Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 22. července 2022

Během července přijdeme o 57 minut světla

 

Letní slunovrat je za námi. To znamená, že světlé dny se pomalu krátí, slunečního svitu začíná ubývat. Na začátku července to podle jihočeského astronoma Miloše Tichého ještě není tak poznat, později jsou změny výraznější.

Prvního července vyšlo slunce v Českých Budějovicích v 5.02 hodin a zapadlo v 21.10 hodin. Světlý den tedy trval šestnáct hodin a osm minut. „To máme dvě třetiny dne sluníčko, to je krásné,“ usmívá se astronom.

V polovině měsíce vyjde slunce v 5.14 hodin a zapadne v 21.02 hodin, den tak bude ve srovnání se začátkem července už o dvacet minut kratší. Slunce bude svítit patnáct hodin a 48 minut.

V poslední červencový den vyjde slunce 5.34 hodin, zapadne v 20.43 hodin. „Během druhé poloviny měsíce tak přijdeme o dalších 37 minut,“ počítá astronom. Celkem během července ubyde 57 minut slunečního svitu.

To, že změny nejsou pokaždé stejné, je dané ekliptikou, po níž Země obíhá kolem Slunce. „Teď je vodorovnější, takže změny jsou mírnější. Jak se potom začneme přibližovat k rovnodennosti, zrychlí se to. Už v červenci je to vidět – za prvních patnáct dní změna o dvacet minut, za druhých patnáct ní už o 37 minut. A srpnu budeme v tom trendu pokračovat,“ připomíná Miloš Tichý.  
Zdroj: budejovice.rozhlas.cz

4 komentáře:

  1. Ale to nejsou příznivé zprávy, ale co s tím naděláme, nic než se s tím smířit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mi to nedělá velkou radost, to léto je vlastně krátké.

      Vymazat
  2. Za chvíli to bude znát a tak si musíme světla ještě užít.My dnes seděli do půl desáté u sestry pod pergolou na zahradě.Chtěla jsem fotit západ slunce,ale žádný nebyl.Od západu jdou k nám mraky.
    Hani,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máte možnost takhle večer sedět, je to příjemnější než za dne. Zrovna teď je nedýchatelno.
      Také přeji hezký víkend. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Květen - ze starého kalendáře

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".