Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 3. ledna 2023

Kouzlo starých kalendářů

 

Skončil starý rok a začal ten nový. Zeptám se - máte kalendář?

Představovat tady kalendář a jeho funkci je asi zbytečné. Ale kolikrát používáme určitou "věc" a bereme ji do ruky automaticky, bez přemýšlení. No jistě, kam bychom došli, abychom při každém použití vařečky, rádia, mýdla ... i kalendáře na to měli "myslet". Začátek roku dává příležitost se více věnovat kalendáři. 😎

Pokud si myslíte, že slovo kalendář je ryze české, tak samá voda. Slovo "kalendář" vzniklo z latinského  "calendarium", nebo od slova "calendae" = původně svátky novoluní. Vidíme tedy, že český původ toto slovo nemá. Označuje abstraktní systém pro členění času datováním a orientaci v čase podle dnů a delších v rámci roku.

 
Kalendářní deska staroměstského orloje

Kalendář slouží především k rozvržení roku pro orientaci v jeho průběhu a pro určování data. Možná se vám to zdá vědecky řečeno, ale základem je tady jedno otočení zeměkoule kolem své osy, což je 24 hodin (jeden den). 

https://slideplayer.cz/slide/12535127/75/images/5/Zem%C4%9B+se+ot%C3%A1%C4%8D%C3%AD+kolem+sv%C3%A9+osy.jpg 

Jednotkou kalendářového členění je vždy den, každý kalendářní systém tedy stanovuje:

  1. počátek (konec) dne
  2. pravidelné členění roku na menší části,
  3. počátek roku (Nový rok), kde se prolíná s letopočtem.

Kalendář v širším chápání zahrnuje také řazení a označování roků, letopočet a jeho počátek – epochu. Tady se mohou některé kalendáře lišit. Za počátek našeho letopočtu byl stanoven domnělý rok narození Ježíše Krista. Prostě roky se musejí počítat od určité pevně stanovené události.

Moderní kalendář pokládá za počátek dne půlnoc, dříve to býval rozbřesk nebo setmění, kombinuje sedmidenní týdny a měsíce o 28 až 31 dnech. Počátek roku klade na 1. leden, 9 až 12 dní po zimním slunovratu (podle toho, kam v prosinci slunovrat připadne). Jak postupně uvidíme, nebylo tomu tak vždy. 

Myslím, že většina lidí kalendář právě skončeného roku brzy nahradí novým a ten starý - vyhodí. Nejde všechno schovávat. Některé kalendáře mají svůj příběh. Také jejich cena za tu dobu mnohonásobně stoupla a stávají se sběratelským artiklem. 

S měnící se dobou se měnil i způsob "výroby" kalendářů. Dnes si v podstatě každý může vyrobit nebo nechat vyrobil svůj, např. rodinný kalendář z fotek rodiny..., však to znáte. Hodně je firemních kalendářů. Na blogu bych se chtěla zabývat i některými výtisky kalendářů, ale musíme si ujasnit, jak chápat "starý". Jsou lidé, kteří už ten z minulého roku mají za starý a tváří se, že např. kalendář z roku 2007 je už "velmi starý". Tento názor nezastávám, on teprve po letech bude hodnotnější. Jako ukázku vyberu exempláře z minulého století. 

Začneme Štencovým kalendářem českého umění na rok 1918. Zkusme si představit rok, kdy kalendář vznikal, tedy předchozí rok 1917. Jestli si stěžujeme na dnešní dobu, co měli říkat lidé v tomto roce. Už tři roky trvala válka (první světová), která pro české země znamenala nedostatek jídla, oblečení a obuvi. Takže to každý pocítil dnes a denně. Mnozí už měli potvrzeno, že jejich blízcí padli daleko v cizině a ani svůj hrob nemají. Ještě celý rok se bojovalo a jak víme, např. legionáři se domů dostali až v roce 1920. Možná mnozí už "cítili v kostech", že monarchie padne a vznikne nová republika. Takto představuji kalendář českého umění, kterého si jistě tehdy lidé vážili více, než si běžně "vážíme" kalendáře dnes. Pokud se ptáte, proč je v názvu Štencův, pak proto, že v Praze existovalo nakladatelství Jan Štenc.





 

Kalendář našeho rozhlasu je zajímavý. Byl připravován v roce, kdy vypukla 2. světová válka a platily tyto peníze: 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/34/BOH%26MOR-1-Protectorate_of_Bohemia_and_Moravia-1_Koruna-%281939%29ND.jpg/700px-BOH%26MOR-1-Protectorate_of_Bohemia_and_Moravia-1_Koruna-%281939%29ND.jpg

Jednak v tomto těžkém válečném roce to byla kniha na čtení i na poznámky, jak vidět na snímku a byly tam i reklamy, což v kalendáři 82 let starém může být zajímavé. Kalendář pak může sloužit i jako historický pramen. 



A čím starší, tím lepší. Že "zraje jako víno", to jistě platí i u kalendáře. Je vidět, že ještě za starého Rakouska před 1. světovou válkou byla vrstva paní a dívek, které se zajímaly o pařížskou módu. Ovšem, sociální rozdíly byly dost velké a troufám si říct, že většina žen byla ráda, že má vůbec co na sebe. Brzy přišla "Velká válka" a bylo málo potravin i oblečení.

Na tomto Novém prostonárodním kalendáři se mi líbí i to, že jsou tam vyjmenovány země koruny české a rok 1892 mi osobně připomíná dobu, kdy se např. narodila moje prateta. Je zajímavé vidět, co se tehdy psalo a také jazyk zaujme.



