Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 29. srpna 2022

Nevíte co vařit? Inspirujte se: regionální speciality - 45 dílů

 

Regionální speciality aneb jiný kraj, jiná chuť!
Vydáme se napříč Českou republikou a ochutnáme krajové speciality. Například: Karlovarskou vřídelní polévku, Kraslickou liškajdu, Jesenické knedlíčky, oukrop a řadu dalších jídel, která vařily už naše babičky a prababičky.
 

Recepty si můžete poslechnout a zapsat takto:

Kraslická liškajda

Krásně hustá  a vydatná polévka, která vás zasytí a zahřeje nejen v chladných dnech.

Suroviny:

2 velké oloupané brambory

2 lžíce másla + máslo na dochucení

sůl

lžíce hladké mouky

ocet

2 vejce

3 lžíce smetany

kmín

750 ml kyselého mléka

200 g lišek

Postup:

Brambory nakrájejte na kolečka a dejte vařit do hrnce do ½ l lehce osolené vody.

Očištěné lišky osmažte na části másla s kmínem a přidejte k bramborám.

K tomuto základu vlijte kyselé mléko a smetanu, zahustěte moukou, rozmíchanou v troše studené vody nebo jíškou, a mírným varem vařte asi 10 minut. Nakonec vmíchejte rozšlehaná vejce.

Do každého talíře dejte po lžičce zbylého másla a pak vlijte polévku. Dochuťte octem a polévkovým kořením.

Karlovarský knedlík

Suroviny:

270 g másla

špetka soli

6 vajec

½ l mléka

560 g mouky

200 g housky

20 g rozpuštěného másla na potření potravinářské fólie

hrst nasekané petrželky

Postup:

70 g másla utřeme se žloutky (bílky zatím odložíme stranou) a se solí do hladké pěny. Potom po lžících postupně vmícháme mléko, mouku a nasekanou petržel. Housky nakrájíme na kostky a na dvou stech gramech másla je krátce osmahneme, aby zrůžověly.

Mezitím vyšleháme z bílků hustý sníh. Přidáme osmažené housky do těsta a nakonec opatrně vmícháme sníh.

Potravinářskou fólii potřeme rozpuštěným máslem, vytvarujeme knedlík, srolujeme a pevně provázkem zavážeme okraje, aby vznikl pevný váleček. Vaříme jej ve slané vodě asi 30 minut, zhruba v polovině varu je opatrně otočíme.

Uvařený knedlík nakrájíme nití. 

Jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě

Suroviny:

500 g vepřového masa

3 vejce

strouhanka

špek na omastek

400 g polohrubé mouky

100 ml vody

sůl

pepř

Postup:

Nejprve si připravíme nudlové těsto: mouku se špetkou soli dáme na vál a do středu uděláme důlek, do kterého rozklepneme 2 vejce a postupně přidáváme vodu. Vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout. Z každého bochánku vyválíme tenkou placku a necháme proschnout.

Proschlé, ale ne moc suché těsto nakrájíme do požadovaných tvarů.

Vepřové maso omyjeme pod horkou vodou, osolíme, opepříme a nakrájíme na malé kousky,které promícháme se strouhankou a vejcem. Směs masa zabalíme do nudlového těsta a vytvoříme tak plněné knedlíčky.

Bochánky musíme pevně uzavřít, aby nám maso při vaření z knedlíčku nevypadlo. Ty dáme vařit v osolené vodě. Na talíři omastíme bochánky vyškvařeným špekem a posypeme strouhankou.

Jesenické masové knedlíčky podáváme nejlépe s Frýdeberským salátem, případně s bramborami v různých úpravách.

Hovězí s chlebovou omáčkou

Suroviny:

500 g předního hovězího masa nebo 1 kg oháňky

150 g chlebových kůrek

3 ks hřebíčky

2 ks větší stroužky česneku

1 l vývaru

1 ks cibule

1/2 ks bobkového listu

1 lžíce sádla

petrželka

majoránka

pepř

voda

sůl

Postup:

Hovězí maso opereme a vložíme do mírně osolené vody, přidáme půlku cibule i se slupkou, snítky zelené petrželky a vaříme doměkka.

Do hrnce dáme lžíci sádla a na něm dočervena opečeme chlebové kůrky, přidáme lžíci jemně rozkrájené cibule, hřebíčky, bobkový list, pepř a ještě chvíli restujeme

Opečené kůrky zalijeme vývarem z masa a necháme je rozvařit.

Maso naporcujeme, vložíme do hrnce a propasírujeme omáčku z rozvařených kůrek přímo na maso.

Přidáme sůl, prolisovaný česnek, ještě krátce povaříme, omáčku nezapomeneme míchat, aby se nepřipálila.

Nakonec ji zasypeme majoránkou, případně přisolíme, zamícháme a už nevaříme.

Vozkova housková polévka

Suroviny:

2 housky

1 cibule

1 lahůdková cibulka

5 stroužků česneku

kousek pórku

1 větší mrkev

máslo

1 vajíčko

pažitka

větvička libečku

1 lžička polévkového koření

zeleninový vývar

sůl

Postup:

Do hrnce si dáme máslo a na něm opečeme pokrájené housky na kostičky, za chvilku dáme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a necháme osmažit do světla.

