Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 6. září 2022

Příběhy slavných značek: Ruční papírna Velké Losiny

 

Znáte pojem "manufaktura"? Kdybyste si nebyli jisti:   

Manufaktura (z latinského manu facere pracovat rukama) je velká dílna, ve které je práce rozdělena mezi větší počet dělníků, z nichž každý dělá jen dílčí úkony, a to bez významného využití strojů. První manufaktury byly na výrobu sukna, pak také porcelánky a dodnes funguje ruční papírna ve Velkých Losinách.

Je to rarita v naší republice a možná jste tam už také byli. Pro turisty je to takové muzeum papíru, které byste při návštěvě Velkých Losin rozhodně neměli vynechat. 👍 Velké Losiny leží severně od města Šumperka v malebném údolí řeky Desné.

https://www.rpvl.cz/images/fotky_na_stranky/mapa.gif

https://rpvl.cz/images/slideshow/slide_papirna_jv.png 

Nafotili jsme celý objekt papírny, ale představuji ten jejich i s logem papírny.

https://rpvl.cz/images/slideshow/slide_papirna_sv.png

https://rpvl.cz/images/slideshow/slide_vyroba.png 

V současné době kromě základního prohlídkového okruhu můžete v hlavní sezóně navštívit i doplňkový okruh, který vám představí část technického zázemí manufaktury. Já jsem v papírnách byla opakovaně, poprvé dávno tomu se školou, šli jsme na základní prohlídkový okruh

Prohlídkový okruh je zachycen na videu

https://shoptet-obchodiste-ffm.s3.amazonaws.com/uploads/2020/06/5ed8cb70162e8/11057494_10153504696678260_9051017485210798104_o.jpg

Papírna ve Velkých Losinách patří mezi nejstarší nepřetržitě fungující papírny v celé Evropě. Už více než čtyři staletí se ve zdejší papírně vyrábí papír tradičním postupem, z bavlny a lnu poctivou ruční prací. Tento ručně čerpaný papír vyniká svou kvalitou a trvanlivostí. Používá se ve výtvarném umění, při knižní umělecké a restaurátorské práci, ale také pro reprezentační účely a významnou osobní či firemní korespondenci. Originalitu ručního papíru si oblíbilo mnoho příznivců tradičních rukodělných výrobků.

Vynález papíru je připisován Číňanům, ale tady se dozvíte, co bylo předtím. Jedním z materiálů byl známý papyrus (Egypt) a ve vitrínách i květináčích uvidíte k tomu potřebné rostliny.


 
Pokud vás to opravdu zajímá a nechcete to jen "proletět", je zde krátké video o papírně a výrobě papíru:

Papírna Velké Losiny vznikla někdy po roce 1591 na místě bývalého mlýna na obilí. Vybudovat ji nechal Jan mladší ze Žerotína, příslušník významného moravského šlechtického rodu


Přesné datum spuštění výroby není známo, určitě to ale bylo nejpozději v roce 1596, ze kterého pochází její nejstarší známá průsvitka s erbem rodu Žerotínů.


S tímto rodem byla papírna spjata až do druhé poloviny 18. století. Za tu dobu prošla lepšími i horšími obdobími pod vedením mnoha papírnických mistrů, zásobovala přitom hlavně psacím papírem a lepenkou blízké okolí.

V roce 1729 pořídili Žerotínové do papírny holandr - stroj k přípravě papíroviny. Ani tento ve své době převratný vynález a další snahy o modernizaci výrobních postupů ale nepomohly papírně prosadit se v konkurenci především sousedních manufaktur. Nejspíš i to přispělo k rozhodnutí hraběte Jana Ludvíka ze Žerotína prodat papírnu papírnickému mistrovi Matyáši Wernerovi mladšímu. Tomu se podařilo přivést podnik k prosperitě. V období na přelomu 18. a 19. století díky tomu došlo i k rekonstrukci budov, které získaly pozdně barokní a klasicistní podobu a tu nesou dodnes.

Ruční papírna - Velké Losiny 

Při výrobě  je i velká spotřeba vody, všude vidíte kádě s papírovinou. Na horním snímku je holandr.

 

Fotili jsme na dva fotoaparáty, záběry jsou podobné.

Další pohled na interiéry papírny Velké Losiny 

Jedna zajímavost: V roce 1673 se majitelem a papírnickým mistrem ve Velkých Losinách sňatkem s vdovou Barborou stal Kryštof Göttlicher. Jeho žena Barbora po smrti manžela papírnu řídila. Byla ovšem v roce 1675 obviněna v nechvalně proslulých čarodějnických procesech a v roce 1680 jako jedna z prvních obětí v Losinách upálena. To je smutná kapitola papírny v Losinách.

