Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 19. srpna 2022

Domácí broskvová a čokoládová zmrzlina

 

Jde o variantu starého receptu, příprava je snadná. Nepotřebujeme k tomu žádné zmrzlinové stroje, stačí jen chvilka v kuchyni. Uděláte dobrou a kvalitní zmrzlinu, která si nezadá s těmi nejdražšími na trhu, byť nás nepřijde ani na polovinu její ceny.

 
Ingredience
  • 4 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 100 g krystalového cukru
  • 500 ml šlehačky
  • 120 g kvalitní čokolády + 1 lžička másla
  • 500 g vyzrálých měkkých broskví
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru

Mléko svaříme s cukrem a necháme téměř vychladnout. Pak postupně do svařeného mléka vešleháme žloutky a na mírném ohni za stálého míchání zahříváme, až směs zhoustne a získá hustotu vařeného pudingu. Za občasného prošlehávání necháme úplně vychladnout.

Mezi tím oloupané a vypeckované broskve nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, přidáme cukr a nakrájené broskve, které necháme změknout. Cukr v másle mírně zkaramelizuje a s broskvemi je to skvělá a lahodná kombinace. Necháme vystydnout.

1 lžičku másla rozehřejeme společně s čokoládou ve vodní lázni a opět necháme vystydnout.

Jakmile je uvařená základní směs studená, lehce do ní vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku. Pak ji rozdělíme na dva stejné díly. Do jednoho vmícháme studené podušené broskve, do druhé studenou rozehřátou čokoládu. Obě směsi odděleně dobře promícháme a střídavě je vlijeme do misky nebo do tvořítek a necháme v mrazničce zmrznout.

14 komentářů:

  1. Ta zmrzlina vypadá skvěle, hned bych si dala. S dovolením si recept uložím. Zítra zkusím vyrobit, jen místo broskví použiji maliny, ty zrovna dozrávají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, budu ráda, když napíšeš, jak se to povedlo a jak zmrzlina chutnala. Myslím, že se dá využít i jiné ovoce, které zrovna je, nebo kompotované. Dobrou chuť! ☺

      Vymazat
  2. Hani,ten recept je dokonalý,tak já zmrzlinu vůbec nedělám a proto si ho opisuji.S manželem zmrzlinu milujeme.Dělám každý rok.Letos mám borůvkovou a meruňkovou.Je to z přebytků.Tu tvoji vyzkouším.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, věřím, že se Ti to povede a bude vám to chutnat.
      Přeji dobrou chuť. ☺

      Vymazat
  3. Hani, domácí zmrzlinu i sorbety dělám, dokonce i zmrzlinový dort, ale nepoužívám vejce. Jde to dobře i bez nich.
    Přeji pohodovou sobotu. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi, Helenko, velice šikovná, to je pestrá nabídka. Rozumím tomu, že nepoužíváš vejce, ale pokud jsou tepelně zpracovaná, není problém.
      Děkuji a také přeji sobotu jak vyšitou. ☺

      Vymazat
  4. Recept je zajímavý, ale já nejsem typ který rád tráví dlouhou dobu v kuchyni. Uvařím, upeču, protože musím, ale to je tak všechno. Na zmrzlinu tu malou, si vždycky někam dojdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, ani já netrávím hodiny v kuchyni, to ani náhodou. Pečení jsme velice omezili a loni jsem neměla zmrzlinu ani jednou, letos koupíme spíše nanuk. ☺

      Vymazat
    2. Hani, jsi moje "krevní skupina". Kárnou sobotu Ti přeji.

      Vymazat
  5. No super. Už si píšu, už kopíruju. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Maruško, určitě něco vymyslíš a přibude i jiný druh. Ať se to podaří. ☺

      Vymazat
  6. Hani, dělám doma zmrzliny a ještě víc ovocné nanuky, je to rychlé - rozmixuju ovoce, naleju do tvořítek a je to. O prázdninách je vyrábím s vnučkama. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Leni, to jsem viděla už loni, jak jsi tu výrobu nanuků nafotila ☺. Je to prima a nepochybuji, že všem chutnají. Při tvorbě článku jsem si na Tebe vzpomněla.
      Také prožívej klidné a spokojené letní dny. ☺

      Vymazat
  7. Ráda jsem vařila a pekla,ale zmrzlinu tu si vždy koupím,nějak poslední dobou už v té kuchyni trávím čím dál méně času.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Ostrava - místa netypická, přesto zajímavá

Každé město má na svém katastru místa, která při pohledu na mapu jsou "město", ale vypadá to tam jako na vesnici. Asi je to proces...