Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 21. května 2022

Josef Abrhám: Rozhovor u příležitosti hercových 75. narozenin


 

Ve věku 82 let zemřel jeden z nejlepších českých herců pan Josef Abrhám. Spolu s manželkou LŠ patřili k hercům, kteří nepotřebovali plnit pravidelně stránky bulváru, i proto nabízím rozhovor, který u příležitosti hercových 75. narozenin v roce 2014 natočila redaktorka Eliška Pilařová.

Pan Josef Abrhám je právem považován za jednoho z nejlepších českých herců. Herecké geny se však musely projevit,  byl totiž vnukem slovenského dramatika, prozaika a evangelického faráře Jozefa Hollého, synovcem slovenského herce Martina Hollého st. a bratrancem slovenského režiséra Martina Hollého ml. Více uslyšíte v rozhovoru. Od roku 1976 byl ženatý s herečkou Libuší Šafránkovou. Hrál v mnoha nejlepších českých filmech a jeho výkon byl vždy excelentní.

  

Hercův dědeček Josef Abrhám koupil strojní cihelnu v Kunovicích coby krachující továrnu ve veřejné dražbě roku 1898. Během několika let se stala v regionu hospodářským pojmem. Kromě jiného proto, že dodávala cihly na stavby slavných baťovských domků ve Zlíně. Po podnikatelově smrti v roce 1926 musel převzít podnik otec herce, Josef Abrhám druhý.

Ten, přestože inklinoval spíš k umění a hudbě, udržel rodinný podnik a tradici až do své smrti. V roce 1948 byla továrna znárodněna a v roce 1993 vrácena herci Josefu Abrhámovi a jeho sestře Boženě. V roce 2002 ji však se společníky musel zavřít.

Začínal v Divadle na Vinohradech, v téže době hostoval i na scéně Národního divadla. Po ukončení vojenské služby nastoupil do vznikajícího Činoherního klubu, se kterým je spjata stěžejní etapa jeho divadelní kariéry.

Poprvé se před filmovou kamerou objevil v roce 1961 v černobílé moralitce Strop – absolventského filmu Věry Chytilové. Současně natočil malou roli v detektivce Vladimíra Čecha Kde alibi nestačí. Ve filmech 60. a 70. let ztvárnil řadu krásných úloh.

V roce 1976 natočil roli profesora v komedii dvojice Smoljak-Svěrák "Marečku, podejte mi pero!" S ní přišel zásadní obrat k úsměvným snímkům.

https://img.osobnosti.cz/film/5509-marecku-podejte-mi-pero/O554920-8a778.jpg https://img.cncenter.cz/foto/jiri-halek-herec-marecku-podejte-mi-pero/Zml0LWluLzEyMDB4OTk5OS9maWx0ZXJzOnF1YWxpdHkoODUpOm5vX3Vwc2NhbGUoKS9pbWc/3069583.jpg?v=0&st=jthBZkQYj6BSr1R-I_q33TfymSRr6J2fmCkCygQYO_Q&ts=1600812000&e=0

V roce 1993 získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon roku ve filmu Jana Hřebejka Šakalí léta.

 https://cmesk-ott-images-svod.ssl.cdn.cra.cz/r1200x/4d1e6ff2-4dc0-488d-a909-ed765920e5f2

Jeho nejznámější televizní rolí je jistě lékař a později primář Arnošt Blažej v seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města
 
https://art.ceskatelevize.cz/cms/art/article-2021-21/articles/artchiv-dobry-vecer-tady-sova-ideologicky-neideologicka-nemocnice-na-kraji-mesta/002-nemocnice-abrham.jpg
Zdroj: hradec.rozhlas.cz, zlinsky.denik.cz

15 komentářů:

  1. Moc hezky napasné Hani. Krásný zbytek soboty a pohodovou neděli Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se.. napsané...neposlouchá mě levá ruka tak rychle, jak bych chtěla.

      Vymazat
    2. Děkuji, Jaruš, on si tu naši vzpomínku zaslouží. Víkend rychle uplynul, přeji příjemný nedělní večer. A ať zdravíčko slouží. ☺

      Vymazat
  2. Hani, to je moc hezký rozhovor, ráda jsem si ho poslechla. Jen mi je smutno, kolik výborných herců už odešlo. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, jak jsem se dočetla, pan Abrhám už nechtěl poskytovat rozhovory, že prý už všechno řekl a nechce se opakovat. Tak jsem chtěla na blogu tohle zachovat. Máš pravdu, také je mi smutno z toho, že tolik výborných herců, kteří fakt uměli, už tady nejsou.
      Děkuji a přeji pěkný nedělní večer a dobrý start do nového týdne. ☺

      Vymazat
  3. Pana Abrháma jsem měla ráda i Libušku.Snad jsou už tam nahoře spolu.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, myslím si, že oni dva byli hodně oblíbení také proto, že se nikam netlačili, nemuseli být na prvních stránkách bulváru, jak to kolikrát vidíme a tím se mnozí herci (nejen) shodí. Jak vidět, ani tohle, ale určitá skromnost, není na závadu popularitě.
      Děkuji, Jituš, přeji hezký zbytek neděle a příjemný nový týden. ☺

      Vymazat
  4. Moc hezké vzpomínání na pana Abrháma. Hani,přeji pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marti, za pochvalu článku, oni si to s Libuškou oba zaslouží. Pohodové dny přeji vám oběma. ☺

      Vymazat
  5. Byl to smutný den, utěšuji se, že už je se svou milovanou Libuškou. Noblesní herectví. Já ho mám asi nejraději v Konci starých časů...
    Haničko, děkuji za hezkou vzpomínku. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Helenko, jsou to smutné dny, kdy takové osobnosti odejdou a noblesa - to je správné vyjádření. Nepotřeboval ze sebe dělat šaška, každý má jiné výrazové prostředky, ale těžko říci, kde se mi líbil nejvíc. Kdysi asi Svatební cesta do Jiljí, ale pak i ty veselé filmy, takové už těžko vzniknou.
      Děkuji, Helenko, přeji úspěšný nový pracovní týden. ☺

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Výstižně jsi to, Danka, vyjádřila, on fakt uměl ... Děkuji Ti. ☺

      Vymazat
  7. Měla jsem je oba móóóc ráda.Už se těším,jestli budou opakovat-Přijde Ježíšek-alespoň na Vánoce. Takoví herci a navíc i manželé se nerodí tak často.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, Evi, že i přesto, že nebyli na hlavních stránkách bulváru, měli je lidé rádi a teď buďme rádi za ty filmy a nahrávky. Oba tu budou chybět.
      Děkuji, hezky jsi to napsala, měj se krásně. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kaštan - síla přírody i léčivé využití květů

  Kaštan zná každý už od dětství. Správně je to jírovec maďal. Po celém světě existuje asi 15 druhů této dřeviny. Doba květu závisí jednak n...