Tak nám pomalu začíná období "co já s
těmi cuketami budu dělat, aneb nechcete cuketu"? 😀 Jistě to znáte, ale
naštěstí receptů na cukety je hodně.
Pro dnešek jsem tedy vybrala recept na cuketový tatarák, kde budeme potřebovat jednu střední cuketu, cibuli, česnek, koření a rajský protlak.
Oblíbená pochoutka - ideální k příjemnému letnímu posezení venku, obzvláště ve vegetariánské verzi.
Ingredience
- 1-2 střední cukety s měkkou slupkou
- 1 bílá cibule
-
2 - 3 stroužky česneku podle velikosti
- olej
- sůl, pepř
-
(sójová omáčka, worchester - kdo má rád)
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce rajského protlaku
Postup:
- Mladé cukety očistíme, odkrojíme konce a na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou, dáme do misky a osolíme.
- Z cukety vymačkáme vodu.
- Na olivovém oleji osmažíme na drobné kostičky nakrájenou velkou cibuli.
- Poté přidáme na plátky nakrájený česnek a jen krátce opečeme, aby nám česnek nezhořkl.
- Cuketu přidáme na pánev k cibuli s česnekem a podusíme.
- Cuketovou směs na tatarák dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou, hořčicí a kečupem.
- Tatarák z cukety podáváme jako klasický masový tatrák s topinkami či tousty.
Zdroj: vysocina.rozhlas.cz
Cukety už nezpracovávám. Dříve jsme je občas měli, dělala jsem je zapečené, ale pak se manžel zapřel a že už je nechce, tak jsem dělala řezy a nakládala je jako okurky.
OdpovědětVymazatJaruško, úplně to chápu. Já jsem kdysi u rodičů vůbec cukety neznala a myslím, že oni to vůbec nejedli - neochutnali. Pěstovaly se jen okurky. Na jednu stranu se těm chlapům nedivím, oni chtějí maso a ne plno zeleniny, ovšem když už, tak nedělat ze starých přerostlých cuket.
VymazatPřesně to tak je.Cuketu mi přinesla sousedka a druhá,že mi bude zase nosit,jako každý rok.A to mají ještě mladí na zahradě.Tatarák z cukety miluji,dělám ho asi podobně.Cuketu mám ráda a dělám více receptů.
OdpovědětVymazatManžel to nejí,tomu vařím klasiku,kterou v těchto vedrech zase nemusím já.
Hani,hezký víkend
Jituš, to, co popisuješ, já vlastně nemám ráda. Lidé toho vypěstují tolik, že to pak rozdávají a já si raději koupím, když mám chuť. Tak to dělá švagrová, pořád si pak stěžuje, jak ji bolí kolena a hlavně záda, jak obdělává ty záhonky a vlastně to pak nikdo nechce. A nepoučí se, tak je to každý rok. ☻
VymazatNa cuketu si člověk musí zvyknout a doma se pak dělá jen pár variant, které chutnají. Děkuji a hezký, i když to vypadá na deštivý víkend, přeji i u vás. ☺
Cukety máme moc rádi,ale jen ty malé jsou chutnější než ty velké přerostlé. Tatarák nedělám,e v podstatě obdobnou směs bez rajského protlaku na těstoviny.
OdpovědětVymazatMarti, napsala jsi to úplně přesně - cukety se nesmí nechat přerůst, to se pak "zhnusí" a člověk pak cuketu odmítá. Také jsem to tak měla a byla to chyba, i když ne moje. Použít menší, maximálně střední cukety jsou nejlepší.
VymazatU nás to občas v létě udělám, ale koupím k tomu celozrnnou kaiserku, to máme raději než topinky. Každý si to může přizpůsobit. ☺
Cuketa je u nás hodně oblíbená, zrovna včera jsem pekla nákyp, ale tatarák jsem ještě nedělala. Určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatHani, děkuji a přeji hezký den. Helena
Helenko, vůbec se nedivím, že máte cukety rádi, asi je pěstujete i na zahradě, což je nejlepší. Máš s tím určitě více zkušeností, než já.
VymazatTaké děkuji a přeji příjemnou sobotu, i když u nás je deštivá a zatažená, ale každý den nemůže být 30°C ve stínu a slunečno. ☺
Hani, cukety občas taky dělám. Většinou plněné masem a zapečené. Nejraději máme nakrájenou mladou cuketu i se slupkou na kolečka, dám na pečící papír a posypu nastrouhanou sýrem a grilovacím kořením. Je to velká dobrota. Měj se hezky, Lenka
OdpovědětVymazatAhoj, Leni, musím říct, že já masem plněnou cuketu mám nejraději. Přece jen ta trocha masa dodá tu potřebnou chuť. ☺ Tu přípravu, jak popisuješ na pečicím papíru, někdy vyzkouším, to bude dobré.
OdpovědětVymazatDěkuji za tip a přeji pěkné pondělí. ☺