Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 29. března 2022

Příběhy slavných značek: Zátkovy těstoviny s recepty

 


Děláte nudle domácí nebo je kupujete? Já na rovinu řeknu, že jsem si to vyzkoušela, ale nudle/těstoviny různých druhů KUPUJI. U někoho bych tím "nebodovala", ale v podstatě pro naši domácí spotřebu se to neoplatí dělat. Takže dnes je to příběh, jak těstoviny z jižních Čech dobyly srdce hospodyněk v celém mocnářství.

 

Zatímco s výrobou sodovky udělal jihočeský rod Zátků díru do světa, první továrna na těstoviny, nudle a makarony ve střední Evropě to ve svých začátcích lehké neměla. Hospodyňky totiž byly odjakživa zvyklé vyrábět si těstoviny samy. Naštěstí to majitelé firmy nevzdali.

Příběh

Zátkovy

1884

Založení firmy

Vlastimil a Dobroslav Zátkové zahájili u obilného mlýna v Boršově nad Vltavou provoz v tehdy největší těstárně Rakousko-Uherska. V začátcích bylo nutné přesvědčit hospodyně, zvyklé připravovat si těstoviny po 'domácku', že těstoviny vyráběné průmyslově jsou nejméně stejně kvalitní.

 
1914-1918

1. Světová válka

Těstoviny nebyly zařazeny do tzv. vyživovacího plánu a tak byla těstárna po celou dobu války mimo provoz. Po válce nebyla k dispozici surovina a hlavně byly zpřetrhané obchodní vazby s alpskými zeměmi, když mezi jižními Čechami a Rakouskem vznikla státní hranice. Do té doby vzkvétající podnik ztratil plné dvě třetiny svých původních odběratelů.

Za účelem vybudování nové odběratelské sítě v právě založené ČSR byla zorganizována mohutná reklamní kampaň zdůrazňující přetrvávající prvotřídní kvalitu. Zátkovy těstoviny se opět staly pojmem mezi hospodyněmi.

1929-1939

Modernizace

Rozšíření výroby prostřednictvím prvních automatických strojů, do roku 1939 byly postupně nahrazovány staré výrobní haly novými. Od konce 19.stol do roku 1939 jsou expedovány Zátkovy těstoviny prostřednictvím jisté velkoobchodní firmy v Londýně lodí do Singapuru, protože v konkurzu prokázaly největší odolnost proti snížení jakosti v tropickém malajsijském prostředí.

1939-1945

2. světová válka

Němci zkonfiskovali veškerý majetek rodiny Zátků, potravinářská výroba byla zastavena a nahrazena vojenskou. Původní majitelé se do zdevastovaného mlýna a těstárny směli vrátit až po roce 1945. I tak jen na krátkou dobu.

1987-1989

Socialistická výroba

V roce 1948 byl kombinát znovu zkonfiskován, znárodněn a rodina Zátkova musela odejít do emigrace. Firma je pod názvem "Mlýny a těstárny, s.p., závod 2 Březí" začleněna do státního podniku a stává se střediskem jihočeského mlýnsko-těstárenského průmyslu. Až do roku 1989 se přes omezený rozvoj technické základny dařilo udržet kvalitu výroby a těstárna dál patřila mezi nejlepší v republice.

1991

Znovuzaložení firmy

Bývalý státní podnik je přidělen managementu Mlýnů a těstáren Březí a dědicům rodiny Zátků nejprve do ekonomického pronájmu. Natrvalo jej pak získají formou přímého prodeje k 1. 1.1994.

Prvním předsedou valné hromady se stává dr. ing. Vladimír Zátka. Do provozu byly uvedeny moderní italské vysokoteplotní linky na výrobu krátkých i dlouhých těstovin řízené počítačem se supervysokoteplotním sušením.

2000

Změna právní formy

Ze společnosti s ručením omezeným se stává společností akciovou.

2003

Holding

Firma se stává zakládajícím členem holdingu výrobců těstovin, Europasta B.V. Do něj pak postupně přistupují další významné těstárny z ČR a SR.

2010

Fúze

Završením změn v celkové struktuře společnosti byla v roce 2010 fúze všech společností skupiny do jedné firmy, současné společnosti Europasta SE.

Bezprostředně po fúzi firem došlo k realizaci vstupu strategických partnerů. Novými akcionáři s 50 % akcií se staly dvě významné evropské těstárenské společnosti Cerealis Produtos Alimentares (Portugalsko) a Gallo Productos Alimenticios (Španělsko).

2021

Inovace a modernizace

Společnost dlouhodobě investuje do rozvoje, inovuje a modernizuje výrobu. Linky jsou dnes již plně automatizované. Důraz je kladen na kvalitu a ekologii. Těstoviny se začaly vyrábět výhradně z podestýlkových vajec, je snaha o zachování tradice a českosti.

