Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 13. května 2022

Podvodník sliboval opravy hrobů a vybíral zálohy


Dnešní téma nějak časté nebude, ale jsem přesvědčena, že i toto na blog patří.  Ať si to připustíme nebo ne, týká se to každého. 

Máte na starosti hrob nebo dokonce hroby? Není to otázka jen tak, píši z vlastní zkušenosti. Starám se a vlastním dva hroby na různých hřbitovech. Není tomu tak dlouho, kdy jsem se starala (i s oplácením hrobového místa) o tři hroby. Na hřbitov (obecně) chodím od dětství docela ráda, k tomu mě vedla babička a jak vidět, povedlo se jí to. Nejsem zastáncem názoru, že děti by se na hřbitov brát neměly, kvůli jakémusi traumatu. 

Pokud člověk chce mít místo odpočinku našich předků v pořádku, patří k tomu i péče o náhrobek, správně řečeno o hrobové místo. Není to vždy jen umytí pomníku, zakoupení kytičky či běžná oprava písma nebo přebroušení kamene. Kdo přinese "jen svíčku", často si neumí představit, co vše to obnáší. Náš ústřední hřbitov je prý už 100 let největší v oblasti Slezska, protože je na Slezské Ostravě. Je částečně poddolovaný a tak se poklesy projeví na křivě stojícím náhrobku (něco jako známý šikmý kostel) nebo na rozkládajícím se rámu. Podle toho poznáte, jak ta zem "pracuje".  Tohle člověk neopraví svépomocí, je třeba se obrátit na odborníka. Ne, že by nebyli, člověk je až překvapen, kolik "kameníků" máme 😯. Někdy vás osloví přímo na hrobě, předají svoji vizitku nebo ji najdete v lucerničce. Mnozí se doslova vnucují, aby měli zakázku, naslibují vám hory doly. Takových jsem zažila už dost. Jenže jak poznat, že je to skutečný kameník a ne podvodník? Osobně to řeším tak, že zajdu přímo do kamenictví (na tom menším hřbitově znám kameníka osobně) nebo do jejich kontaktní kanceláře. Jemu věřím. Podvodníků je dnes celá řada a mnozí se neštítí parazitovat na smutku pozůstalých. Pojmy jako pieta, úcta, čestné jednání  nebo ohleduplnost a takt jim jsou na hony vzdálené. Na hřbitovní správě našeho největšího hřbitova jsou si toho vědomi a ten, kdo se rozhodne hrob nějak podstatně upravovat, s náhrobkem nějak manipulovat, měl by mít od správy potvrzení, že oni o tom byli informováni. Jenže, znáte to...  Tohle vyžaduje kameník, který je v tom obvodu známý a tedy korektní.

Úvodu už bylo dost, poslechněte si audio - tentokrát se zaměříme podvodníka, který se specializoval na opravy hrobů. Nechal si zaplatit za práci i materiál a pak už se o nic nestaral.  

Zdroj: rozhlas.cz

11 komentářů:

  1. Mně se zdá,že se to teď podvodníkama všude jenom hemží.Také se se sestrou staráme o dva hroby na dvou
    různých hřbitovech,ale pokud by mě někdo oslovil přímo tam,nereagovala bych.Dala bych přednosti firmě,kterou už máme prověřenou.Zrovna nás čeká výměna desky na jednom hrobě.
    Hani,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, člověk musí být ostražitý nejen na hřbitově, tady by člověk čekal spíše jakousi úctu a taktní jednání, ale mnozí si právě ten hřbitov vybírají, možná jsou i "psychology", že odhadnou člověka, na kterého si troufají.
      Také chci letos nechat upravit rodinný hrob, tak uvidím, jak to bude probíhat.
      Děkuji a hezký víkend přeji i vám. ☺

      Vymazat
  2. Zdá se mi,že těch podvodníků je všude nějak hodně,to aby člověk byl opravdu ostražitý.Také se se sestrou staráme o dva hroby na dvou různých hřbitovech.Čeká nás u jednoho hrobu výměna čelní desky,ale to se obrátíme na prověřenou firmu.
    Hani,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  3. Také se starám o dva rodinné hroby a máme tu ve městě přímo firmu, která je spolehlivá a nikoho jiného bych ani neoslovila. Přeji Ti hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, asi jste spíše menší město a tam se lidé více znají, to je nejlepší způsob.
      Děkuji a přeji také příjemně prožitý víkend. ☺

      Vymazat
  4. Hodně silná káva... Hroby máme u nás ve městě, tak to zvládáme bez pomoci, kameníka máme prověřeného.
    Hani, užij si sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to hodně silná káva, i když jsem zažila už i násilné poškození hrobů - obou na různých hřbitovech.
      Děkuji a přeji co nejlépe prožitý sobotní večer. ☺

      Vymazat
  5. Mnoha lidem není nic svaté.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, napsala jsi to stručně, ale výstižně. Pěkný víkend přeji. ☺

      Vymazat
  6. Podvodníci jsou vynalézavý a lidé často neopatrní. Máme na starosti hrob a když je potřeba zajde manžel přímo do kanceláře na hřbitově,dostane kontakt a sejde se s kameníkem na hřbitově.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, opatrnosti není nikdy dost, i v naší oblasti víme, proč. Někdy "kameníci" přímo oslovují člověka na hřbitově a přesvědčují ho, že jeho hrob potřebuje opravit... Ale je to "kameník" nebo to není "kameník", znáš to.
      Přeji příjemný víkend vám oběma. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kaštan - síla přírody i léčivé využití květů

  Kaštan zná každý už od dětství. Správně je to jírovec maďal. Po celém světě existuje asi 15 druhů této dřeviny. Doba květu závisí jednak n...