Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 18. května 2022

Jahodový tunel jako dezert z piškotů

 

Všude je v nabídce obchodů plno jahod, můžeme z nich vyrobit tunel. Je to nepečený "dort" a výbornému dezertu stačí jeden den chlazení a bude tak dobrý, že ho sníte na posezení. Postup je názorně vidět na videu: 

Dezert:

  
Jemný dezert připomíná pacholíka.
 
Ingredience
  • 300 g jahod
  • 400 g zakysané smetany
  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 želatinový ztužovač za studena
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 balíček dětských piškotů

Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky.

Formu na biskupský chlebíček si vyložíme potravinářskou folií (musí pokrývat všechny strany a přesahovat přes okraje) a na dno naskládáme dvě řady piškotů.

Ve větší míse metličkou promícháme vodu se želatinovým ztužovačem. Poté po lžících přidáme ušlehanou smetanu, kterou jsme zároveň smíchali se zakysanou smetanou a moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme nakrájené jahody a dobře promícháme.

Takto připravenou polovinu směsi dáme do formy na první vrstvu piškotů. Uhladíme, vyskládáme další vrstvu piškotů, kterou zakryjeme druhou polovinou smetanové směsi s jahodami. Nakonec vyskládáme třetí vrstvu piškotů. Zabalíme fólií a dáme do lednice na 24 hodin. 
Zdroj: pardubice.rozhlas.cz

10 komentářů:

  1. Tento dort znám, ale želatinu za studena jsem tady dlouho neviděla. Znám podobný recept ještě s tvarohem a pudingem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že dortů bez pečení je hodně druhů a snad každého ta jednoduchá příprava zlákala to vyzkoušet. ☺Také mám "svůj" malakov a jednou ho tady zveřejním.

      Vymazat
  2. I já dělám tuhle dobrotu ve formě dortu a s různým ovocem (i když s jahodama je nej :o)). Mám zkušenost, že želatina není potřeba.
    Haničko, přeji krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nabídka sezónního ovoce je pestrá, takže vždy může být tento dort jiný, určitě jsou finty, jak želatinu obejít.
      Děkuji a krásný den přeji i Tobě, Helenko. ☺

      Vymazat
  3. Nepečené dorty občas dělám, nejvíce s podušenými jablky a v létě právě s jahodami. Je to velká dobrota. Měj se dobře Hani. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, pro vaši velkou rodinu jsi těchto dortů už musela vyrobit! Je to jednodušší příprava než pečení a zvládnou to vlastně i děti. Dá se to upravit podle dostupných surovin, ale s podušenými jablky mě to nenapadlo, takže Ti děkuji za nápad. Lepší jsou ale jahody ze zahrádky, když je možnost, ty z řetězců nám doma nechutnají, je to hmota bez chuti, už jsme letos měli a přítel už to nechce. Ale tam se hodí i kompotované ovoce.
      Děkuji, Leni a také se měj co nejlépe. ☺

      Vymazat
  4. Nepečené dorty mám moc ráda.Ale do tohoto receptu bych musela dát asi maliny.Mám velkou alergii na jahody ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, Evi, že se tam může dát i jiné ovoce, já dávám i kompotované a to je neškodné, také moc jahod nesmím - kopřivka, ale pár se hodí. ☺

      Vymazat
  5. Momentálně mají Hani výborné jahody z Řecka, voňavé a chutné. K dostání jsou v Horní Suché - prodejna brambor- směr na Stonavu. Doplňkově tam prodávají výborné kysané zelí z Maďarska, jablka, rajčata a pod. vše čerstvé. Hned vedle je vietnamská prodejna a kousek zpět prodávají vynikající uzené, to hřešíme dvakrát do roka - vánoce a velikonoce. Jinak k danému tématu, nepečené dorty dělám častěji do skleniček, ale jahody jíme jen tak.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, odpovídám teď, byli jsme týden na dovolené v Jeseníkách. Tu prodejnu asi znám, tedy viděla jsem to z auta, jak tam někdy jezdíme. Je dobré vědět o tom, moc děkuji.
    S těmi skleničkami je to výborný nápad, já někdy dělám do kompotových misek, ale většinou dávám kompotované ovoce, tou šťávou se dají polít piškoty. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...