Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 2. února 2022

Procházka únorovou oblohou: Plejády, Hyády a trpasličí planeta Ceres


Trpasličí planetu Ceres na noční obloze pouhým okem neuvidíte, ale můžete ji zkusit najít dalekohledem. Bude se toulat v blízkosti známých hvězdokup Plejády a Hyády.

Plejády (nazývané také Kuřátka, Sedm sester) jsou mladá otevřená hvězdokupa v souhvězdí Býka. Tato hvězdokupa, která je od Země vzdálená jen asi 440 světelných let,  obsahuje několik hvězd viditelných pouhým okem. V městských oblastech je takto možné zahlédnout pět až sedm hvězd, ale pod průzračnou oblohou bez světelného znečištění dvanáct i více hvězd. Hvězdokupa je obklopena slabou reflexní mlhovinou, která je nejlépe vidět na fotografiích s dlouhou expozicí pořízených velkými dalekohledy.

Leden nebyl na jasné noci příznivý, snad na tom budeme v únoru lépe. Nad hlavou nám září Blíženci – zvířetníkové souhvězdí s nejjasnějšími hvězdami Castorem a Polluxem. O něco níže je nenápadné souhvězdí Raka. Jižně od Blíženců, stále ještě vysoko na obloze, vyhledáme tzv. „zimní trojúhelník“, který pospojujeme z hvězd Sírius ve Velkém psu, Betelgeuze v Orionu a Prokyon v Malém psu.

 

Žlutí obři a Kuřátka

Souhvězdí Býka klesá k západnímu obzoru před Orionem, který je stále ještě dominantním souhvězdím zimní oblohy. Nad ním září Vozka s jasnou Capellou – dvojhvězdou, kterou tvoří dva žlutí obři o průměru 7 a 9 Sluncí. Severozápadní obloze vévodí Kassiopeia s typickým dvojitým W a nad severovýchodem se zvedá Velký vůz, výrazná součást souhvězdí Velké medvědice.

Z objektů hlubokého vesmíru můžeme triedrem snadno pozorovat jednu z nejkrásnějších otevřených hvězdokup M35. Dokonce i bez dalekohledu spatříme nad souhvězdím Býka pohybovou hvězdokupu M45 dobře známou pod názvem Plejády nebo také Kuřátka.

Kde hledat planety

Ze sedmi planet neuvidíme v únoru jen jednu – Saturn, který se 4. února ocitne v konjunkci se Sluncem. Merkur budeme vyhlížet v první polovině měsíce nízko nad jihovýchodním obzorem, tamtéž bude ráno jako Jitřenka k vidění Venuše a také Mars. Jupiter bude svítit v první polovině února večer nízko nad západním obzorem. Uran bude viditelný v první polovině noci a Neptun počátkem měsíce nad jihozápadním obzorem – tyto dvě planety uvidíme ovšem jen v dalekohledech.

 

Ceres a další úkazy

Z úkazů stojí za zmínku konjunkce trpasličí planety Ceres s hvězdou Alcyone ze souhvězdí Býka, a to 11. února v 1 hodinu. Během února a března uvidíme Ceres procházet mezi Plejádami a sousední hvězdokupou Hyády; zájemcům samozřejmě doporučujeme dalekohled, Ceres má jasnost pouze 8,5 magnitudy.

V noci ze 14. na 15. února nastane konjunkce Měsíce s hvězdou Pollux v Blížencích, o dvě noci později pak s hvězdou Regulus v Býku. 24. února v sedm hodin ráno bychom mohli vidět Měsíc v konjunkci s hvězdou Antares ve Štíru; Měsíc bude v té době den po poslední čtvrti. A konečně 27. února ráno vznikne nízko nad jihovýchodem pěkné seskupení Měsíce, Venuše a Marsu.

A na závěr, jak velí tradice, měsíční fáze: 1. února bude Měsíc v novu, 8. února v první čtvrti, 16. února v úplňku a v poslední čtvrti se ocitne 23. února. Přeji hezkou podívanou!

zdroj: sever.rozhlas.cz

6 komentářů:

  1. Další velice zajímavé téma Hani. Na obloze poznám jen Malý a Velký vůz, Casiopeu a to je tak všechno. Děkuji za vyčerpávající článek. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jari, za pochvalu. To, co uvádíš, také poznám, třeba Polárku. Ale horší je viditelnost, hlavně ve městě.
      Článek je spíše stručný, uvědomuji si, že je to odborné téma a dost náročné pro laika, mezi které se také počítám. Ale aspoň něčím rozšíříme své obzory.
      Také Ti přeji pěkné únorové dny, nejen ty dvojkové, jak je tomu dnes. ☺

      Vymazat
  2. Přesně tak,leden byl na hvězdnou oblohu velmi skoupý.Ty hvězdy neznám,ale ráda oblohu pozoruji,ale v zimě moc ne,z oken domu nic moc vidět není,spíše v létě,když sedíme u mladých na zahradě a nejraději jsem je pozorovala o dovolených,tam byla příležitost.
    Hani,moc hezký příspěvek.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tomu tak, jak, Jituš, píšeš. Většinu života také trávím ve městě a tam je pozorování problematické. Měsíc ano, ale pozorovat hvězdy - to je horší.
      Téma mě také zajímá, proto nabízím příspěvek i jiným a jsem ráda této pochvale.
      Děkuji a přeji pěkný začátek února. ☺

      Vymazat
  3. Moc toho na obloze nepoznám a v posledních dnech mohu být v klidu - jasno moc není.
    Děkuji za zajímavé čtení a pokoukání a přeji hezký den, Heni.
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také nepatřím mezi znalce, ale v každém článku vidím něco, čím si člověk své znalosti může aspoň trochu rozšířit o nové poznatky ☺.
      Děkuji a přeji příjemný únorový večer.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...