Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 30. dubna 2022

Šišky s mákem neboli "šulánky"

 

Máte rádi sladká jídla? Dnešní recept zná určitě každý, je tu spíše pro jeho připomenutí. V českých krajích to budou patrně nazývat šišky s mákem, ale v moravských krajích a ve Slezsku tomu říkáme "šulánky". Při výrobě poznáte, proč máme takový název 😀.

Tyto šulánky patří mezi jedno z nejoblíbenějších sladkých jídel našich rodičů a prarodičů, nejčastěji s mákem. Naše babičky totiž nenabízely hranolky a neholdovaly smažáku 😉. Oběd může být i nasladko, i když u nás jen hodně výjimečně. Pokud máte tedy rádi sladká hlavní jídla, určitě vyzkoušejte. Dobrota.

Komu pomůže videorecept, může se kouknout, je to tam krok za krokem: 

Je to klasika, ale z nových brambor to nezkoušejte.

Suroviny:
750-800 g brambor vařených ve slupce
150 g krupičky
100-150 g hrubé mouky
1 lžička bramborového škrobu
1 vejce
sůl
na ozdobu: mletý mák
cukr
vanilkový cukr
máslo

Postup:

1. Dáme vařit osolenou vodu v dostatečně velkém hrnci.

2. Ve slupce uvařené a zcela vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy, posypeme krupičkou a moukou, přidáme škrob a sůl a lehce prohodíme, pak uděláme důlek a vyklepneme do něj vajíčko. Nejprve tupým nožem nahrubo smícháme a pak rukama vypracujeme hladké těsto, které nebude příliš lepit. Podle potřeby můžeme přidat mouku. 

Těsto na šulánky s makemTěsto na šulánky s makem

3. Z těsta odebíráme kousky, rozválíme je na válečky a ty pak rozkrájíme na stejně dlouhé kousky. 

Bramborové šišky s mákem Bramborové šišky s mákem

4. Hotové šišky vhazujeme do vroucí vody, lehce vařečkou zvedneme ode dna a bez pokličky vaříme – zhruba za 5 minut by měly být hotové. Raději jednu šišku vytáhneme a vyzkoušíme.

 Bramborové šišky s mákem

5. Na talíři sypeme mletým mákem s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem. Oblíbená je i varianta s na másle osmaženou strouhankou, smíchanou s cukrem. 

Bramborové šišky s mákem

Druhou variantou jsou šišky se strouhankou. V pekáči rozpustíme máslo a opečeme na něm strouhanku dozlatova. Pak dáme do pekáče šišky a opatrně je ve strouhance obalíme. Na talíři posypeme cukrem.

   

Dobrou chuť!

zdroj: sever.rozhlas.cz, internet, YouTube, toprecepty.cz

10 komentářů:

  1. Doma jsem šulánky ještě nedělala, ale moje maminka dělá opravdu výborné ♥ Zaujalo mě, že se těsto nemá dělat z nových brambor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, máš to z první ruky od maminky, tak nepochybuji, že jednou šulánky také vyzkoušíš. A opravdu, z nových brambor to nedělej, ony obsahují více vody, těsto je pak řídké, takže i na výběru brambor záleží. ☺

      Vymazat
  2. Sulanky s mákem, oblíbené jídlo v dětském věku. Hanko děkuji za připomenutí,už dlouho jsem je nejedla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, když s námi žila babička (z mamčiny strany), občas to dělávala a když zbylo, tak to pak na másle ohřívala, ještě dnes cítím tu chuť, pak na dlouhou dobu - utrum ☺.
      Marti, třeba si je někdy uděláš, ono to nemusí být jen s mákem, třeba s tvarohem, i se špenátem by to šlo. ☺

      Vymazat
  3. Hani, tady musím zavzpomínat na své babičky - to bylo jídlo, které dělaly obě a měla jsem ho moc ráda. Bramborová jídla se vůbec dělala hodně často.
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to přesně tak, bylo to jídlo našich babiček. Zvlášť tady na severu Moravy a ve Slezsku se říkalo - brambory a zelé, živobytí celé. Když jsem recept ukázala příteli, řekl, že to v životě nejedl, tak to brzy uvařím ☺.
      Děkuji a přeji dobrý start do nového týdne.

      Vymazat
  4. Hani tak já šulánky vařím dodnes, ale manželovi do nich dávám místo máku, smaženou cilbulku do zlatova, protože on je s mákem na sladko nemusí. Já je naopak miluji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to je dobré řešení a asi to tak dopadne i u nás. Přítel řekl, že toto jídlo nikdy nejedl, tak to vyzkouším, co tomu řekne, ale pokud tam místo máku přimícháme osmaženou slaninu, bude to jistě "jedlé".
      Děkuji za dobrý nápad. ☺

      Vymazat
  5. Hani, bramborové šišky s mákem dělala pravidelně moje babička. To byla dobrota ! Babička dělala hodně jídel z brambor - šišky, bramborové placky, bramboráky, brambory na loupačku, flejšky... Flejšky jsme jako děti taky milovaly, byly to placičky z uvařených brambor, které se pekly v troubě . Po upečení se potřely máslem a jedna strana se smočila ve skořicovém cukru. Brambory byly levné a muselo se hodně šetřit, proto byly na jídelníčku často. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, Leni, moc dobře rozumím tomu, co píšeš. Je to prostě tak, naše babičky neměly peněz nazbyt a dovedly uživit i početnou rodinu. Mě překvapilo, že na Škaredou středu se má podávat "škaredé" jídlo a bylo zvykem dělat bramborové placky = bramboráky. Já to (a mnoho lidí určitě) za škaredé jídlo nepovažuji. Možná by něco z těch uvedených jídel chutnalo i vnučkám. ☺
    Děkuji a přeji příjemný začátek května.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...