Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 27. května 2022

K 80. výročí: Operace Percentage jako příprava na Anthropoid

 

Dnes - 27. května 2022 je tomu přesně 80. let, kdy byl proveden atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha (10 hodin 35 minut – Praha-Libeň, Kubiš s Gabčíkem za pomoci Josefa Valčíka (pozorovatel) provedli vrhem bomby atentát na přijíždějící automobil s Heydrichem). Dnes navazuji na článek z 3. ledna 2022 ZDE .

Průkopník českých paravýsadků vezl vysílačku i slova podpory. Jenže, jak uslyšíte v audiu, vše se "zvrtlo". 
Jména Jan Kubiš a Jozef Gabčík si většina lidí pamatuje a jsou zde na fotografii: 


 https://www.armyweb.cz/cache/images/full/289/03bd7973da8b38475bd210f37995c0bd.jpg

Těch hrdinů bylo více. Znáte jméno František Pavelka?  Operace Percentage byl krycí název pro paradesantní výsadek vyslaný během II. světové války z Anglie na území Protektorátu Čechy a Morava. Výsadek byl organizován zpravodajským odborem exilového Ministerstva národní obrany a byl řazen do první vlny výsadků.

První úspěšný parašutistický výsadek z Velké Británie na území protektorátu proběhl krátce po příchodu Reinharda Heydricha. V době, kdy se domácí odbojové skupiny ocitly pod tvrdým tlakem okupantů. Výsadek měl jediného člena; svobodníka asp. Františka Pavelku. Jeho úkolem bylo předat domácímu odboji vysílačku s krystaly a příslušenstvím, nový šifrovací klíč a poselství ministra národní obrany exilové vlády gen. S. Ingra. Poté se měl Pavelka podřídit domácí organizaci.

 

Ministr národní obrany československé exilové vlády, divizní generál Sergěj Ingr (rodák z Vlkoše na Hodonínsku) - klikni ZDE

Ministerstvo národní obrany bylo členěno do čtyř odborů:

I. odbor — měl na starosti personální záležitosti, věci politicko-právní a spolupráci se státními orgány.

II. odbor — měl v gesci záležitosti zpravodajské služby, včetně výsadků do vlasti.

III. odbor — se zabýval výcvikem, organizací, výchovou a studijními záležitostmi.

IV. odbor — měl na starosti materiální a správní záležitosti.

V polovině března 1939 mířili do okleštěného Československa nacističtí vojáci Hitlerovy armády, aby z něj udělali ještě okleštěnější Protektorát Čechy a Morava.

https://slideplayer.cz/slide/2516742/9/images/11/Dom%C3%A1c%C3%AD+odboj+Atent%C3%A1t+na+Heydricha+%E2%80%93+27.+kv%C4%9Btna+1942%2C+zahrani%C4%8Dn%C3%AD+odboj%2C+para%C5%A1utist%C3%A9+Jan+Kubi%C5%A1%2C+Jozef+Gab%C4%8D%C3%ADk..jpg

Zatímco nepřátelští vojáci přijížděli, domácí narychlo svou zemi opouštěli v naději, že se jim podaří v zahraničí zajistit její obnovu. Mezi těmito uprchlíky byla také skupina vojenských zpravodajců v čele s Františkem Moravcem. Ti začali brzy na to plánovat, jak zpět do Protektorátu dostat první parašutisty, jejichž úkolem bylo podpořit radiové spojení mezi odbojem domácím a zahraničním v Londýně. V rámci operace Percentage měl parašutista František Pavelka mimo jiné dopravit do vlasti radiovou stanici a také předat poselství o podpoře a pomoci.

První úspěšná, ale nikoliv první

Budiž řečeno, že operace Percentage byla sice prvním úspěšným výsadkem, nikoliv však prvním. Předcházela jí operace Benjamin, která však doplatila na omyl v navigaci. Parašutista byl místo na území protektorátu vysazen v Alpách!

Pavelka byl do protektorátu vysazen v noci ze 3. na 4. října 1941. Omylem byl vysazen u osady Koudelov u Čáslavi, o 35 kilometrů dále od původního cíle, kterým bylo okolí Nasavrk. Přesto navázal kontakt s představitelem PVVZ (Petiční výborVěrni zůstaneme“) v Chrudimi. Po převezení do Prahy předal veškerý materiál zástupcům odboje. Úkol navázat radiové spojení s Londýnem Pavelka splnit nedokázal. Celá síť odbojářů již byla gestapem sledována a Pavelka byl za tři týdny společně s dalšími odbojáři zatčen, přičemž se gestapu podařilo získat Pavelkův písemný materiál obsahující i záchytné adresy. Celou síť prozradil zatčený rezident sovětské zpravodajské služby mjr. Jedlička.  To  ovlivnilo Pavelkovu misi. Jak vypadá památník operace Percentage v Koudelově u Čáslavi - viz video:

