Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 22. května 2022

Je sůl opravdu nad zlato? Jaké má vlastnosti a dá se bez ní žít?


 

https://slideplayer.cz/slide/14138877/86/images/8/S%C5%AFl+kamenn%C3%A1+%3D+halit+NaCl.jpg 

V jedné pohádce se tvrdí, že je sůl nad zlato. Proč je tak důležitá a co všechno umí?

Bez soli se nedá žít a kdysi byla opravdu cennější než zlato. Ve starověkém Římě dokonce sloužila jako platidlo. Pokud to s ní však přeženete, může vám i uškodit. Sladkou, hořkou i kyselou chuť může mít spousta věcí, ale získat slanou chuť bez soli jde opravdu těžko.


Slanost ale není jedinou vlastností tohoto nerostu. Dokáže zvýraznit celkovou chuť a vůni jídla. Díky takzvaným volným iontům narušuje vazby, které drží molekuly jídla pohromadě a ty pak do sebe mohou různě narážet. Snáze se tak přichytí na jazyk, kde máme chuťové pohárky, kterými vnímáme, jak co chutná.

Sůl se ale odnepaměti používala se i k uchovávání potravin (prodlužuje jejich trvanlivost) a k léčení zranění a nemocí. Jak? A kde se vůbec sůl bere? Zapněte si poslech. 

Kdo chce vědět více a může poslechu věnovat více času: 

zdroj: junior.rozhlas.cz, YouTube

11 komentářů:

  1. Hani,bez soli by nemohl být můj manžel,já ale taky ne.I když solím opravdu mírně,ale on solí moc.A to má vysoký tlak a měl by sůl omezit.Ale komu není rady,tomu není pomoci.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, sůl je opravdu nepostradatelná, o tom jsem se přesvědčila. Doma se snažíme solení omezit, ze zdravotních důvodů, ale teď na dovolené jsme některá jídla museli dosolit, byla téměř planá. Asi to dělají vědomě.
      Děkuji a přeji, aby vám doma sůl nikdy nepůsobila nějaké zdravotní komplikace. ☺

      Vymazat
  2. Hani, mám raději slané než sladké...
    Děkuji za další zajímavé téma a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, možná i s věkem se chutě mění, já jsem také přešla více na slané, toho sladkého je všude dost.
      Děkuji a přeji pohodový začátek měsíce června. ☺

      Vymazat
  3. Hani my sice solíme málo a i když byly děti malé tak nám říkali, že se jim nemá solit vůbec a při tom babička mi říkala i do kašičky zrnko soli patří, aby si tělíčko dítěte vytvořilo zubní sklovinu. Nic se nesmí přehánět, ale chutná oběd bez soli se neuvaří. Přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  4. Marně nám je kladeno na srdce solit méně,ten kdo by měl solit minimálně,rád si přisolí. Něco Edu si představit vařit,či péct bez soli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to, Marti, tak, jak píšeš. My doma v poslední době solíme méně, už ani žádné solené brambůrky nebo oříšky. Ovšem i do koláčů se má dát trochu soli, je to hned jiná chuť. Ještě se někdy k tématu vrátím. ☺

      Vymazat
  5. Prostě sůl nad zlato ☺

    OdpovědětVymazat
  6. Oprava, nedovedu si představit vařit bez soli. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si to neumím představit, chuť těch pokrmů je naprosto jiná. Proto se kdysi za sůl platilo i zlatem. Věděli proč. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Nenáročná mahónie na okrasu má i léčebné účinky

Mahon jsme kdysi kupovali do vazeb na Dušičky nebo na Vánoce. Neinformovaný člověk vůbec netuší, jak je to jednoduché pěstování. Pak jsem na...