Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 15. června 2022

Babiččiny recepty: Nadýchané knedlíky s jahodami

Odrůdy jahod: popis, vlastnosti a vkus každé odrůdy

Nedávno jsem tady měla recept na Jahodový tunel

Jahodová sezóna vrcholí, to vidím u Globusu, kde je "Jahodový stánek" a v neděli tam o zájem kupujících neměli nouzi. Recept je v původním znění, jak byl napsán v dobové kuchařské knize. 

Ingredience
  • 1,5 dcl podmáslí
  • 1,5 dcl mléka
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 10 dkg rozpuštěného másla
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 3 dkg čerstvého droždí
  • jahody
  • strouhaný tvaroh
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo
  • případně kysaná smetana 
 Tvarohové knedlíky s jahodami
  • Tvarohové knedlíky s jahodami
  • Tvarohové knedlíky s jahodami
  • Tvarohové knedlíky s jahodami
  • Tvarohové knedlíky s jahodami
  • Tvarohové knedlíky s jahodami
  • Tvarohové knedlíky s jahodami
  •  
  • Knedlíky skvěle chutnají s jahodami, ale můžete je naplnit i meruňkami nebo borůvkami. Jen pro doplnění, kdybyste jahody nestihli.
Do mírně ohřátého mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky, cukr a necháme vzejít,  zaděláme kvásek. Mouku dáme do mísy, přidáme kvásek, podmáslí, mléko, vejce a máslo a zaděláme těsto. Necháme vykynout. Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále.  Nakrájíme na čtverce a na každý položíme jahodu/jahody. Zabalíme do úhledné koule. Chvíli necháme nakynout a pak uvaříme v páře 6-8 minut, podle velikosti. Po zvednutí pokličky rychle každý knedlík propíchneme vidličkou nebo špejlí, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily. Na talíři posypeme strouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem podle chuti, pokapeme rozpuštěným máslem, můžeme přizdobit lžící kysané smetany.  
Zdroj: liberec.rozhlas.cz, bezvamama.cz

12 komentářů:

  1. Já už jsem připravená, tentokrát u nás budou tvarohové meruňkové knedlíky. Už se na ně těším 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám tvarohové těsto, to dělávala už maminka, ale babička dělala zásadně knedlíky z bramborového těsta, to se někdy i ohřívalo. Ještě dnes cítím tu chuť babiččiných švestkových knedlíků. ☺ ☺

      Vymazat
  2. Tak to je dobrá kalorická bomba :-)
    Robievam z tvarohového cesta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom, že taková a podobná jídla jsou kalorické bomby, není sporu ☺. My doma sladká jídla téměř neděláme. A tvarohové těsto je asi na provedení nejsnadnější a dobře chutná.

      Vymazat
  3. Zmiňovaný stánek s jahodami jsem míjela v úterý, naposledy koupené jahody u stavebnin byly bez chuti. Hanko, na fotografii knedlíky jedna báseň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Marti, dovedu si ty koupené jahody představit. Je velký rozdíl mezi jahodami ze zahrádky, třeba nejsou vždy velké, ale mají CHUŤ a není to jen "hmota". Ono to v prodejně vypadá strašně lákavě, už dříve měl přítel velkou chuť na jahody, ale snědli jsme pár kousků a zklamání. Zase jsme z jahod na čas vyléčeni.
      Děkuji a přeji pěkný čtvrtek. ☺

      Vymazat
    2. Hanko v Suché směrem na Stonavu jsme koupili výborné voňavé a chutně jahody. To už je snad tři týdny,ovšem u stavebnin pod Globusem nechutné. Uvidím, jaké budou mít v Suché,mají mít opět otevřeno

      Vymazat
    3. Marti, kup chutných a voňavých jahod je šťastná náhoda ☺. Tam v Suché, jak popisuješ, jsme nikdy nestavěli, ale občas tam jezdím k příteli, tak je dobré o takové prodejně vědět. O stánku u stavebnin vím také, ale v současné době to tam je rozkopané a dnes jsem stánek viděla v zahradě toho nejbližšího domu. Ani včera se tam neprodávalo, tak nevím, jak to tam vlastně je.

      Vymazat
  4. Musím říct, že tady vzpomínám na mamku mého muže. Jednou za rok, spousta másla a moučkového cukru, strouhaný tvaroh, zakysaná smetana a čerstvé rozmačkané jahody ještě navrch - prostě mana nebeská!
    Hani, děkuji za připomenutí a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to byla kuchyně těch "starých kuchařek a hospodyněk", všechno poctivé suroviny, nic se neošidilo a hlavně se nehledělo, jestli to je kalorická bomba. Odmítnout ani nešlo, protože to do krku přímo "skákalo" ☺.
      Děkuji za kulinářskou vzpomínku a přeji úspěšný čtvrtek. ☺

      Vymazat
  5. Anonymní16.06.22 7:14

    Takétokysnuté ovocné knedličky robila moja maminka, brat ich zjedol na posedenieaj 10 😀
    Paaaa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Danka,
      maminka určitě nelitovala času s kynutím a chtěla vám "dopřát", proto dodnes na ovocné (protože tam může být různé ovoce) stále vzpomínáš.
      Díky a zdravím na Slovensko. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...