Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 30. března 2022

Brno a jeho kultura podle literárního historika (poslech s L. Lakomým)

 

Kdo se zajímá o kulturu a má vztah k Brnu - z pamětí literárního historika - univerzitního profesora Dušana Jeřábka. O divadle, literatuře, výtvarném umění a významných osobnostech brněnské Masarykovy univerzity v letech 1928 až 1948. Dostupné k poslechu 3 týdny!

Účinkuje: Ladislav Lakomý

Naše druhé největší město prochází v meziválečném období výraznou změnou, kterou ve svých vzpomínkách zaznamenává Dušan Jeřábek. Očima dospívajícího kluka sledujeme, jak se z Brna stává moderní metropole, kde začínaly i herecké celebrity jako Oldřich Nový či Karel Höger. Stranou nezůstávají ani spisovatelé a literární teoretici. 

Do osobních poznámek chlapce zasáhne 2. světová válka. Díky tomu poznáváme tíživou atmosféru neveselé doby, kterou nakrátko vystřídá naděje po květnu 1945.

Vzpomínání končí odchodem z vysoké školy v roce 1948, kdy Jeřábek zároveň navštěvuje fakultní ples, kterého se účastní sám ministr Jan Masaryk.

Literární historik Dušan Jeřábek (1922—2004) pocházel ze spisovatelské rodiny, psaním se živil jeho otec i dědeček.

Jeho jméno je neochvějně spjato s Brnem, výjimku tvoří pouze dvouleté totální nasazení v Kuřimi a jeden semestr na univerzitě v Greifswaldu.

Ve svých literárních rozborech se zabýval především generací májovců, zároveň je autorem monografie Arneho Nováka. Nezapomněl na své rodné město, jehož meziválečnou a válečnou atmosféru popsal ve vzpomínkovém díle s názvem Brněnská romance. 
Zdroj: plus.rozhlas.cz

8 komentářů:

  1. Zajímavý článek Hani. Do Brna jsem jezdívala na školení a městem mě prováděla moje neteř. I když jsem tam byla několikrát, tak po školení a odpoledne se už toho moc stihnout nedalo. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já Brno znám celkem dobře, myslím tu starší část, sídliště mě nezajímají. Nikdo mě nikdy neprovázel, spíš já bývala tím průvodcem. Co jsem tam jela, vždy jsem si prohlédla nějaké muzeum, no však se to tady na blogu asi objeví, až se na to dostane řada. Materiálů mám "neúrekom".
      Děkuji a přeji příjemný nástup do aprílového měsíce. ☺

      Vymazat
  2. V Brně jsem už dlouho nebyla a nevím,zda se tam ještě někdy podívám.
    Hezký večer Hani

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, tak je to i se mnou, ale pokud tam bude nějaká výstava typu Věstonická Venuše apod., tak do Brna s přítelem zajedeme. Od jara do podzimu by to šlo.
      Děkuji a také přeji co nejlepší večer. ☺

      Vymazat
  3. Moc ráda si poslechnu, Brno znám jen velmi okrajově.
    Děkuji a zdravím, Haničko. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda, Helenko, jestli Tě nějaký díl zaujme. Je to zaměřeno na kulturu doby předválečné a válečné. Také to budu poslouchat po částech. Pan Lakomý to dobře čte.
      Děkuji, Helenko, přeji povedený apríl ☺.

      Vymazat
  4. Hanko,určitě si se zájmem později o Brně ráda vše poslechnu. Brno,tak to byla při mě cestě k rodičům do Znojma přestupní zastávka, když byla delší prošla jsem se. Později už bylo autobusové spojení přímo z Havířova do Znojma,dávala jsem přednost autobusu před vlakem pokud jsem cestovala sama.
    Nyní mám z knihovny vypůjčenou knihu o Brně Cejlu - Fabrika od Kateřiny Tučkove.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, materiály k Brnu se mi naskytly a je to i možnost změny, nemusí být vše jen od nás z kraje. K rodičům jsi jistě ráda jezdila tak jsi měla i místa, která jsi pravidelně navštívila. Já jsem to Brna jezdila hlavně za historií, vždy to bylo nějaké muzeum nebo výstup na věž radnice.
      Spisovatelka Tučková dobře píše, určitě se Ti kniha líbí. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...