Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 14. května 2022

Pan Josef Zíma oslavil v Toboganu 90

 

Kdepak bych si někdy pomyslela, že na blogu budu mít pana Zímu 😃. Ale proč ne? Toho zpěváka i herce, kterého ráda poslouchala už moje babička a co teprve maminka. To byl tehdy štramák a idol žen. Já jako dítě vnímala hlavně ty písničky, z nichž dnes některé zařazuji jako připomínku jeho bohaté tvorby 👍. 

12. května oslavil  neuvěřitelné devadesáté narozeniny legendární princ Radovan z pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele, Josef Zíma, který je často označován za krále české dechovky. Zpěvák je na svůj věk stále v kondici a vypadá, že je jednoduše v pohodě!

Pan Zíma původně zpěvákem ani hercem neměl být. Jeho rodiče s tím nesouhlasili, a tak navštěvoval lidový soubor potají. Nakonec si podal přihlášku na divadelní fakultu, a když se jeho známky výrazně zlepšily, tak se rodiče s jeho cestou nakonec smířili.

Narozeniny částečně oslavil už minulý týden při natáčení rozhlasového pořadu Tobogan. Možná tento rozhlasový pořad znáte, občas ho poslouchám. Je vysílán už řadu let, dříve ho uváděl populární pan Tomáš Sláma, po něm štafetu převzal pan Aleš Cibulka. 

Panu Zímovi přišli popřát herci a zpěváci paní Yvetta Simonová, pan Petr Kostka, Naďa Konvalinková, František Němec, Pavlína Filipovská a moderátor Aleš Cibulka a další. Byl to úžasný zážitek, který zájemcům nabízím na blogu. Protože je to celý Tobogan, dávám to na víkend. 

Hluboce smekám před panem Zímou, paní Simonovou nebo paní Pavlínkou Filipovskou. Ukázali nám všem, jak se má stárnout. Všichni hosté byly úžasní. Celý pořad byl na vysoké úrovni. Inteligentní humor, noblesa. Děkuji. Bylo to úžasné 👏. 

Vysloužil si označení nekorunovaný král dechovky, s čímž sám Josef Zíma tak úplně nesouhlasí, protože „přece zpíval i operetu, swing či šanson“. Stačí si vzpomenout na jeho opileckou ze seriálu Hříšní lidé města pražského: „Dejte mi zahrát, pane inšpektóre, než mi přišijou číslo na mundúr… Hříšní hříšní hříšní hříšníci, hříšní, hříšní, hříšní viníci…“ (Tuhle si vždy ráda poslechnu.)

Hříšní lidé města pražského

Pan Aleš Cibulka Tobogan uvádí vtipnou formou

K dechovce přišel prostřednictvím pořadu Babiččina krabička, který režíroval Zdeněk Podskalský. „Dalo by se říct, že tehdy došlo k takové renesanci lidové a dechové hudby, která na tom byla do té doby velice špatně. Vysílala se v rádiu, to ano, ale v televizi minimálně. A když začal Zdeněk Babiččinu krabičku dělat, měla obrovský úspěch. Vždyť i Karel Gott se mnou zpíval ‚všechny myši za sebou…, dvacetikoruna není tak veliká, aby rozházela žižkovskýho Pepíka…‘ Všichni jsme ten pořad dělali velice rádi – jednak to pro nás byla změna a potom ho lidi strašně hezky přijímali,“ říká zpěvák a herec.

 Karel Gott & Josef Zíma - Točte se pardálové / Na nás to neplatí (1963)
 

Celé vysílání

90. narozeniny Josefa Zímy v Toboganu na Dvojce z Divadla ABC

V živě vysílané talkshow mimořádně z pražského Divadla ABC mu přála celá plejáda hostů: Yvetta Simonová, Jiří Suchý, Pavlína Filipovská, Viktor Preiss, František Němec, Petr Kostka, Libuše Švormová, Věra Nerušilová, Naďa Konvalinková, Ivana a Jan Slabákovi, Eva a Vašek, Vladimír Hron, Marian Vojtko, David Uličník, Jiří Korn a 4TET a další. Josef Zíma byl uveden do Síně Slámy a od prezidenta Herecké asociace Ondřeje Kepky jako jediný získal druhou Thálii za celoživotní dílo.