Rodina Zátkova

Těstoviny se značkou Zátka jsou produktem jihočeského podnikatelského rodu se šíří záběru přímo renesanční. Jeho kořeny můžeme najít jižně od Českých Budějovic už koncem 17. století.

Na začátku století 19. se Zátkovi přestěhovali do Českých Budějovic. Hynek Zátka zde založil obchod se solí, zemědělskými plodinami, tuhou a sádrou. Zakoupil několik usedlostí ve vesnici Libníč a vytvořil rodinný velkostatek. U Boršova nad Vltavou postavil první strojní mlýn na jihu Čech.

Na úspěchu Hynkova podnikání se podílel i jeho bratr Jakub, který se živil obchodováním se dřevem a stavbou říčních lodí. Díky vlastnímu říčnímu rejdařství přestal být rodinný obchod závislý na cizích dopravcích. Zátkovi mohli své produkty dopravovat pružně a podle potřeby. Jejich říční síť dosahovala na jih podél toku Dunaje a na sever až do Hamburku.

Chléb, sušenky... a sodovka

Hynek Zátka měl s manželkou Terezií devět dětí. Nejstaršímu Ferdinandovi se splnil sen, který nemohl realizovat jeho otec – vystudoval práva. Nakonec se jim ale stejně nevěnoval a začal podnikat. Nejprve převzal rodinnou pekárnu, pak se pokusil založit cukrovar – ale nezdařilo se, zkrachoval hned první sezonu. Pak Ferdinandovi osud přihrál do karet novou šanci – dědictví po tetě Marii.

Ferdinand Zátka neváhal, zřídil si v Karlíně parní pekárnu a v Železné ulici podnikovou prodejnu. Začal s pečením chleba a časem přidal i jemné pečivo a sušenky, které nazval Meteor.

K pekárně pak Zátka přidal továrnu na sodovky – první svého druhu v rakouské monarchii, a nabídku dále rozšiřoval. V duchu rodinné tradice považoval Ferdinand za vhodné propojit podnikání s vlasteneckým zápalem. A tak se zrodila Zátkova Česko-Slovanská káva.

Zátkovy

Zátkovy recepty

Široké nudle se slaninou a brynzou

4 porce

INGREDIENCE

30 g másla
1 cibule
400 g slaniny
150 g brynzy
400 g širokých nudlí Zátka
pažitka
pepř dle chuti

Postup

Osolenou vodu přivedeme k varu, přidáme široké nudle, uvaříme doměkka a scedíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozpálíme máslo, přidáme slaninu a orestujeme dozlatova. Přidáme cibuli a necháme zpěnit. Do pánve přidáme uvařené široké nudle, brynzu a dobře promícháme. Ochutíme pepřem a servírujeme do hlubokých talířů. Ozdobíme nadrobno nakrájenou pažitkou.

  

Rajčatová polévka s abecedou

4 porce

INGREDIENCE

50 g másla
1 cibule
500 g čerstvých rajčat
25 g rajského protlaku
cukr podle chuti
3 celé pepře
2 celá nová koření
větvička tymiánu
1 bobkový list
2 hřebíčky
80 ml smetany
sůl a pepř podle chuti
citronová šťáva podle chuti
80 g abecedy Zátka

Postup

Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a zpěníme. Přidáme rajčatový protlak a orestujeme. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, cukr, koření a ochutíme solí. Restujeme přibližně 20 minut, přidáme 500 ml vody a vaříme, dokud všechny ingredience nezměknou. Polévku přecedíme a opět přivedeme k varu. Do polévky přidáme těstoviny abeceda a vaříme je doměkka. Následně ochutíme kapkou citronu. Polévku servírujeme do hlubokých talířů a nakonec zjemníme smetanou.


Fleky s jablky, rozinkami a ořechy

4 porce

INGREDIENCE

2 jablka
400 g měkkého tvarohu
100 g rozinek
200 g ořechů
180 g hnědého cukru
200 ml smetany
50 g másla
400 g zvlněných fleků Zátka

Postup

Osolenou vodu přivedeme k varu, přidáme fleky, uvaříme doměkka, scedíme a promícháme s máslem. Jablka oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Do pánve nasypeme cukr, přidáme vodu a svaříme na karamel. Přidáme jablka a opékáme v karamelu doměkka. Přidáme smetanu, provaříme a vyndáme z pánve. Těstoviny servírujeme do hlubokých talířů, přidáme tvaroh, sekané ořechy, rozinky a opečená jablka.


