Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 24. dubna 2022

Nad soutokem Odry a Ostravice se začal psát příběh města Ostravy

 

Slyšeli jste o kopci zvaném Landek? ... Nee? A o tzv. Petřkovické Venuši (Landecké Venuši) jste slyšeli? 

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/N%C3%A1rodn%C3%AD_p%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_pam%C3%A1tka_Landek%2C_Ostrava.jpg/440px-N%C3%A1rodn%C3%AD_p%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_pam%C3%A1tka_Landek%2C_Ostrava.jpg

Národní přírodní památka Landek leží ve slezské části města Ostravy, v katastrálním území Koblova a Petřkovic, nad soutokem řek Odry a Ostravice. Důvodem ochrany jsou geologické výchozy a odkryvy a lesní porosty, které jsou v některých částech ponechány samovolnému vývoji.

No uznejte pánové, nebyla ta petřkovická "dívka" půvabná?

Toto je největší chlouba, kterou tam našli, ale nebudu předbíhat, o této Venuši napíši samostatný článek. Jisté ale je, že právě tady - na Landeku - vznikl život na území dnešní Ostravy. Tady člověk poprvé (a možná dokonce poprvé na světě!) použil černé uhlí jako palivo. Prokřehlí lovci mamutů zjistili, že ten černý kámen, který si dali kolem ohniště, aby chránil oheň před větrem, ve skutečnosti hoří.

Dodnes jsou na Landeku místa, kde uhelné žíly vycházejí až na povrch.

Dodnes jsou na Landeku místa, kde uhelné žíly vycházejí až na povrch.

Tak vypadá uhelná sloj. Sama jsem se o tom přesvědčila v době, kdy jsem studovala geologii a vedoucí našeho semináře nás tam poslal pro vzorky - vlastnoručně vykopané. Vzali jsme si 

https://i00.eu/img/596/450x450/982jtu85/2811.jpg - geologické kladívko a šlo se na vzorky = kopat uhlí 😃. Z těch míst je také krásně vidět soutok Odry a Ostravice. Dodnes si to pamatuji a určitě nelituji, protože jinak bych tam těžko zašla sama. 

Archeologové, kteří tady v polovině 20. století kopali, objevili  již zmíněnou sošku, nazvanou pak jako Landecká Venuše. Kutali tak důkladně, až se prohrabali k popelu z pravěkého ohniště, který obsahoval zbytky černého uhlí. Proto mohou mluvit o prvním použití uhlí jako zdroje tepla.

A naprosto jisté je, že se tady začala psát novodobá historie Ostravy. Právě na Landeku vznikl první ostravský důl. Landek, včetně blízkého Hlučína, koupili v roce 1848 Rothschildové. Důvod byl prostý – byla zde objevena  natolik silná ložiska uhlí, že stálo za to tady vyhloubit důl. Ten původní měl jméno Anselm a dodnes je otevřen - dnes už ovšem jako Hornické muzeum… Směrovky u silnic vás tam navedou. 

 https://www.zkrajedosveta.cz/wp-content/uploads/2016/01/Ostrava-Landek-proKMS-1.jpg

Bývalý Důl Anselm (později Eduard Urx), dnes hornické muzeum.

https://www.zkrajedosveta.cz/wp-content/uploads/2016/01/Ostrava-Landek-proKMS-4.jpg

Rozhledna na Landeku - někde z těchto míst  staří Slované střežili Jantarovou kupeckou stezku. Vedla z Baltu až ke Středozemnímu moři.

Lidé si vybrali místo nad soutokem Odry a Ostravice. Na kopci chráněném řekami se cítili bezpečněji. 

Soutok Ostravice a Odry v Ostravě.

https://foto.turistika.cz/foto/48913/135183/dsc-4942.jpg

http://chachari.wz.cz/img/report_24_4_2005/soutok_ostravice_a_odry.jpg 

Soutoky řek v Ostravě ukazuje video: 

Zdroj: P. Žižka, Deník, YouTube - P. Borec, internet

2 komentáře:

  1. Hanko,kdo navštíví náš kraj,má zde tip na výlet a k tomu kus historie. Osobně jsem na Landeku nebyla,ale určitě pro mnohé dobrý tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Marti, Landek park je místo, kde se může líbit mladým i starším, ta historie k tomu patří, ještě k tomu bude článek. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 173. schůzka: Viklef, Viklef, nejednomu ty hlavu zvikleš...

Asi tak čtyřicet let předtím, než přišel na svět v Husinci synek Jan, narodil se poblíž anglického Richmondu v hrabství Yorkskire jeho jme...