Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 17. září 2022

Dovolená v Jeseníkách: Muzeum Karlovice a vůně lesa k tomu






Máte rádi les? Nebo alespoň někdy zajdete na procházku či na houby do lesa? Pak je dobré navštívit  Kosárnu a pozorně poslouchat a také si to pořádně prohlédnout. Ta hodina s paní průvodkyní byla velmi užitečná a určitě to nebyl ztracený čas. 

Dnes se vydáme do Kosárny v Karlovicích u Bruntálu, kde je "Expozice bydlení".  Je rekonstrukcí domácnosti lesníka včetně kuchyně, pracovny a výměnku, vybavená mobiliářem z 1. pol. 20. století. Když navštívíme Kosárnu, musíme počítat s tím, že tu uvidíme kosy, srpy a různé zemědělské nářadí. Jeseníky jsou plné lesů a o těch lesích bychom měli také něco znát, proto v budově Kosárny nevynecháme Expozici lesnictví, zaměřenou na školky, ochranu lesa a historii lesnictví.

 https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/images/03426788.jpeg 

"Vše v přírodě – každá květina, každý strom a každé zvíře nás může mnohému naučit."

                                                                         – Eckhart Tolle



 

















12 komentářů:

  1. Dokonalá reportáž. Kasárna a Karlovice jsou i v Javorníkách a tak mne to spletlo. Tady to neznám. Díky za seznámení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Karlovice u Vrbna p. Pradědem jsou málo známé, tak je tady představuji. Ovšem nejsou to kasárna, je to KOSÁRNA. Název je podle výroby kos, které jsou také na snímku. ☺

      Vymazat
  2. Hanko,moc hezká a přínosná fotoreportáž. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Marti. Ono se řekne horská vesnička, ale v Kosárně je tolik zajímavých věcí a musím říct, že i poučných, dokonce by si tam někdo mohl koupit i něco z keramiky nebo hlavně nějaké pletené košíky, třeba do kuchyně na příbory.
      Děkuji a pohodové dny přeji i vám. ☺

      Vymazat
  3. Ahoj Hani, i tady by se mě líbilo. Les mám moc ráda, jsem tam hodně často. Bydlím blízko,jen sejdu kopec a jsem v lese. Obdivuju, kolik jste toho na dovolené stihli ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni,
      v Karlovicích by se Ti určitě líbilo. A brzy bude článek o lese, což se hodí i běžným návštěvníkům lesa. Víš, že se sama divím, kolik jsme toho navštívili? Přitom nemám pocit, že bychom nějak kvaltovali, ale člověk musí mít zájem a chtít něco poznat. Stále to není konec seriálu.
      Děkuji a měj se moc hezky. ☺

      Vymazat
  4. Hani,to je moc krásné a zajímavé muzeum.A hodně poučné,tam by se mi líbilo.
    Měj hezkou neděli,u nás pěkně leje.V devět jdeme na Den otevřených dveří u syna v podniku.Když jsme byli naposledy asi před covidem taky lilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, i Tobě by se v takovém muzeu líbilo, tam vidíš dříve běžné věci a ani nemáš pocit, že jsi v muzeu. Na některé exponáty si můžeš i sáhnout.
      Přeji, aby Den otevřených dveří vyšel k plné spokojenosti pořadatelů a vám přeji pěkný zážitek, snad i něco nafotíš a vůbec hezký den. ☺

      Vymazat
  5. Ráda jsem se podívala, Hani!
    Děkuji a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tipovala jsem, Helenko, že Kosárna zaujme i na blogu. Co teprve v reálu ☺.
      Děkuji a také přeji příjemně prožitou neděli.

      Vymazat
  6. Hani, to je moc hezký článek
    Připomnělo mi to jednak dětství, dost těch nástrojů i nábytku znám, a podobnou expozici také mají ve Vísecké rychtě v Kravařích v Čechách. Děkuji za zajímavý článek a přeji ti krásnou neděli. U nás padá sníh s deštěm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že nábytek z té doby býval dost rozšířený a mnohým to připomíná aspoň dětství. Já znám Kravaře ve Slezsku, zrovna před pár dny jsme tam byli. Sníh s deštěm padá trochu brzy, z podobného počasí nemám radost.
      Děkuji a přeji úspěšný start do nového týdne. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...