Vše si pokrájíme na menší kousky, jen mrkev si nastrouháme.

Housky s cibulí zalijeme 2 litry zeleninového vývaru, polévkovým kořením a vaříme.

Po chvilce přidáme připravené suroviny, pórek, mrkev, lahůdkovou cibulku, libeček a vaříme tak dlouho, dokud se housky nerozvaří - netrvá to dlouho.

Kdo chce, může polévku rozmixovat, já jsem jí prošlehal metličkou a stačilo to.

Do vypnuté polévky pomalu pouštíme našlehané vajíčko a posypeme pažitkou.

Naložené syrečky

Suroviny:

2 balíčky kulatých olomouckých tvarůžků

1 střední cibule

sladká paprika

bobkový list

pár kuliček černého pepře

špetka kmínu

špetka soli

stolní olej

1 uzavíratelná sklenice na zavařování

Postup:

Olomoucké tvarůžky nakrájíme na kostičky tak 1x1x1cm. Smícháme s červenou paprikou a nasekanou cibulí a ještě jednou důkladně promícháme. Na dno sklenice dáme bobkový list, pár kuliček pepře, na to položíme hmotu z tvarůžků, zasypeme špetkou kmínu, zalejeme stolním olejem a mírně posolíme (pozor, ne moc, protože sůl se v oleji rozleží).

Podle nálady je možné navrch přidat feferonku nebo olivy.

Sklenici uzavřeme a dáme uležet na jeden den do lednice.

Pomazánka z olomouckých tvarůžků

Suroviny:

12 dobře uzrálých tvarůžků

100g změklého másla

100g tvarohového sýru

1 červená cibule na velice jemno nakrájená

2 lžíce posekané čerstvé pažitky

1 lžíce mleté, červené sladké papriky

trochu pálivé mleté papriky podle chuti (nemusí být)

sůl podle chuti

1 lžička kmínu

pivo podle potřeby

Postup:

Našlehejte si máslo a tvarohový sýr na krém. Rozmačkejte tvarůžky spolu s cibulí a pažitkou, přidejte je do máslového krému. Přilijte pivo, ale jen tolik, aby se pomazánka dala dobře natírat. Dochuťte solí, paprikou, pálivou paprikou a kmínem. Nejlepší je pomazánku podávat s režným (žitným) chlebem, ředkvičkami a chcete-li s pivem.

Kousky ryb po staročesku

Na dvě porce ryby po staročesku budeme potřebovat:

350 g filetů ze pstruha i s kůží (3-4 kousky) nebo jiné ryby (například lína)

50 g ochucené chlebové strouhanky

4 lžíce oleje

2 polévkové lžíce hladké mouky

sůl

pepř

citrón

plech na pečení

1 ks pečícího papíru

Nejprve si připravíme ochucenou chlebovou strouhanku.

Na přípravu ochucené chlebové strouhanky budeme potřebovat:

100 g chlebové suché strouhanky

1-2 stroužky česneku rozdrcené na pastu s trochou soli

1 polévkovou lžíci jemně nakrájené petrželky

3 polévkové lžíce olivového oleje

Do misky dáme strouhanku, česnekovou pastu, nasekanou petrželku a olivový olej. Konečky prstů všechny suroviny v misce promneme a necháme odstát.

Postup přípravy rybích kousků postaročesku.

Rybí filety opereme a osušíme. Nakrájíme je na libovolný počet kousků a tvarů. Ryby osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

Do pánve nalijeme olej a necháme jej rozpálit. Současně zapneme troubu na 200°C.

Ryby vložíme do rozpáleného oleje a pečeme 2 minuty z každé strany.

Po osmažení ryby lopatkou vyjmeme a ihned je pokládáme do misky s ochucenou chlebovou strouhankou. Bohatě je strouhankou zasypeme a klademe obalené kousky na plech pokrytý pečicím papírem.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 10 minut.

Upečené kousky ryb přendáme na talíř a každý kousek zakápneme citronem.

Jako vhodná příloha jsou různě upravené brambory nebo pečivo.

Zdroj: hradec.rozhlas.cz

6 komentářů:

  1. Tak jsem si početla a dostala jsem hlad. Na jednom zájezdě v Klatovech nám udělali steak s liškovou omáčkou a to bílo luxusní. Jen tady v okolí lišky moc vidět není
    Recepty vypadají chutně a řekla bych, že i levně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O to právě jde, že ze z toho dá něco vybrat a pokud je to levné, je to bonus. Lišky jsou výborné, ale říká se, že v posledních letech málo rostou, u nás tady asi vůbec. ☺

      Vymazat
  2. No, inspirace to rozhodně je. Mamka dělala liškovou omáčku, to byla dobrota :o)
    Haničko, děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde právě o tu inspiraci, je to rozčleněno na díly a to se dá poslechnout.
      Také děkuji, Helenko, a přeji úspěšný už poslední prázdninový den. ☺

      Vymazat
  3. Hani, jů to je receptů a inspirace ! Kouknu na ně podrobněji, děkuju. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, pokud se Ti bude aspoň něco hodit, budu jen ráda!
      Měj se hezky a ať se daří. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...