Třicátá léta určitě pohodová nebyla, jen připomenu, že v r. 1931 byla na vrcholu světová hospodářská krize a rok 1938 byl těžký, předválečný. Byla bída a vydávaly se kalendáře, které směřovaly na naše hospodyňky, jak vidět. Jestli vám nic neříká "Schichtovo mýdlo", tak připomenu, že je to pozdější mýdlo s jelenem (proto jelen na obrázku), které se prodává dodnes a prací gely i aviváže také. Psala jsem o Schichtovi ZDE

Velký zábavný kalendář je z období, kdy pro nemoc abdikoval TGM a ve volbách do parlamentu tehdy zvítězila Sudetoněmecká strana. Za chemii dostali Nobelovu cenu  Frédéric Joliot-Curie a Irène Joliot-Curie – za syntézu nových radioaktivních prvků. Jak vidět, možná i proto autoři mysleli na "zábavu" a zpracovali kalendář do více dílů, na snímku je 1. díl. Kalendář byl jako kniha. 

Tento kalendář se přímo nazýval "Pravý domácí přítel". Byl to rok přestupný a jeho vlastník tam tužkou připsal "Nešťastný rok". Tehdy ještě netušil, že ty horší roky teprve nastanou.




Z dětství si pamatuji, jak pracovníci některých profesí navštěvovali v čase předvánočním domácnosti a přišli vinšovat se svým kalendářem k Novému roku. Jednak se připomněli a také poděkovali za spolupráci v minulém roce. Pamatuji, jak k nám chodil kominík nebo popeláři. Kominickým kalendářem i s básničkou dnes končíme a brzy bude pokračování. 
 
Aby se i vám v novém roce vyhnulo každé neštěstí, to přeji i já vám. 🌝🍀
 
  
Zdroj: Wikipedie, internet

8 komentářů:

  1. Mám nějaké starší kalendáře hradů a zámků focené v odstínech šedi a mají pořád své kouzlo. Jinak máme doma aktuální stolní kalendář různých zajímavostí z naší vlasti vhodných k navštívení a na stěně obecní kalendář s panoramaty z okolí naší vesnice. Přeju další pěkné články v letošním roce a hodně spokojenosti a zdravíčka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej v novém roce na blogu! Souhlasím, že ty starší kalendáře mají své kouzlo a stojí za to si je nechat. Je fajn, že i vaše vesnice vydává obecní kalendář, to je pěkné.
      Moc děkuji za pěkné přání a také přeji úspěšný nový rok, hlavně zdraví a štěstí. 🌝🍀

      Vymazat
  2. Ač mám touto dobou doma většinou víc kalendářů, které dostaneme od klientů, už několik let používám diář elektronický, sdílený s manželem - je to nutnost jak pracovní, tak společenská či rodinná - lépe se nám cokoli domlouvá, když vidíme do programu toho druhého.
    Ale kouzlo krásných kalendářů a diářů obdivuji, jsou to často malá umělecká díla...
    Hani, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vím, že dost lidí si dává jako pozornost, někdo jako reklamu svůj kalendář. Diář elektronický vůbec nepoužívám, vy žijete aktivněji a "modernějším" způsobem života, mně stačí klasický poznámkový, bez obrázků - papírový a moc do něj nepíši. Paměť zatím slouží.
      Děkuji a také přeji úspěšný pátek. 🌝🍀

      Vymazat
  3. Kalendáře máme tři.Velký nástěnný s fotografiemi z Českého ráje,který manžel vyhrál v soutěži o bramborový salát.A potom já dostala dva stolní samozřejmě s kočičkami.Staré kalendáře mi připomínají dětství.Býval to list papíru a babička si ho lepila na skříňku v kuchyni.Já si už hodně let kalendáře schovávám.Mám v nich různé poznámky,ke kterým se občas vracím.Ke kalendářům mám odjakživa velice kladný vztah a vůbec k těm starým
    Hani,měj hezké dny nového roku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, tak vy máte krásné kalendáře! Český ráj musí být ozdobou, ale po pravdě, nevím, kam bych tolik kalendářů pověsila, v kuchyni už ani ťuk a v jídelně skoro taky. 🌝
      Jak píšeš o babičce, kdysi lidem stačil kalendář na jednom listě, k nám to nosil třeba kominík, ale i hasiči nebo myslivci měli taky svůj kalendář. Já mám také pár starých kalendářů, ale hlavně kvůli poznámkám. Ještě udělám ke kalendářům pár dílů.
      Děkuji za zajímavý komentář a přeji příjemný tříkrálový den. 🌝🍀

      Vymazat
  4. Ahoj Hani díky za milý článek. Já mám kalendáře ráda moc ! Sama používám diář (papírový), od Kateřiny Winterové se starými ilustracemi, píšu si tam i poznámky co jsem ten den dělala, co se stalo, jak jsem se cítila atd... Ty minulé diáře si schovávám. Stolní papírový má zase muž, kupuju s dobovými fotografiemi. A nejmladší syn má rád zase nástěnné, letos jsem mu dala pod stromeček s motivem lesa. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, jsem ráda, že se Ti článek líbí. Ty jsi poetická duše a jako "Váha" máš k výtvarnu sklony, to tak bývá. Je fakt, že v domě je více místa a vůbec prostory na uložení věcí než v bytě, i když kalendáře jsou skladné. Je fajn, že každý si pořizuje kalendář podle svého vkusu. Já už pár let kupuji jen ten obyč bez obrázků, poznámkový a stejně tam píši minimálně, zatím je paměť dobrá.
      Děkuji za zajímavý komentář a přeji příjemný celý tříkrálový víkend. 🌝🍀

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Staříč - arboretum a krajinou k přehradě Olešná

Do miniarboreta, které založili manželé Ivana a Radek Holubovi ze Staříče, jsme nahlédli ZDE . To označení mini už tady není úplně namístě. ...