Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 19. června 2022

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

 

Začíná meruňkobraní 😃. Meruňková sezóna umožňuje udělat si knedlíky s ovocem trochu jinak, než bylo nabídnuto ZDE. Místo kynutého těsta můžeme použít jednodušší postup - z tvarohového těsta. Asi i proto je to rozšířené. Pokud máte jahody, budete mít knedlíky jahodové.

Výhoda tvarohového těsta: rychlost, snadnost přípravy

Tvarohové knedlíky mají výraznou výhodu oproti kynutým: nemusíte čekat, až těsto nakyne. Naopak se doporučuje zpracovávat těsto rychle, nenechat je odpočívat a po zabalení hned vložit do vařící vody. Těsto z tvarohu je velmi vláčné, krásně se zpracovává a není třeba se obávat nějakého nezdaru.

Ingredience
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g dětské krupičky
  • asi 100 g hrubé mouky
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • trošku soli
  • menší meruňky
  • na podávání – cukr, tvrdý tvaroh, skořice, šlehačka, případně máslo 
  •  
  •  Meruňkové knedlíky ingredience
  •  
  • Množství mouky či krupice v rozpisech receptů je často orientační. Přisypat byste ji měli jen tolik, aby se s těstem dobře pracovalo. Jestliže jí zahustíte těsto příliš, bude tuhé.
  • Rychlé meruňkové knedlíky z tvarohového těsta
  • Vytvořte knedlíky a místo pecky dejte kostku cukru nebo nechte jen tak bez pecky.
  • Nejlepší recept na meruňkové knedlíky

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, krupičku, sůl a pak přidáme tvaroh, máslo a vejce. Zpracujeme do hladkého těsta. Do hrnce dáme vařit vodu.
  2. Těsto rozdělíme na polovinu, z každé vyválíme silnější váleček, rozkrájíme a do každého dílku zabalíme meruňku. Velikost dílku volíme podle velikosti meruněk, vrstva těsta by neměla být příliš silná.
  3. Když máme všechny knedlíky hotové, vkládáme je do vroucí osolené vody ve velkém hrnci, odmícháme ode dna a vaříme asi 7-8 minut. Jeden si rozkrojíme na zkoušku, jestli už je těsto provařené.
  4. Podáváme posypané strouhaným tvrdým tvarohem, pocukrované, poprášené skořicí, případně můžeme pokapat máslem a na závěr ozdobíme kopečkem šlehačky.  Zdroj: sever.rozhlas.cz

10 komentářů:

  1. Jé to je super recept. Já dosud dělala jen kynuté nebo z bramborového těsta. Tak že si opisuji. Díky. Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, je to recept rychlejší a není tak "pracný" jako z kynutého těsta. Tvarohové těsto zvládne i méně zdatná kuchařka. Ať vám to chutná. ☺
      Přeji podařený start do nového týdne.

      Vymazat
  2. Hanko, u nás byly tvarohové knedlíky s meruňkami v pátek. Ještě mám schované na mrazáku, dávám dva tvarohy, tak je toho víc. Ale je to mňamka 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec se, Evi, nedivím, že děláš těch knedlíků více a máš je na mrazáku. Kdo by se s tím furt piplal, že. ☺ Víš co, já kolikrát koupím mražené knedlíky v Globusu a mám je v mražáku také do zásoby. Ale je fakt, že my na sladká jídla moc nejsme. ☺

      Vymazat
  3. Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta jsem dělala v týdnu.Je teď ovoce,tak budou často.Když jsou borůvky,tak to dělám knedlíky z kynutého.
    Hani,měj hezký celý nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, je fakt, že taková jídla se dělají hlavně v létě. Na borůvkové z kynutého těsta se také chystám, už kvůli příteli, to je jeho vzpomínka na dětství ☺.
      Děkuji a přeji také pohodový celý týden.

      Vymazat
  4. Anonymní20.06.22 6:03

    Hani, občas je dělám, ale manžel o sladká jídla moc nestojí…
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Helenko, tomu rozumím a tím, že taková jídla dávám na blog, nechci říct, že bychom se tím ládovali. Přítel sladká jídla téměř nechce a já jsem sladké také omezila, což má zase jiná pozitiva ☺.
      Děkuji a úspěšný den vám oběma.

      Vymazat
  5. Už jsem dlouho knedlíky nedělala,musím to napravit. Recept dělám podobný, přidávám trochu prosete strouhanky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty recepty jsou různé, také jsem dlouho nedělala, ale ta strouhanka se dá i osmažit na másle jako posypka. Určitě knedlíky zase budou. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...