Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 6. prosince 2022

Na Mikuláše nadělila Marie Terezie dětem vzdělání

 

Dnešní výročí nemohu nechat bez povšimnutí. Včera a dnes to "zavání" Čertem a Mikulášem, ale toho dne - 6. prosince 1774 – císařovna Marie Terezie zavedla všeobecnou vzdělávací povinnost pro chlapce i dívky. 👍

Povinná školní docházka má i alternativy - individuální plán a vzdělávání - Euro.cz

Portrét 

Na obraze Martina van Meytense: Marie Terezie Habsburská

Roku 1773 byl zrušen jezuitský řád, jezuité tím přišli i o dohled nad školstvím. Pokrok v zemích Habsburské monarchie mohl začít.

 Johann Ignaz von Felbiger 

To je Jeho Milost Johann Ignaz von Felbinger, Opat Zaháňského kláštera

K řízení reformy školství byl pozván Johann Ignaz Felbiger. 6. prosince 1774 byl vydán Všeobecný školní řád pro všechny císařsko-královské země, který stanovil mimo jiné všeobecnou vzdělávací povinnost pro chlapce i dívky. Byla zavedena povinná šestiletá školní docházka a systém škol:

  • triviální školy na venkově i ve městech, při farách, pro výuku čtení, psaní a počtů, výuku náboženství a základů zemědělství, pro dívky též domácích prací. Na obsah výuky dohlížel farář, na hospodaření školy školní dozorce, což byl obvykle nejbohatší sedlák z vesnice.
  • hlavní školy ve městech, alespoň jedna v kraji. Kromě základních znalostí se učila též německá gramatika a latina. V českých hlavních školách se v prvním ročníku učilo česky, ve druhém částečně česky, ve vyšších německy.
  • normální školy, což byly učitelské ústavy v zemských městech, s výukou pouze v němčině.
  • preparandy, přípravné kursy pro učitele, trvaly při normálních školách 1–2 roky, při hlavních školách 3 měsíce.
  •  
  • https://slideplayer.cz/slide/2016509/8/images/10/V%C4%9Bd%C4%9Bli+jste%2C+%C5%BEe+%E2%80%A6+A%C4%8Dkoliv+se+%C5%99%C3%ADk%C3%A1%2C+%C5%BEe+Marie+Terezie+na%C5%99%C3%ADdila+povinnou+%C5%A1koln%C3%AD+doch%C3%A1zku%2C+tak+ve+skute%C4%8Dnosti+%E2%80%A6...jpg

V roce 1775 vyšla Felbingerova třídílná příručka pro učitele Methodenbuch (v roce 1777 vyšla dvojjazyčně česko-německy). Zavedl písmenkovou a tabulkovou metodu výuky, při níž učitel sestavoval z učebnic tabulky, ze kterých se děti učily nazpaměť celé věty. Tabulkový zápis obsahoval pouze počáteční písmena z učeného textu a sloužil jako učební pomůcka.

Věnoval také pozornost postiženým. Vyžadoval, aby právě slabě chápající, těžko se učící, byli vyučováni nejlepšími pedagogy. Podle schopností dělil žáky na lehce chápavé, středně šikovné (osvojují si učivo s velkou námahou) a na vyučování nezpůsobilé, nešikovné. Pro každou tuto skupinu uvedl postup výchovy a vyučování.

Dozor nad hlavními a normálními školami měly zemské školní komise.

Roku 1775 byla provedena reorganizace středních škol podle Gratiana Marxe. Byla vytvořena pětitřídní (později šestitřídní) gymnázia, kde se učilo německy, od 3. třídy latinsky.

Roku 1751 založila Marie Terezie ve Vídni vojenskou akademii. 

***

Jako první na světě zavedlo povinnou školní docházku roku 1592 protestantské vévodství Pfalz-Zweibrücken (na území dnešního Německa).

   

„Nařízení k zavedení povinné školní docházky v Prusku“ vydané Fridrichem Vilémem I. v roce 1717

Na českém území, tehdy součásti Habsburské monarchie povinnou školní docházku pak uvedl do praxe říšský školský zákon z roku 1869.

 

Malíř z okruhu E. Rittera: Hodné dívky, špatní hoši – školní třída v Tyrolích (mezi 1835–48) 
A dnes? 
 https://slideplayer.cz/slide/12755806/77/images/36/Povinnost+%C5%A1koln%C3%AD+doch%C3%A1zky.jpg
Zdroj: Wikipedie

10 komentářů:

  1. Pokroková panovnice. Naši panovníci vzdělanost ničí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, ono je to i tím, že se ministři mění často "jak ponožky" a každý chce přijít s něčím novým. Staré a osvědčené metody se odmítají, stále něco nového a výsledek, že se stále snižuje množství učiva a nevyužívá se kapacita paměti u zdravých dětí.

      Vymazat
  2. Hani, hezký článek a souhlasím s Maruško. Speciální školy se zrušily a inkluze zpomaluje běžné žáky a asistenti to nevyřeší. Ti by mohli pomáhal jinde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Jari, článek můžeme pochválit, jen ty změny ve školství dost těžko ☻. Inkluze byla možná dobrá myšlenka, ale v praxi se ukázalo, že hlavně ti nadaní žáci, kteří ve školách také jsou, "musejí počkat" a protože jsou inteligentní, asi to nechají být a nebrání se tomu. Ale fandit bychom měli i těm nadaným žákům, chytré mozky potřebujeme.

      Vymazat
  3. Dobrý počin panovnice a perfektní informace zde. Hanko,měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu článku, Marti. Určitě se k Marii Terezii ještě vrátím a asi ne jednou, protože těch reforem, které zavedla, dost v praxi využíváme aniž si to uvědomujeme.
      Pohodové dny přeji i vám oběma. ☺

      Vymazat
  4. Že Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku, to ví asi každý, ale netušila jsem, že to bylo právě na Mikuláše.
    Hani, jako vždycky jsem se dozvěděla něco nového.
    Děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to dobrá "mikulášská nadílka", i když některé děti to možná nepotěšilo, ale ve výsledku bez vzdělání by byli lidé ochuzeni, to netřeba zdůrazňovat.
      Děkuji za pochvalu a přeji hezký den, Helenko. ☺

      Vymazat
  5. Ahoj Hani, zase jsem se něco nového dozvěděla. Pracovala jsem ve Zvláštní škole a proč byly skoro všechny zrušeny jsem doteď nepochopila. Integrace dětí s lehkými mentálními rerardacemi do běžných tříd se ne vždy podaří, diskriminovaní jsou jak postižení, tak druhá skupina, navíc se musí platit asistenti. Nevidím to jako šťastné řešení, to zase vymyslel někdo, kdo nemá tušení jak to funguje v praxi. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Oprava... retardacemi... Omlouvám se, Lenka

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Den otevřených mlýnů 11. května 2024

  V sobotu 11. května se v České republice poprvé uskuteční Den otevřených mlýnů , který připomíná výročí vzniku mlynářského znaku 13. kvě...