusko, Ukrajina, Gruzie, Arménie. Ve své dlouholeté výrobní tradici pokračuje společnost Karma Český Brod a.s. i v dnešní době. Investicemi do výroby, které jsou spojené se zaváděním technologických novinek, se snaží přinášet na trh nové výrobky. Důkazem toho jsou nové generace výrobků - vestavné plynové krby a volně stojící krbová kamna.

 

Realizace vestavného plynového krbu Elegance 77 Exclusive Slim line, grey metallic

zdroj: www.karma-as.cz, J. Škápíková , M. Šorelová

8 komentářů:

  1. Hani,ráda jsem si připomněla.Karmu jsme doma také měli,tatínek později udělal po celém bytě i plynové topení.Ale od dětství jsem se bála plynu a pořád kontrolovala,zda je klička v chodbě na noc na místě vypnuto.V ulici se totiž otrávila rodina právě od karmy.A těch případů bylo více.Jsem ráda,že máme vše na elektriku,ale kotelna je plynová a vůbec teď má každý většinou plynový kotel.Ale to jsem odbočila.
    Zase jsem si ráda početla.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, plyn je dobrý pomocník, ale těch nehod, co už bylo... Dnes se řeší ceny energií a problémů je stále dost, hlavně, když to podražilo. Moje teta žila ve dvouletkových domech, tam se původně topilo také plynem, říkali tomu "Gamati", zvenku tam byly takové košíky na odchod zplodin. Ale sloužilo to desetiletí, pak zavedli běžné ústřední topení. Každý chce mít teplo, dnes je rozhodující hlavně cena.
      Děkuji, jsem ráda, že Tě to zaujalo a přeji příjemnou středu. ☺

      Vymazat
  2. Další zajímavý příběh.
    Děkuji, Hani a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, další naše značka, dnes z oblasti vytápění.
      Přeji úspěšný den. ☺

      Vymazat
  3. Zajímavý článek.vubec jsem netušila jak název Karma vznikl. Díky za seznámení s historií této značky. Karmu jsme nikdy neměli, ale máme plynový kotel ohřevem vody.Děkuji a měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, také s Karmou nemám osobní zkušenost. Co jsme se přestěhovali do města, máme teplou vodu, vytápění ústřední a zkušenosti s tím výborné - neměnila bych.
      Děkuji a také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  4. Hani,co je Karma vím, ale kdo byl autorem jsem nevěděla. Dost lidí, co něco dokázali, upadlo v zapomnění. My máme v domě plynový kotel na topení a ohřev vody a momentálně je dost poruchový a právě čekáme na opraváře, který už třikrát svoji návštěvu zrušil.Dosud jsme byli spokojeni, je to bez práce. Tedy až na to zdražení... Těším se na další Příběhy značek. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, všechno má své pro i proti. Já - původně holka z baráku, který byl pak zbourán, jsem šla s rodiči do města a to byla pro mě výhra! Co bych tam dělala dnes, řešila bych věci, které tady neřeším, ale je mi jasné, že kdo má skvělý dům, má své větší soukromí a do městského bytu by nešel. Otázka vytápění k tomu patří, vím, jak to na domě chodí.
      Děkuji a Příběhy značek stále tvořím, bude co číst. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...