Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 30. listopadu 2022

Britský dokumentarista David Attenborough: Život na naší planetě (Poslech)

 

Britský dokumentarista a tvůrce devíti sérií, z nichž nejpopulárnější je dokument BBC Zázračná planeta, David Attenborough (96 let) přináší svědectví o mizení divočiny a biodiverzity na Zemi v posledním století.

O planetu Zemi se dělíme s živým světem. Je to ten nejpozoruhodnější systém na podporu života, jaký si dovedeme představit, vzniklý v průběhu miliard let. V poslední době se však planeta vychyluje z rovnováhy a její biodiverzita upadá, přičemž obojí spolu úzce souvisí. Chceme-li naší planetě navrátit rovnováhu, musíme proto obnovit její biodiverzitu – vrátit jí přesně to, co jsme jí sebrali. Jedině tak překonáme krizi, kterou jsme sami rozpoutali. Je nutné, abychom na světě obnovili divočinu.

David Attenborough

Dokumentarista se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na planetě Zemi. S pomocí ohromujících statistik truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti.

Čte: Vladimír Krátký
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 7. 11. 2022

Podle vědců zabývajících se klimatem jsme již dnes překročili bezpečné provozní limity naší planety. Předpověď pro následující dvě staletí zní katastroficky a Attenborough si při jejím líčení, rozepsaném do několika fází, nebere servítky.

https://i.guim.co.uk/img/media/9906dcd6d432652a3a0dc7a305cdbb634ab5526e/262_0_1888_1133/master/1888.jpg?width=1200&height=900&quality=85&auto=format&fit=crop&s=d612c3155066f3616d3504f4b3c37cac 

Sir David Frederick Attenborough (* 8. května 1926 Londýn) je britský přírodovědec, popularizátor, režisér, scenárista a dokumentarista. Jeho tvář a hlas jsou již přes 60 let spjaty s popularizací přírodních krás celého světa. Jeho nejznámějším dílem je devět sérií o různorodosti života na Zemi, které vytvořil ve spolupráci s BBC. Společenskou formou a obsáhle zkoumá život na naší planetě. 

Smyslem Attenboroughovy knihy ale není kreslit naši budoucnost v nejtemnějších barvách, nýbrž hledat cestu z nastalé krize. Pro každý z jejích aspektů existuje řešení.

Ať už se my lidé rozhodneme jakkoli, divočina si Zemi vezme s námi nebo bez nás. Zda skončí antropocén, epocha lidí, vymizením lidského druhu nebo nastolením rovnováhy mezi světem naším a světem přírodním, záleží jen na nás. Podle Davida Attenborougha víme, jak na to.

Kniha Život na naší planetě, kterou napsal David Attenborough ve spolupráci s Jonniem Hughesem, je protějškem stejnojmenného filmu z roku 2020.
 
https://d25-a.sdn.cz/d_25/c_img_gT_y/DqAB2Um.jpeg
Zdroj: plus.rozhlas.cz, Wikipedie

4 komentáře:

  1. Hani, děkuji za další tip na zajímavé poslouchání!
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to dobrý tip, ten pán je výborný, znám ho z televize a dokumenty s ním jsou na vysoké úrovni. Fandím mu.
      Děkuji a příjemný den přeji i Tobě. ☺

      Vymazat
  2. Hanko, až dnes jsem se dostala po dlouhé době k poslechu Životic. Určitě se dostane i na tento dokumentrní pořad. Přeji pohodové dny. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, dokud nevyprší vysílací práva, bude to přístupné. My to doma s přítelem posloucháme po částech a pak o tom debatujeme. Už jsem si stáhla i některé fotky k tématu. V létě zkusíme některé pomníčky najít v terénu.
      Děkuji a ať se Ti ten poslech líbí. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...