Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 23. května 2022

Vodolékař. Životní osudy vynálezce vodoléčby Vincence Priessnitze

 

Léčení vodou má velkou tradici. Lázně Jeseník (původně Gräfenberg) využívající léčivé účinky studené vody vznikly v roce 1838 díky Vincenzi Prissnitzovi. 

Již v antice používali Řekové a zejména Římané koupele nejen za prostředek udržující zdraví, ale i za sociální potřebu širokých vrstev obyvatelstva. Po středověku, který tělo a jeho potřeby potlačoval, byla v renesanci snaha pomocí koupelí upevňovat zdraví znovu vzkříšena. Tělo se mohlo zbavovat odpadních látek a zvyšovat imunitu. Ve vodě je také tělo nadlehčováno, takže v ní mohou bez obtíží cvičit i lidé s velkou nadváhou nebo ti, kteří pro bolest nemohou stát na nohou.

https://cdn.pixabay.com/photo/2014/02/27/16/08/splashing-275950_1280.jpg

Léčení vodou se rozšířilo v 19. století v Německu díky aktivitě mnicha Sebastiana Kneippa. Ten při vodoléčbě postupoval jemněji než jeho předchůdci, kteří jednoduše házeli pacienty do studené vody. Kneipp používal vodu z léčivých pramenů ke koupání a omývání a jeho metoda měla vliv i na rozvoj lázní v Evropě. Dnes se v četných evropských lázních provádějí nejrůznější formy hydroterapie.
 
Štěpán Vranešic: Vodolékař
 
Účinkují: Dušan Urban, Vladimíra Včelná, Přemysl Bureš, Daniela Klevetová, Jan Ťoupalík, Vendula Nováková, Václav Bahník, Jaroslav Krejčí, Pavel Hekela a další
Napsal: Štěpán Vranešic
Režie: Tomáš Soldán

Ve čtyřech epizodách vás rozhlasový seriál provede životními osudy vynálezce vodoléčby Vincence Priessnitze. Budeme svědky zrodu jeho léčebné metody, spolu s hlavním hrdinou zažijeme jeho spory s tehdejší oficiální medicínou. 

Priessnitzova houževnatost, zásadovost ale také neústupnost mu na jedné straně pomohly vybudovat lázně, které byly úspěšné po odborné i ekonomické stránce, zároveň ho přiváděly do řady sporů a to i s členy nejbližší rodiny.

Vincenc Priessnitz (5. října 1799 Gräfenberk u Frývaldova - 28. listopadu 1851 Gräfenberk) byl zakladatel přírodního léčitelství rakouského původu a německé národnosti, žijící na Gräfenberku u Frývaldova (dnes Lázně Jeseník) ve slezské části Jeseníků. Prosazoval například léčbu prací, čerstvým vzduchem a čistou horskou vodou. Položil tak základy hydroterapie. Známý a dodnes hojně užívaný je Priessnitzův obklad. 

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Vincenz_Priessnitz%2C_supporter_of_hydrotherapy.jpg 

Legenda říká, že k léčení vodou jej inspirovala zraněná srna, kterou jako dítě pozoroval, jak si chodí omývat ránu do pramene, až do úplného vyléčení. Ve 14 letech mu při svážení dřeva skříply otěže ruku, bolest následně tišil mokrými zábaly. V 16 letech utrpěl těžký úraz, když mu hrudník přejel povoz se splašenými koňmi. Přivolaný ranhojič prohlásil jeho zranění za nevyléčitelná. V nejlepším případě z něj měl být nadosmrti mrzák. Priessnitz se vyléčil sám pomocí studených obkladů a vody, zlomená žebra si rovnal o opěradlo židle. Zpráva o zázračném vyléčení mladého chalupníka se rozšířila po kraji. Začal nejprve léčit zvířata sousedů a později i obyvatele Gräfenberku a okolí. Časem se pověst o jeho schopnostech rozšířila a začal léčit i významné občany z Frývaldova a dokonce i z Vídně. V roce 1822 dal přestavět rodný dům ve zděnou budovu s patrem (první na Gräfenberku) a v přízemí umístil necky – vznikl první vodoléčebný ústav na světě. 

Priessnitzův dům v centru jesenických lázní. 

Priessnitzův dům v centru jesenických lázní

Vodoléčba podle Priessnitze

V roce 1819 začal Vincenz Priessnitz léčit své první pacienty. Počáteční léčba spočívala v přikládání studených obkladů a zábalů nebo v polévání postižených míst. Léčil tak zhmožděniny, podvrtnutí a povrchová poranění. Vincenz Priessnitz si uvědomoval, že existuje vztah pokožky k vnitřním orgánům a celému tělu a při své diagnostice a léčení vycházel především z povahy a způsobu reakce kůže na chladový test, který aplikoval u všech svých pacientů. Léčení trvalo v průměru několik týdnů, někdy mnoho měsíců, dokonce i několik let. Vincenz Priessnitz poskytoval individuální pohovory, kladl důraz na společenská setkávání a účast na hudebních či jiných akcích, které tvořily součást léčebného pobytu. Byl první, kdo sjednotil pohybovou léčbu (individuální a skupinovou) s vodoléčbou, dietou, léčbou prací, muzikoterapií psychoterapií. Priessnitzova pololázeň se stále provádí v dřevěných vanách.