 

 
Gina, 1964

 
Pan Josef Zíma znovu přebírá Thálii za celoživotní dílo od prezidenta Herecké asociace Ondřeje Kepky.

Přiznává ale, že přechod od taneční hudby k dechovce nebyl tak jednoduchý, jak se zdá. Pro to, aby přehodil výhybku, byly prý hlubší důvody. „Řekněme, že tento žánr nebyl tolik obsazen, tak jsem toho využil. Ale o to dnes nejde, musel bych mluvit o lidech, kteří už nejsou mezi námi a kteří tenkrát byli u toho. Důležitou roli ale sehrál Supraphon, který mi zavolal: ‚Pane Zímo, zpíváte u toho pana Podskalského dechovky, nechtěl byste si u nás nějakou natočit?‘ Říkal jsem proč ne. Jsem z jižních Čech, Vackovu písničku U našich kasáren znám z mobilizace v roce 1938, mám to v sobě, je to otázka srdeční… Dodneška, ač to zní banálně, uznávám jenom dobrou a špatnou hudbu – může to být špatná opera, dobrá dechovka a obráceně. A tak jako chce mít herec co nejširší výrazový rejstřík, každý komik chce být jednou velkým tragédem a zase naopak, tak i já jsem rád, že se mé pole působnosti rozrostlo od swingových písniček přes dechovku až třeba po muzikál Monte Christo od Karla Svobody, v němž jsem hrál,“ vypráví pan Zíma.

 
Šéfredaktorka ČR Dvojka Lenka Mahdalová a Aleš Cibulka uvedli JZ do Síně Slámy


Pavlína Filipovská & Josef Zíma - Nej, nej, nej (1963)

Zelené pláně (1964)
 
 Si, si, si signorina
 
 
Pan Vladimír Hron 
 
 
Paní Naďa Konvalinková
 
Josef Zíma - Země odkud přicházím

Dneska máme pěkný den (1965)
Z alba "Písně Irvinga Berlina a Cole Portera" (1965)

 1966 Josef Zíma a Pavlína Filipovská - Za vodou, za vodou
 
 
Pan Petr Kostka blahopřeje J. Zímovi.
 
Zazpívala p. Monika Absolonová. 

Pan Josef Zima je machr a něco dokázal. Může být vzorem pro mnohem mladší. Klaním se a přeji mu do dalších let vše nej, hlavně zdraví, hodně pohody a radosti ze života. 🍀🌹🌺
Zdroj: denik.cz, dvojka.rozhlas.cz, YouTube

12 komentářů:

  1. Hanko,přidám se s přáním přiměřeného zdraví a pohody. Pan Zíma jistě hodně lidí svým zpěvem potěšil, svědčí o tom i jeho hostování v DS HELIOS v našem městě a to určitě aspoň dvakrát,to bylo radostí. Tobogán jsem hodně poslouchala s panem Slámou, Aleš Cibulka to také pěkně vede,vrátím se zde a vše si poslechnu, děkuji a přeji pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad v každé rodině se najde někdo, kdo potvrdí, že pan Zíma svým zpěvem nebo ve filmu potěšil už jeho babičku, rodiče a asi i jeho. Jsem - jsme toho příkladem. Vůbec se nedivím, že v Heliosu byli nadšení! Tobogan jsem sledovala už asi před čtvrtstoletím, to bylo za pana Slámy. Kamarádka mé maminky na jedno vysílání jela do Prahy, nechala si zařídit ubytování a měla vstupenku. Když uvážíme tu dálku, jet téměř 400 km, to už mluví za všechno. Prostě ten pořad měl šmrnc a myslím, jak to sleduji i teď, pan Aleš Cibulka byl dobrá volba. Tito jubilující umělci mají možnost své narozeniny takto veřejně oslavit a má to úroveň.
      Děkuji, Marti, přeji pěknou květnovou neděli. ☺