Sušení hotového papíru

Do další krize se losinská papírna, stejně jako mnoho jiných podobných manufaktur po celé Evropě, dostala v druhé polovině 19. století s rozmachem strojní průmyslové výroby papíru. Mnoho papíren v té době zaniklo, ta ve Velkých Losinách přežila díky tehdejšímu šikovnému majiteli Antonu Schmidtovi. Ten tu mimo jiná zlepšení uvedl do provozu v roce 1913 i vodní elektrárnu. Obliba ručně vyráběného papíru ale naštěstí zase brzy vzrostla, především v uměleckých kruzích. Od roku 1949 byla papírna součástí podniku Olšanské papírny, od roku 2006 je pak samostatnou společností Ruční papírna Velké Losiny a.s.

 
http://radil.sweb.cz/ceska_republika/losiny/big/losiny_14.jpg

Součástí papírny je už od roku 1987 Muzeum papíru, jediné svého druhu v ČR. Muzeum návštěvníkům představuje historii výroby papíru od dávných dob, přes tradice starého papírenského řemesla až po počátky jeho průmyslové výroby v českých zemích. Během prohlídky tak návštěvníci "proplují " staletími a dozví se mnoho zajímavostí. Nejpoutavější částí prohlídky je průchod samotnou manufakturou, kde nahlédnete pod ruce papírnickým mistrům a zjistíte, kolik práce je třeba k výrobě každého kusu ručního papíru.

Závěrečná fáze: papír se žehlí. 

Největší formát, co papírna produkuje, se blíží velikosti A1. Každodenní práce u síta na nabírání papírové drti je pořádná dřina.

Velké Losiny tak ročně vyprodukují jen deset tun ručně dělaného papíru. Stroje by stejné množství vyráběly pouhých pět hodin.

To, že se jedná o ruční práci v pravém slova smyslu, potvrzuje, že v manufaktuře projde jeden list papíru dvaceti pěti až třiceti rukama.

Archy papírníci dodávají jak státním institucím, magistrátům, ale třeba i rekvizitářům historických filmů. Největším odběratelem jsou vysoké školy. 

Listy mohou mít nejrůznější barvu, formát i texturu. Na ruční papír se dá psát čímkoliv, ale nejlépe inkoustovým perem.

Do ruční papírny se prý ročně přijde podívat kolem 70 tisíc lidí. Naší prohlídky se zúčastnilo asi 30 lidí, byli jsme společně s německou výpravou a paní průvodkyně plynule přecházela z češtiny do němčiny. Součástí prohlídky je i film. 
Zdroj: primavylety.cz, Wikipedie

8 komentářů:

  1. Hani,ráda jsem si článek přečetla a podívala se na zajímavé fotky.My jsme kolem papíren jeli i jsme si je prohlédli,ale zvenčí.Vraceli jsme se z nějaké celodenní tůry a bylo už zavřeno.On je týden dovolené na Jeseníky málo,všechno se nestihne.Ale jsem ráda,že jsme se tam vůbec podívali.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já chápu, že jste tehdy hlavně chodili po horách, pak jste tyto věci nestihli. Zvenčí jste viděli budovu papíren, jinak všechno je uvnitř, to jste se nedostali ani do toho jejich obchodu. K tomu týdnu dovolené řeknu tolik: my jsme měli ubytování na 7 nocí a kolik jsme toho stihli - mám to na blogu a to ještě není všechno. ☺ Jde o to zorganizovat si to a pak autem se stihne hodně. Další místa z Jeseníků uveřejním brzy.
      Děkuji a přeji hezký večer.

      Vymazat
  2. Hani, to je velice zajímavé a článek mě opravdu zaujal. Pokud nám to zdraví dovolí, tak tento kraj jsme naplánovali na příští rok. Díky za tip, který si zapíši do deníčku. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu článku, Jari. Velké Losiny jsou na celý den, pokud si zvolíte návštěvu zámku, pak zámeckou zahradu a ještě papírnu. Pak tam jsou ještě lázně, tam je také krásná procházka.
      Přeji vám, aby to příští rok vyšlo. Také se měj hezky.

      Vymazat
  3. Anonymní07.09.22 6:50

    Hani, děkuji za reportáž i podrobné info! Zatím jsme tam nebyli, i když o ní vím a láká mě.
    Užij si den! Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vy jste navštívili tolik krásných míst... Velké Losiny opravdu stojí za návštěvu.
      Děkuji a přeji pohodový stále ještě letní večer. ☺

      Vymazat
  4. Ahoj Hani, v Losinách jsem byla několikrát i v papírně na exkurzi, takové věci mě zajímají. Jezdila jsem tam dříve hodně se synem, kterému moc pomáhala koupel v tamních lázních na ekzémy. Hezký nový týden, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní12.09.22 7:55

      Hanka//kaleidoskop-podle-hanky.blogspot.com
      Ahoj, Leni, vidíš, ještě bych někdy mohla napsat o lázních Velké Losiny, je fajn, že synovi ty koupele pomohly. Vůbec Losiny jsou jedním z nejzajímavějších míst v Jeseníkách, které by turisté neměli vynechat.
      Děkuji a přeji úspěšný týden. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

🎈 Popřejme Hurvínkovi k narozeninám! 🍬

Co se vám vybaví, když se zeptám na "Hurvínka"? Já jsem si vždy vybavila dřevěného "rošťáka" 😃, ale přiznám se, že teď ...