Autor seriálu Štěpán Vranešic (*1996) vystudoval obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na Divadelní fakultě JAMU. Jako autor spolupracuje s Českým rozhlasem, brněnským Radiem R. 
 

Priessnitzova kúra

Procedury podle Priessnitze začínaly hned ráno zpravidla zábalem do vlněné deky k pocení, které trvalo jednu až dvě hodiny a bylo tak silné, že se při něm promáčely deky a někdy i slamník. Poté následovala kratičká koupel ve vlažné nebo studené vodě, procházka k určenému prameni v lese, po snídani masáž v navlhčeném prostěradle, pololázeň či sedací lázeň, znovu procházka a poté oběd, po kterém se kúra opakovala.

Vincenz zakázal, aby spolu pacienti mluvili o svých nemocech, protože součástí jeho léčby bylo i to, že pacient si musel od nemoci odpočinout, přijít na jiné myšlenky a oprostit se od všech starostí. K neodmyslitelné součásti patřila i fyzická práce. Pacienti štípali a řezali dřevo, zametali, odklízeli sníh, shrabovali listí a podobně.

zdroj: olomouc.rozhlas.cz, ceskenemoci.cz, Wikipedie, stoplusjednicka.cz

10 komentářů:

  1. V Jeseníkách jsme byli naposledy předloni na dovolené, a lázně nad Jeseníkem navštívili, moc se nám tam líbilo, na rozdíl od města dole, tam jsme byli spíš rozpačití. V rodném domě V.P. byla v přízemí kavárna.Jinak Hrubý Jeseník jsme už provandrovali dvakrát,i se štěstím na počasí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, vítej, vím, že jste opravdu velcí turisté. Tento příspěvek jsem dala v den našeho odjezdu na dovolenou do Jeseníků. Také musím souhlasit, že město Jeseník mě překvapilo - nelíbilo se mi a do rodného domu jsme nemohli jít, bude otevřeno od 1. 7. Chtěla jsem si tam i ty poznatky srovnat, no snad jednou se podaří. A počasí jsme tak dobré, jako vy, neměli. ☺

      Vymazat
  2. Hned jsem si vzpomněla na lázně Jeseník,kde jsme byli na výletě v rámci dovolené.
    Zajímavý článek.Nejvíc jsme asi používala dětem a vnoučatům zábaly na krk při angíně.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dobré, Jituš, že i vy z takové dálky jste v Jeseníkách byli. Opravdu ty zábaly se používají a je dobré o tom vědět. I proto jsem to vložila na blog - pro připomenutí.
      Děkuji a měj se také co nejlépe. ☺

      Vymazat
  3. Lázenske budovy trůnící na kopci toť oko pohladí, procházka parkem duši potěší. Ovšem záleží,kde je člověk ubytovaný,mám ráda vše v budově - procedury ,jídelnu a to je málokdy takto pohromadě. Hanko velmi zajímavé téma,přijdu ještě jednou a poslechnu nahrávky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je fajn, že to tam znáš a jinak souhlasím s tím, co píšeš. Když má člověk na procedury přecházet někdy dost daleko, někdy i na jídlo, také to nemám ráda.
      Snad se Ti, Marti, ty ukázky k poslechu líbily. ☺ Děkuji.

      Vymazat
  4. Zábal na krk známe asi všichni, bude zajímavé si poslechnout to vyprávění .
    Jeseníky si pamatuji z dětství, uvažujeme o nějakém pobytu a prozkoumání :o)
    Haničko, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme se, Helenko, před třemi dny vrátili z týdenního pobytu v Jeseníkách, však bude o tom pár příspěvků. Byl tam klid a zatím málo hostů.
      Děkuji a pěkný den také přeji. ☺

      Vymazat
  5. Hani, do lázní Jeseník jezdím pravidelně každý rok do lázní. Je to tam moc krásné - příroda, prostředí, procedury, všechno... Jezdím záměrně pokaždé na podzim, kdy je tam vždy týden V. Priessnitze - různé přednášky, besedy, filmy o vodoléčbě. V tento čas je také otevřena hrobka V.P. na kolonádě, organizují se procházky s výkladem o historiii, po pramenech a hudební program. Vloni jsem si tam koupila knihu o jeho životě. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Lázně Jeseník jsou krásné a tiché(aspoň bývaly). Potřeboval jsem před mnoha lety pročistit hlavu,tak jsem vzala své tři děti+jejich kamarádku a jeli jsme na dlouhou cestu ☺.Máme všichni krásné vzpomínky.
    Přeji nádherné dny ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...