Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 5. srpna 2022

Cuketový tatarák

  

Tak nám pomalu začíná období "co já s těmi cuketami budu dělat, aneb nechcete cuketu"? 😀 Jistě to znáte, ale naštěstí receptů na cukety je hodně.

Pro dnešek jsem tedy vybrala recept na cuketový tatarák, kde budeme potřebovat jednu střední cuketu, cibuli, česnek, koření a rajský protlak. 

 https://erecepty.eu/wp-content/uploads/2018/08/367-cuketov%C3%BD-tatar%C3%A1k.jpg 

Oblíbená pochoutka - ideální k příjemnému letnímu posezení venku, obzvláště ve vegetariánské verzi.

Ingredience
  • 1-2 střední cukety s měkkou slupkou
  • 1 bílá cibule
  • 2 - 3 stroužky česneku podle velikosti
  • olej
  • sůl, pepř
  • (sójová omáčka, worchester - kdo má rád)
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce rajského protlaku
https://erecepty.eu/wp-content/uploads/2018/08/367-cuketov%C3%BD-tatar%C3%A1k.jpg

Postup:

  1. Mladé cukety očistíme, odkrojíme konce a na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou, dáme do misky a osolíme.
  2. Z cukety vymačkáme vodu. 
  3. Na olivovém oleji osmažíme na drobné kostičky nakrájenou velkou cibuli.
  4. Poté přidáme na plátky nakrájený česnek a jen krátce opečeme, aby nám česnek nezhořkl.
  5. Cuketu přidáme na pánev k cibuli s česnekem a podusíme. 
  6. Cuketovou směs na tatarák dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou, hořčicí a kečupem.
  7. Tatarák z cukety podáváme jako klasický masový tatrák s topinkami či tousty.
 Ceket Tatar
Zdroj: vysocina.rozhlas.cz

10 komentářů:

  1. Cukety už nezpracovávám. Dříve jsme je občas měli, dělala jsem je zapečené, ale pak se manžel zapřel a že už je nechce, tak jsem dělala řezy a nakládala je jako okurky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, úplně to chápu. Já jsem kdysi u rodičů vůbec cukety neznala a myslím, že oni to vůbec nejedli - neochutnali. Pěstovaly se jen okurky. Na jednu stranu se těm chlapům nedivím, oni chtějí maso a ne plno zeleniny, ovšem když už, tak nedělat ze starých přerostlých cuket.

      Vymazat
  2. Přesně to tak je.Cuketu mi přinesla sousedka a druhá,že mi bude zase nosit,jako každý rok.A to mají ještě mladí na zahradě.Tatarák z cukety miluji,dělám ho asi podobně.Cuketu mám ráda a dělám více receptů.
    Manžel to nejí,tomu vařím klasiku,kterou v těchto vedrech zase nemusím já.
    Hani,hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, to, co popisuješ, já vlastně nemám ráda. Lidé toho vypěstují tolik, že to pak rozdávají a já si raději koupím, když mám chuť. Tak to dělá švagrová, pořád si pak stěžuje, jak ji bolí kolena a hlavně záda, jak obdělává ty záhonky a vlastně to pak nikdo nechce. A nepoučí se, tak je to každý rok. ☻
      Na cuketu si člověk musí zvyknout a doma se pak dělá jen pár variant, které chutnají. Děkuji a hezký, i když to vypadá na deštivý víkend, přeji i u vás. ☺

      Vymazat
  3. Cukety máme moc rádi,ale jen ty malé jsou chutnější než ty velké přerostlé. Tatarák nedělám,e v podstatě obdobnou směs bez rajského protlaku na těstoviny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, napsala jsi to úplně přesně - cukety se nesmí nechat přerůst, to se pak "zhnusí" a člověk pak cuketu odmítá. Také jsem to tak měla a byla to chyba, i když ne moje. Použít menší, maximálně střední cukety jsou nejlepší.
      U nás to občas v létě udělám, ale koupím k tomu celozrnnou kaiserku, to máme raději než topinky. Každý si to může přizpůsobit. ☺

      Vymazat
  4. Cuketa je u nás hodně oblíbená, zrovna včera jsem pekla nákyp, ale tatarák jsem ještě nedělala. Určitě vyzkouším.
    Hani, děkuji a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vůbec se nedivím, že máte cukety rádi, asi je pěstujete i na zahradě, což je nejlepší. Máš s tím určitě více zkušeností, než já.
      Také děkuji a přeji příjemnou sobotu, i když u nás je deštivá a zatažená, ale každý den nemůže být 30°C ve stínu a slunečno. ☺

      Vymazat
  5. Hani, cukety občas taky dělám. Většinou plněné masem a zapečené. Nejraději máme nakrájenou mladou cuketu i se slupkou na kolečka, dám na pečící papír a posypu nastrouhanou sýrem a grilovacím kořením. Je to velká dobrota. Měj se hezky, Lenka

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, Leni, musím říct, že já masem plněnou cuketu mám nejraději. Přece jen ta trocha masa dodá tu potřebnou chuť. ☺ Tu přípravu, jak popisuješ na pečicím papíru, někdy vyzkouším, to bude dobré.
    Děkuji za tip a přeji pěkné pondělí. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...