V Koudelově a v Čáslavi dodnes žijí potomci lidí, kteří Pavelkovi pomáhali, byli dokonce přítomni na přednášce. Konkrétně dcery pana Kaliny, které jako děti zažily brutální zatýkání svého otce a vnuci pana Grada. Svobodník, později kapitán Pavelka a jeho tři pomocníci z Koudelova přispěli svými činy k likvidaci říšského protektora a osvobození vlasti. Operace Percentage nevyšla podle původního plánu. To ale nesnižuje hrdinství Františka Pavelky, který se s obrovskou odvahou vydal na nepřátelské území s vědomím, že je čeká téměř jistá smrt.

Někteří občané se spontánně složili a postavili obětem akce Percentage u Koudelova malý pomníček. Na jeho vznik měl hlavní zásluhu učitel z nedalekých Vrdů, Miloslav Stibůrek.

Jak se Františkovi Pavelkovi podařilo spojit se svými kontakty, jak mu pomohli krátce po jeho seskoku u Koudelova místní a jaký byl jeho další osud je v audiu. On se dostal Gestapu do rukou. Byl podrobem psychickému a fyzickému mučení a 11. ledna 1943 s dalšími odbojáři popraven v Berlíně. 

26168091_1760147723996765_3866543371381877306_n

Jednou z obětí operace byl František Grád, byl zatčen a následně popraven. Osamělý parašutista František Pavelka byl tak „předskokanem“ dalších spolubojovníků, kterým se později Heydricha podařilo zlikvidovat.

Pokud vás to zaujalo, poslechněte si pořad Historie Plus, který se právě průběhu operace Percentage věnuje.  
Zdroj: Naďa Reviláková, Wikipedie, kutnohorsky.denik.cz

10 komentářů:

  1. Akorát o tom mluví ve zprávách a od 20 hod,jde na ČT 2 film Atentát.Viděla jsem ho už několikrát,ale podívám se znovu.Je potřeba si takové důležité události připomínat.
    Hani,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, letos je kulaté výročí - už 80 let (!) od této události a jsem ráda, že i letos se to připomíná hlavně v televizi. Také souhlasím s tím, aby se o tom mluvilo a kdy jindy, než v době výročí...
      Děkuji, Jituš, přeji dobrý a pohodový nový týden. ☺

      Vymazat
  2. Jitka mi vzala slova z úst! Připomínat, připomínat, ono se všechno může tak lehce zvrtnout... Sama mám ráda film pana Stracha, natáčený v rodných Pardubicích, i když slovu "líbí" patří velké uvozovky. Ta autenticita prostředí vše ještě umocnila. Byla to naprosto děsivá doba pro spoustu lidí s tragickým koncem.
    Hani, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Helenko, na takové filmy se člověk musí připravit, jsou to filmy o krásných charakterech, o pravých vlastencích. To by se mělo zdůraznit i při té připomínce, protože někomu se může zdát, že 80 let je už příliš dlouhá doba.
      Děkuji, Helenko, přeji příjemný závěr května. ☺

      Vymazat
  3. Súhlasím s dievčatami, pripomínať, pripomínať! Bojím sa celkom vážne, že sme aj my opäť blízko tejto hrôzy. Včera večer na čt2 som pozerala film Atentát, mali by to povinne pozrieť v školách.
    Pááá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Danka, jsem ráda, že i Ty ses dívala na "Atentát". Je pravda, že mládež by měla tuto dobu znát a mělo by se o tom mluvit i v době, kdy mezinárodní situace není zrovna "příznivá".
      Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  4. Hani, smekám před hrdiny, ale nerada filmy s podobným tématem sleduji, čtení mě navadí. Četla jsem pozorně a zjistila, že se zde opakuje sloupek- "Pavelka byl do protektorátu vysazen ...Nicméně, opět chválím zpracování k danému tématu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, reaguji trochu opožděně - vrátila jsem se z týdenní dovolené. Děkuji za upozornění, už jsem to opravila a doplnila, jsem ráda za tak pozornou čtenářku ☺. A také děkuji za pochvalu příspěvku, stále si můžeme doplňovat své vědomosti.

      Vymazat
  5. Hani,vítám Tě doma z dovolené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to mě moc potěšilo, moc děkuji ♥. Jsem doma dva dny a tak to tady čtu a zpětně doplňuji. ☺ Bylo fajn, je dobré někam vyjet.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná h...