Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 10. prosince 2022

Procházka předvánoční Ostravou

 

Advent je v plném proudu, do Vánoc zbývá pár dní a většina lidí, pokud nejsou na pracovišti nebo nepečou cukroví, je v nákupních centrech. Jedete tramvají a kde nejvíc lidí vystupuje? Ano, zastávka nákupní centrum Forum Karolina je tím místem, kde jste nyní "in" 😄. Mimochodem, pro vzdálenější návštěvníky, není to "Karolína", s dlouhým, to nám neprodlužujte, protože jak se říká - "my Ostravaci mame kratke jazyky", takže "Karolina". Trochu legrace nezaškodí, ne?

Zde je ve vánočním osvětlení, ale proč Karolina? Kdysi dávno tam bývala koksovna a to místo vypadalo asi takto: 

V roce 1837 zde začala být hloubena jáma Karolina, uhlí bylo velmi kvalitní a vhodné pro koksování. V roce 1858 tak byla vedle jámy založena koksovna Karolina. No a konečně v letech 1872-73  byla v sousedství Karoliny vybudována Žofínská huť (funkční až do roku 1972). Vše v majetku klanu Rotschildů.
A proč Karolina? To byla vnučka Salomona Rotschilda.
 
  
Na té večerně osvětlené fotce toho moc vidět není, tak dám foto z léta, je to tam opravdu velké, tohle je jen část Fora Karolina.

***

Přiznám se, že mě to do "Fora" netáhne a raději se projdu tou "starou" trasou, kterou jsme chodívali už v dětství, ještě s babičkou. Má to větší kouzlo, které nákupní centrum nemá a k takové procházce se pak váže i spousta vzpomínek. Ale i nostalgie...




Fotit jsem začala u výkladní skříně obchodu se stavebnicemi Merkur i jiných značek, což jistě podporuje manuální zručnost a představivost malých montérů a může to být vhodným vánočním dárkem. Kvalita snímků přes výkladní skříň, navíc s vánočním osvětlením, jistě není prvotřídní.

Co  jsme se po této ulici nachodili za mého dětství! Kdyby nám tehdy někdo řekl, že před obchodem, kde léta bývala "rybárna", bude vystavena kráva, asi bychom si poťukali na čelo. A vidíte, dnes je tady:

... a abychom i v Ostravě věděli, že jsme "světoví", máme tu "City". Spojení české "stračeny" s anglickým "city" dá i staré budově správný punc. 😉😃 Vlastně ta "stračena" je moravská, protože jsme před řekou Ostravicí a tedy v části Moravská Ostrava.

A nepřeháním, když napíšu, že jsem hodnou chvíli čekala, kdy "kráva" bude bez lidí. Pozornost přitahuje a dost lidí se tam s ní vyfotí. Věřím tomu, že někteří živou dojnici ani neviděli. Asi je to i dobrý obchodní tah. 


Jak se blížíme k Masarykovu náměstí, nacházím výklad, podle mne jeden z nejlepších. Myslím, že "Sklo - porcelán" je na tom místě odjakživa. Kdysi existoval učební obor "aranžér/aranžérka" a hlavně obchodní domy, které měly spousty výkladů, zaměstnávaly aranžéry a bylo to vidět. Naše výklady bývaly vkusné, což se o mnohých obchodech dnes nedá říci. Pokud někdo pamatuje na obchodní dům "Ostravica" neboli "Textilia", to bylo něco. Nebo Baťa na náměstí. Jak tam mívali krásně vystavené boty, kabelky a doplňky. Mělo to logické uspořádání, např. obuv pro sport nebo společenská, barevně to ladilo a oku lahodilo. A dnes? Jednak ani Textilia ani Baťa už tam není, to je hlavní "výdobytek" a pak dnes většina obchodníků naskládá, tady řekneme "narve" výklad zbožím, maximálně pár figurín, které tam zbyly po minulém majiteli, oblékne do svetrů či halenek. Hlavně - kupujte, ať mám kšeft 🙊. To je ta nostalgie, kterou jsem zmínila. V předvánočním období nechci "odpuzujícím" vzhledem obchodů kazit náladu, proto si raději prohlédneme tuto vánoční nabídku i výzdobu: 






Všimli jste si, kolik je v nabídce andělů? Tady je konkrétně "pro Tebe", tak přeji Vám všem, abyste takového anděla potkali, až budete potřebovat. 









Kominíček a zlaté prasátko je dobré spojení, ovšem je tak "zlaté", že pro odlesky se lépe nepovedlo vyfotit. 