      Vymazat
  2. Poslouchala jsem Tobogan k devadesátinám Josefa Zímy a byla jsem překvapena vitalitou oslavence a vitalitou Yvety Simonové, která také přišla popřát. Já takové akce většinou obrečím...Tak ať Pepíčkovi a ostatním přítomným "legendám" zdravíčko ještě dlouho slouží!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, Helenko, že jsi pravidelná posluchačka Dvojky, to já také a oba jmenované umělce obdivuji, jak v tom věku nejen vypadají, ale ta vitalita jim dovoluje veřejně vystupovat. Možná právě to, že neztratili kontakt s posluchači nebo diváky, je drží a dodává jim sílu a energii. Je fakt, že někdy je to dojemné, ale to k tomu patří.
      Helenko, děkuji za příspěvek a Tobě i těm našim legendám přeji hlavně to zdravíčko. ☺

      Vymazat
  3. JOsefa Zímu milovala moje babička i mamka, vzpomínám na pořad Na Vlachovce. Já dechovku měla docela ráda, teď už ji snad žádné rádio ani nehraje. Všem hostům i oslavenci přeji hlavně zdraví, bez něj to prostě nejde. Hezký víkend, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, když to čtu, tak mi to připadá, že jsem to psala já ☺. U nás to také tak bylo, já jsem několikrát maminku vyvezla do Prahy, jinak by se tam nedostala, měly jsme to s ubytováním a navštívily hodně míst. Ovšem maminka chtěla vidět i Vlachovku, tak si vzpomínám, jak jsme tam jeli tramvají, samozřejmě se tam nenatáčelo, ale prohlédla si to tam a daly jsme si tam aspoň pivo. Podobné to bylo U Fleků, mamka to znala z televize, tak jsme si tam daly černé flekovské ☺. Jinak ovšem pivaři nejsme.
      Dechovku fakt moc není slyšet, což je škoda, protože třeba na nějaké oslavě co hrát a při čem tančit?
      Děkuji za oslavence a přeji všem hodně zdraví. ☺

      Vymazat
  4. Hani, to je moc krásný příspěvek. O Tobogánu vím, ještě jsem si ho nepustila. Pan Zima je skutečně legenda. Adam s jeho Ginou vyhrál několik pěveckých soutěží, dokonce se s ním osobně setkal a moc si ho váží. Dechovku tedy neposloucháme, ale jeho swingové období, je paráda.
    Měj hezkou neděli a děkuji! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Helenko, za pochvalu příspěvku. On si to pan Zíma zaslouží, tak je pro mne určitá čest si to dát na blog. Překvapilo mě a zároveň potěšilo, jak váš Adam soutěžil zrovna s Ginou! A je to moc hezká písnička, proto jsem si ji dala do výběru, ale těch písní je bezpočet. Vybrat jednu písničku je těžké, proto jsem to vyřešila takhle ☺. Osobní setkání s panem Zímou muselo být parádní a je to zážitek na celý život.
      Přeji vám všem pohodovou a příjemnou neděli. ☺

      Vymazat
  5. Pepíčka Zímu jsem obdivovala už od dětství. Role prince mu opravdu sedla a jeho písničky můžu pomůžu poslouchat i dnes ať je to vše, co zpíval, ve všech žánrech. Hlavně je to jeden z těch slušných a pokorných zpěváků, kterých kvapem ubývá. Přeji mu hlavně hodně zdraví do dalších let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já jsem ho také vnímala už od dětství, to byl tehdy idol žen, maminka si kupovala Vlastu a tam občas byl článek nebo fotka, no a pak pořady v televizi. Tehdy dost vystupoval s Pavlínou Filipovskou a slušelo jim to. Máš pravdu, že dnes už proráží jiný typ zpěváků, ale pro nás, co si to pamatujeme, to jsou příjemné a krásné zážitky.
      Také přeji panu Zímovi hlavně to zdraví a přízeň publika, to on potřebuje. ☺ ♥

      Vymazat
  6. Hani, tak tenhle hezký článek by potěšil mého dědu, ten pana Zímu miloval. Já dechovky ráda nemám, ale Josef Zíma se mi líbil v Princezně se zlatou hvězdou a obdivuju, jak je veselý a vitální. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, právě proto, jak je pan Zíma všestranný, si zaslouží náš obdiv. Také nejsem posluchačem dechovky, ale líbí se mi písničky, které nazpíval - některé tu uvádím. A když je nálada nebo oslava, i ta dechovka přijde vhod. Přeji panu Zímovi hlavně zdraví a moc děkuji. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná h...