Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 31. března 2022

Největší přehrada Orlík byla dokončena před 60 lety

 

Nedávno jsme mohli v televizi sledovat seriál Devadesátky, který, jak jsem četla, upoutal pozornost diváků. Aby ne, když jednak připomínal dobu, kterou jsme prožili a pak se to týkalo mj. i přehrady Orlík.

Vodní nádrž Orlík je podle objemu zadržované vody největší českou přehradou. Byla dostavěná 22. prosince 1961. Takže je to čerstvá šedesátnice! 

Přehradě muselo ustoupit několik vesnic a samot, celkem asi 650 stavení, 14 mlýnů a velký počet pil. 

Původně románský kostelík v Červené nad Vltavou (obec zanikla v roce 1960)
 

 Orlické Zlákovice musely také ustoupit stavbě orlické přehrady.

O tom, že přehrada povede údolím mezi soutokem Vltavy s Otavou, bylo rozhodnuto už v roce 1911. Měla sloužit energetickým účelům, ale k realizaci nedošlo. Znovu byl návrh oprášen v polovině 40. let. Tehdy bylo údolí důsledně prozkoumané geology a vznikl projekt přehrady.

Zachráněn byl empírový řetězový most i románský kostelík

 

 
Stavba přehrady Orlík (29. září 1960)

Stavba elektrárny začala v květnu 1959 a na konci září 1960 se začalo s napouštěním nádrže. Hned následující rok na jaře bylo uvedeno do zkušebního provozu první ze čtyř soustrojí vyrábějících elektřinu.

Nádrž Orlík přehradila tok Vltavy u obce Solenice. Převážná část nádrže se rozkládá na území jižních Čech. Jméno dostala podle zámku, který se kdysi vypínal nad hlubokým údolím. Dnes se nachází jen pár metrů nad vodní hladinou.

 

V Podolsku na Orlíku

Hrozilo, že pod hladinou skončí empírový řetězový most z Podolska. Unikátní technická památka ale byla rozebrána a po jednotlivých částech přemístěna ke Stádleci na Táborsku, kde se nad řekou Lužnicí klene dodnes.

Přestěhovat se musel i románský kostelík svatého Bartoloměje v Červené nad Vltavou, který byl před zaplavením zachráněn přesunem na nedaleké výše položené místo. Velká pozornost byla věnována zabezpečení hradů Orlík a Zvíkov, stojících do té doby vysoko nad řekou.

Přehrada poskytla čas před evakuací při povodních

 

 

V době svého vzniku byl největším jednoobloukovým ocelovým mostem bez táhla na světě. Elegantní most váží přibližně 4000 tun, je 543 metrů dlouhý a klene se přes vltavské údolí 50 metrů nad hladinou Orlické přehrady. Přelom 50/60 let 20. století se v Československu vyznačuje uvolněním architektury. Z toho pak pramenilo stále častější využívání odvážných konstrukcí.

Dnes je přehrada i vyhledávanou turistickou lokalitou. Sedmdesát kilometrů dlouhé umělé jezero pokrývá 26 kilometrů čtverečních.

Při povodních v srpnu 2002 dokázala Orlická přehrada spolu s dalšími součástmi vltavské kaskády prodloužit čas potřebný pro evakuaci obyvatel a přípravu protipovodňových opatření v Praze i dalších městech a obcích.
Orlická přehrada má ale bohužel ještě jedno "nej". Je přehradou s nejhorší pověstí. Na jejím dně skončilo v minulosti několik mrtvol. Nejznámější je  případ takzvaných orlických vražd. Pachatelé v letech 1991 až 1993 uložili rozčtvrcená těla dvou zavražděných podnikatelů do sudů a zalili louhem. Sudy pak zaletovali a vhodili přehrady.

 ZAJÍMAVOSTI ORLICKÉ PŘEHRADY

• přehrada Orlík patří mezi nejtenčí na světě

• desetilopatkové kole, které pohání Kaplanovu turbínu, dostalo na výstavě EXPO 58 v Bruselu ocenění a bylo světovým unikem

• díky stavbě přehrady musel být přenesen i celý kostel

lodní doprava po Orlíku jezdí od počátku vzedmutí hladiny

• v roce 2002, kdy se před přehradu prohnala tisíciletá voda, čelila hráz přetížení, se kterým ani nejodvážnější projektant nepočítal

• přes přehradu Orlík měla jezdit nákladní doprava, která měla vozit písek na stavbu jaderné elektrárny Temelín

zdroj: cesky.radio.cz, idnes

8 komentářů:

  1. Moc hezký článek Hani. Také jsme tam ještě před svatbou byli s manželem, tehdy snoubencem, na dovolené v kempu a pod stanem a moc se nám tam líbilo. Tehdy tam byla i místa pro vládní garnituru, kam byl zákaz vstupu. Ráda jsem si historii této přehrady připomněla stejně jako lovecký zámeček Orlík i hrad Zvíkov a také projížďku na lodi... Hezký den Hani. U nás je děsná zima brrr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oba zámky - Orlík i Zvíkov jsme navštívili (prohlídka s průvodcem), na Orlíku jsem byla 2x a pak jsme se projeli po přehradě, mám spoustu fotek. Je to velký prostor a pořád je tam co poznávat.
      Přeji příjemnou sobotu, nevypadá to na lepší počasí. ☺

      Vymazat
  2. Na Orlíku jsme byli s manželem,když jsme cestovali se stanem po naší republice,to už byly děti velké a tak naše dovolené vždy vítaly.Spali jsme v kempu a tenkrát byly dost zoufalé.
    Ráda jsem si o ni početla.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byly určitě pěkné dovolené, na které vzpomínáte rádi. Byly kempy různé úrovně (kategorie), mi se nejvíce líbilo v Rožnově.
      Děkuji a přeji příjemně prožitou sobotu. ☺

      Vymazat
  3. Hani, táta byl vodohospodář a rybář - moc přehrad, na kterých jsem jako dítě nebyla, u nás asi není :o)
    Děkuji za zajímavé informace a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je fajn, že jsi měla to štěstí už jako dítě takhle cestovat. Vypadá to, že v cestování pokračujete dále a rozšířili jste ten "okruh".
      Děkuji a přeji hezký víkend. ☺

      Vymazat
  4. Přehradu Orlík znám opravdu jen z té televize, nicméně jsem si ráda Hanko přečetla zde uvedené. Pod stanem jsem byla u dvou přehrad Jevišovické a Vranovské. Je spousta míst, která poznávám díky blogu se zajímavými tématy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak já Orlík znám docela dobře, ale to díky příteli, že jsme do této oblasti jezdili. Líbila se mi i plavba po přehradě, fotila jsem jak o duši, někdy ty fotky dám na blog. Je fakt, že témat na blog a materiálů mám spoustu, tak je z čeho vybírat. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...