Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 18. listopadu 2022

Svatý Martin přivezl do Ostravy spoustu zábavy

 

Pro děti tu byl kolotoč, pro dospělé třeba punč. Masarykovo náměstí v centru Ostravy patřilo v pátek 11. 11. svatomartinským hodům, které přilákaly spoustu návštěvníků. Přišli nejen starší, ale i rodiny s dětmi, které si nenechaly ujít svezení na historickém dřevěném kolotoči.


Svatý Martin přijel s celou družinou, v které nechyběli zbrojnoši, mušketýři, tamboři či c. k. vojáci. Ti si dokonce rozbili v jednom ze stanů své ležení, v němž nechyběl ani provizorní šenk a polní kuchyně.



 

 

 

 


 

Byla tu i černá gotická kuchyně a stánky, v nichž svůj um a zručné ruce předváděli řemeslníci jako kovář, řezbář, tkadlena a písař. K vidění byla spousta krojovaných lidí i muži v uniformách vojáků z 1. světové války. Jak by ne, byl přece Den válečných veteránů.

 

 

 

 

 

 

 

Zaujal mě tento chlapec, kterému asi otec nejdříve naštípal dříví, kluk si založil ohniště a neúnavně připravoval pokrm, zatímco máma se "ségrou" opodál dávala ochutnat chléb a poskytovala rady ženám, jak mají připravit kvásek.

  

 

 

Svatý Martin je patron vinařů, ale i vojáků, jezdců, kovářů, tkalců, koželuhů, krejčích, hoteliérů, cestovatelů, chudáků, vězňů a pastýřů a do Ostravy na svém bílém koni s radostí přijel. Navíc Ostrava má bílého koně v městském znaku.




 
 
 

Slovem na pódiu provázel pan Aleš Petrič, loutkoherec Divadla loutek v Ostravě. 

Do uší příchozím zněla hudba skupiny Lucrezia Borgia inspirovaná středověkými motivy.

Růžový palouček

 Růže dál pokvetou, hrst rodné půdy.

Bůh Tobě žehnej má, česká zem.

 Ref : Loučím se s Tebou, svou věrnou láskou.

Snad jednou navrátím Ti tvou čest, víru a mír.

Vím, padne mnohých zim, stejně tak růží. 

Než z krásných vykvetou krásnější.

 Ref : Loučím se s Tebou, svou věrnou láskou. 

 Snad jednou navrátím Ti tvou čest, víru a mír.

 Dál zlátlo obilí, tam vedle růží, 

když jsme se loučili s vlastí svou.

K vidění bylo i divadelní umění včetně šermířských představení skupiny historického šermu Viator či Divadla bez střechy, které se účastnilo natáčení velkofilmu Jan Žižka.

 















O zábavu se během pátečního odpoledne a podvečera postaraly kočovní umělci a šermíři se skupiny historického šermu Viator či Divadla bez střechy. O nich vytvořím článek jindy.






 

Zlatým hřebem a vyvrcholením slavností byl samozřejmě příjezd sv. Martina! Kdo by si to chtěl nechat ujít. Mezi čekáním se lidé nechávali fotit s účinkujícími, kteří ve své pauze procházeli po náměstí mezi lidmi a ochotně pózovali.

Byla zde také ukázka některých starých řemesel, která využívají přírodních materiálů - dřevo nebo ovčí vlnu. 

 
Tady velice šikovná paní předváděla práci tkadleny, měla tam malý stav a vystavenou ovčí vlnu i hotové koberečky jako ukázku své tvorby. Byla to mladá žena a moje pochvala ji, myslím, potěšila.

 
Cestou mezi stánky bylo možno potkat dávného bubeníka, ale i tuto čtveřici vojáků "z 1. světové války", kteří tam měli i polní kuchyň, do které jsem zavítala a hezky jsme si povykládali. 😃

 
Nabídka ručně kroucených tyčinek, ale i kuchyňských potřeb, toto jsou podložky pod horké hrnce.
 

Svatomartinská vína jsou mladá zemská vína z Čech a Moravy, která splňují podmínky stanovené vinařských zákonem. Mohou být vyrobená z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Může se jednat o vína bílá, červená a růžová, případně o takzvaný klaret, tedy bílé víno vyrobené z modrých hroznů. Vesměs jsou to vína voňavá, ovocitá a svěží. Svatomartinskému vínu požehnal Mons. Jan Plaček z ostravsko-opavské diecéze.