Všimla  jsem si, že tradiční tvary ozdob se opět vracejí... Já už jich moc nemám, většina těch starých skončila v muzeu. Ano, tady je už budova Ostravského muzea, bývalé staré radnice, kam jsme nakonec zamířili. Ale to bude až "někdy" další příspěvek. Přeji klidný a hlavně ve zdraví prožitý závěr adventního období. 👼


8 komentářů:

  1. Hanko dnešní tvůj příspěvek ve mně oprášil vzpomínky na mé návštěvy Ostravy . Ty místa, které jste popisuješ a také jsou doložené fotografiemi mám prošlapané několikrát a máš pravdu dříve byli výkladní skříně upravovány vkusněji. Výjimku tvoří vkusně upravené výklady v ulici Dělnická v obchodním domě Elán, tam jsem se kochala zrovna včera když jsem šla na MHD. Hanko přeji ti pohodové dny prožité ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, doufám, že ty vzpomínky z návštěv Ostravy jsou příjemné. Doložené fotografiemi to mám, protože dnes téměř každý fotí vše, ale jen lituji, že nemám fotky z doby "kdysi dávno", bylo by dobré srovnání těch míst. Jinak upřesním, že i v Ově se dají najít pěkné výklady, ale člověk musí vědět, kam zajít. Jinak to za moc nestojí. V Elánu jsem už dlouho nebyla, ale Dělnickou znám a mají tam i pěknou vánoční výzdobu - osvětlení kolem a nad silnicí.
      Děkuji a také Ti přeji jen pohodové a klidné dny. ☺

      Vymazat
  2. Ostravu neznám,pouze jsme jí projížděli.Vnučka tam jezdila za svým chlapcem a posílala fotografie.
    Podle tvých fotek je to hezké a hlavně velké město.Turnov má krásné okolí,ale krom náměstí nevím,co bych tam fotila.Obchody mizí a nakonec je dobře,že tam mají obchody aspoň vietnamci.
    Hani,ráda jsem se podívala.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, Ostrava je moje rodné město a je svázano s mým životem. S Turnovem se to nedá srovnat, protože Ty žiješ v Českém ráji, to je turisticky a přírodně hodnotná a navštěvovaná oblast. Sem na Ostravsko také v minulosti proudily davy, ale za prací, za výdělkem, to je hodně velký rozdíl. Tady se město také mění, ale škoda, že mizejí menší obchody, asi za pár let - desetiletí budou všude centra typu "Karolina", což pro mnohé není, tam se přímo ztrácíš, tam mě to netáhne. Ale je to jen názor.
      Právě proto, abyste se podívali, tak sem nějaké články z Ostravy dávám, dnes zase bude pokračování.
      Děkuji a přeji pěkný nový týden. ☺

      Vymazat
  3. Hani, hezky jsi fotila. S tou úpravou výkladních skříní souhlasím. Moje neteř se učila aranžérkou. Dnes snad tento obor ani neexistuje. Navíc, u nás jsou většinou vietnamci a o nějaké úpravě výkladních skříní může být ani řeč.
    Buď výlohu zalepí plakátem, fólií nebo tam navěsí nepřeberné množství "hadrů", bot, kabelek nebo jiného zboží. Upravené výlohy už vidět moc nejsou. Přeji ti krásné dny hlavně v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Jari. Ty současné výkladní skříně jsi popsala přesně a je vidět, že to je tak všude. Tedy možná v Praze ne, ale to je výjimka. Vietnamcům se až tak nedivím, oni nezažili, jak jsme měli kdysi upravené výklady a tak to dělají asi stylem, jak "tam" mají tržnice. No mnohdy díky nim tu něco máme, ale je myslím, rozdíl, když výlohu upraví česká prodavačka nebo Vietnamec. Nic proti nim. Budu si těch výloh více všímat a už jsem trochu začala.
      Měj také pohodové, ale hlavně ve zdraví prožité dny. ☺

      Vymazat
  4. Hani, ráda jsem se podívala do Ostravy i do výloh. Pokud fakt nemusím, do obchodů nechodím...
    Přeji hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tady je i vidět menší rozdíl v českém a tom našem moravském/slezském vyjádření. Myslím slovo "výloha", my tady normálně říkáme výklad, asi jako výkladní skříň. Já také už do obchodů chodím málo, ale do řetězců, hlavně do Gl. chodím nakupovat. Tam se dá nakoupit i elektronika, zahrádkářské potřeby nebo knihy.
      Děkuji a přeji příjemnou středu. To to letí... ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Duben - ze starého kalendáře

  Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".