Vřetena s mákem a lesním ovocem

4 porce

INGREDIENCE

200 g čerstvého lesního ovoce
100 g moučkového cukru
150 g mletého máku
300 g mraženého lesního ovoce
60 g cukru krystal
5 g povidel
400 g vřeten Zátka
50 g másla

Postup

Osolenou vodu přivedeme k varu, přidáme vřetena, uvaříme doměkka, scedíme a promícháme s máslem. V rendlíku smícháme mražené lesní ovoce s cukrem krystal, přivedeme k varu a svaříme na konzistenci husté omáčky, kterou dochutíme povidly. Mletý mák smícháme s moučkovým cukrem. Těstoviny servírujeme do hlubokých talířů, posypeme mákem s cukrem, polijeme omáčkou a ozdobíme čerstvým lesním ovocem.


zdroj: dvojka.rozhlas.cz, www.zatka.cz

9 komentářů:

  1. Moc ráda jsem si přečetla o další české podnikavé rodině. Vždycky myslím na to, jak těm lidem bylo, když jim sebrali něco, co předkové doslova vydupali ze země... Dědovi vzali "jen" hospodu...
    Těstoviny pochopitelně taky kupuji, ale přiznávám, že dávám přednost těm italským, většinou bezvaječným ze semoliny. Ale na šunkafleky se kupuji Zátkovy flíčky, to je pravda :o)
    Přeji pohodový den, Hani. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch podnikavých rodin bylo více, ale ne každá navrácený majetek dokázala předělat k původnímu obrazu, některé objekty pak byly i na zboření. Pár takových znám. Mým předkům nic nevzali, protože nic neměli, oba dědové z obou stran rodičů byli havíři, byli rádi, že mají střechu nad hlavou. Je to pravda.
      Já už léta nedělala domácí nudle, to švagr se "chlubí", že je dělá, v tomhle mi to je jedno. Určitě máš svoji značku, my těstoviny jíme spíše výjimečně, ale něco na nich je, člověk se pak po nich necítí jako po vepřo-knedlo-zelo, asi je to lehčí jídlo na trávení.
      Děkuji, Helenko, a přeji pohodový středeční večer. ☺

      Vymazat
  2. Těstoviny převažně kupuji,doma dělam pouze nudle a fleky.Nikdy.jsem nepřemyšlela nad nazvem Zatkovy.Teď až je budu kupovat vzpomenu si určitě na tebe.
    Hezky den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, kolikrát jsem ráda za tu svou rubriku, také se lecos dozvím. Rok a čtvrt dávám týden co týden tyhle značky a kolik jich u nás je/bylo!
      Je fakt, že my jsme spíše na brambory, takže já nudle ani fleky nedělala, ani nepamatuji.
      Děkuji a přeji klidné a úspěšné dny hlavně co se týče úprav bytu. ☺

      Vymazat
  3. Zátkovy těstoviny docela často kupuji, když potřebuji něco rychle... Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Jari, myslím, že z těstovin se dá něco narychlo připravit, viz dole recepty z jejich stránek. ☺
      Díky a také přeji pohodový večer.

      Vymazat
  4. Ahoj Hani, těstoviny kupuju v obchodech, občas si udělám jen do polévky nudle nebo drobení. Ale těstoviny jako přílohu doma nedělám, vařím ve velkém, je tu pořád plný barák lidí a to bych nic jiného nedělala... Měj se Hani hezky a těším se na další příběhy značek. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, vůbec se nedivím, že jako přílohu nudle neděláš, já nikdy, to řeknu na rovinu. Zrovna dnes jsme koupili vlasové nudle do polévky. Obdivuji vařit pro tolik lidí...
      Další značky čekají už v pořadí. Měj pěkný nástup do aprílového měsíce. ☺

      Vymazat
  5. Hanko,velmi zajímavé informace, Zátkovi těstoviny kupujeme,na rozdíl od mého muže jsem zvyklá od dětství na přílohy spíše těstovinove, rýžové a pak až brambory a knedlíky. Nudle do polévky jsem jednu dobu na přání manžela dělávala,ale upřímně,mě chutnají kupované a navíc je to vše časově náročné a pracné. Tím více oceňuji maminku,ta vždy dělala těstoviny ručně, samozřejmě i ty na šunkofleky,byla jsme sedmičlenná rodina,mě by ruce upadly. Později, když už jsme zůstali čtyřčlenná tak těstoviny kupovala,vesty má byla ve velké oblibě ke kuřeti na paprice i na sladko s mákem. Tak jsem si zavzpominala

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 174. schůzka: Kamarád arcibiskup

  „Uvnitř země české nemeškalo se se starostí o navrácení pokoje již dávno pohřešovaného. Mezi kořistnými zemany, jež nadužívajíce zemského...