Na dnešní příjezd svatého Martina se přišel podívat úctyhodný počet lidí, kteří docela u muzea znervóznili i jeho bělouše, když se k dvěma jezdcům na koních tlačili kvůli nejlepším záběrům co možná nejblíže. Musím potvrdit, že ten hnědák byl skutečně klidnější. 

 
Už to začalo! Svatomartinský průvod vykročil od muzea. 





Okamžikem, na který všichni čekali, byl v 16 hodin příjezd sv. Martina s jeho doprovodem – rytíři, kejklíři i pážaty. Poté, co sesedl z koně a vystoupil na pódium, požehnal svatý Martin všem Ostravanům a společně s mistrem vinařem a za dohledu duchovního ochutnali všichni letošní mladé víno. 👍
Zdroj: patriotmagazin.cz, moravskoslezsky.denik.cz

12 komentářů:

  1. Hani máš super zážitky a měli jste i hezké počasí, tak že prima zábava.
    To je teď potřeba. Odpoutat se od starostí všedních dní.
    Moc hezké fotografie. Přeji ti krásný víkend. U nás padá sníh s deštěm. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, to počasí v listopadu opravdu vyšlo! To je pro podobné akce to hlavní, jinak by některé produkce těžko mohli pořádat, skupina historického šermu předváděla středověký způsob boje a často to končilo na zemi. My to tady také nemíváme často, a tohle byl takový úvod do adventního období.
      U nás včera také byla "zima", teď se studeno, ale aspoň sluníčko vysvitlo. Děkuji a také se měj co nejlépe v tom čase chladu a šedivé oblohy. 👍

      Vymazat
  2. Hanko,pěkná podívaná to musela být.👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, bylo to dobře připravené a ta agentura, která to organizovala, si zaslouží pochvalu. Zajistit celodenní program na náměstí není jednoduché, ale hlavní věc, že vyšlo počasí, což je na fotkách vidět. Pak přijdou i lidé a prodejci mohou své zboží vystavit a nemusejí se bát, že jim to promokne. Včera uplynul týden od akce a jak se počasí za pár dní změnilo ☻.
      Děkuji a přeji pěkné a raději slunečné dny. ☺

      Vymazat
  3. Podobné akce se řemeslnými ukázkami mám ráda. Je dobře, že nás nyní neomezují covidová opatření a můžeme si tyto akce vychutnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, jak píšeš a ani u nás podobných akcí nebývá hodně, proto musíme být hlavně rádi za to příznivé počasí, pak celková nálada je výborná. 👍

      Vymazat
  4. Tak to je paráda,to si to Ostraváci užili.Velkolepá oslava.U nás teď budou po nějaké době Vánoční trhy,málem jsem na ně zapomněla.Těším se na ně.
    Hani měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, Jituš, že ti, kteří tam přišli, nelitovali. Vstupné se neplatilo a vlastně zdarma viděli celodenní program, ani vše nemám na fotografiích. Navezli tam stánky, které tam zůstanou do Vánoc, což je také promyšlené. Asi se tam potom také půjdeme podívat. Dva roky nic nebylo, uvidíme, jestli se energetická omezení nějak projeví.
      Děkuji a také se měj hezky. 👍

      Vymazat
  5. Hani, tak to jsi měla hezký den, viď. Líbí se mě ten historický kolotoč a punč by se taky hodil... Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, opravdu to byl hezký den a výborná volba. Dozvěděli jsme se to den předem a nelitujeme. Bylo tam hodně zajímavostí, ani nemám všechno nafocené, hlavní program se odehrával na pódiu nebo na ploše pod ním. Zajímavé bylo vystoupení "kouzelníka" - iluzionisty, ale nemám fotky, zrovna nám usmažili bramboráky a my jsme to jedli na lavičce. Nefotila jsem, abych si neumastila foťák. ☺
      Děkuji a měj pěkné listopadové dny. 👍

      Vymazat
  6. Hani, ráda jsem se podívala, musel to být hezký den.
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, bylo to dobré rozhodnutí tuto akci navštívit. Hlavně, že vyšlo i počasí, to je základ. 👍
      Měj se moc hezky.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Miniarboretum plné bonsají, čarověníků a zakrslých konifer

D nes vás zavedu do Staříče, ale nevím, jestli jste o něm někdy slyšeli.       Staříč je obec v okr. Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji....