Dnes je Tučný čtvrtek. 🐷 Slyšeli jste, co se o tom dni říkalo? To bude v dnešním článku.
"Každý by měl na Tučný čtvrtek prý co nejvíce jíst a pít, aby potom byl po celý rok při pořádné síle!"
Které zvyky a tradice připadají na Tučný čtvrtek či Popeleční středu a kdy se letos slaví?
Čas neúprosně ubíhá a někteří ještě ani nestačili shodit povánoční kila a už jim je začíná ohrožovat masopust, který je nyní v plném proudu. Tento svátek věnovaný debužírování si zkrátka s dietou příliš nerozumí. Masopust je pohyblivý třídenní svátek, který je znám také pod názvy fašank, ostatky, končiny či voračky. Celé masopustní období je ale mnohem delší a trvá od Tří králů až do Popeleční středy, která letos připadla na 22. února.
Po ní pak nastává období půstu, jež trvá až do Velikonoc. V současnosti se různé masopustní akce konají po celou dobu, v minulosti největší oslavy připadaly na poslední tři dny tohoto období, trvaly tedy od neděle do úterý před Popeleční středou. Právě v té době chodily průvody masek, šlo o období největších radovánek, probíhaly různé zábavy a tancovačky, pořádaly se zabijačky a lidé si debužírovali na samém tučném, sladkém a nezdravém jídle. Pro naše předky to byla ostatně poslední možnost se pořádně nacpat. Popeleční středou totiž začal čtyřicetidenní předvelikonoční půst – čas tichého rozjímání a hlavně odříkání všeho dobrého.
***
Dnes si každý při zmínce o masopustu představí hlavně průvody maškar, které jsou dodnes populární atrakcí hlavně na venkově nebo ve skanzenech, v minulosti se ale s masopustem pojily i další zvyklosti, přičemž většina z nich souvisela s jídlem. Jak již název masopust napovídá, lidé se po jeho skončení museli vzdát masa, proto bylo třeba si jej ještě dostatečně užít a vychutnat.
Právě to byl důvod, proč se na venkově konaly vepřové hody a zabijačky. Mělo to však i praktický význam – vzhledem k tomu, že masopust připadal na zimní měsíce, byla to nejlepší doba ke zpracování masa. Díky nízkým teplotám se totiž nemohlo kazit a nelétaly ani mouchy, které by na maso nakladly vajíčka. K tradičním zabijačkovým specialitám patřily jitrnice, jelita, klobásy či tlačenka. Hned první specialitou, na níž si lidé pochutnávali, byl mozeček na chlebu, dále se připravovala polévka s krví a kroupami zvaná prdelačka, chleba se sádlem a škvarky a ovar (vařené maso z hlavy, laloku a někdy i kolen nebo odřezků z boku).
Jídlo na Tučný čtvrtek zajistí sílu
I když hlavní masopustní oslavy připadaly až na neděli, pondělí a úterý, již v týdnu před Popeleční středou se slavil Tučný čtvrtek, tj. dnes. Právě v tento den vrcholily zabijačky. Jako tučný nebyl označován tento den jen tak pro nic za nich. Během něj se totiž lidé měli co nejvíc nacpat hlavně masem a tučným jídlem. Říkalo se dokonce, že si tak člověk zajistí dostatek sil na celý další rok. Jedly se proto hlavně jitrnice, sádlo a bůček s zelím a s knedlíkem a vše se vydatně zapíjelo pivem. Velká hostina se ostatně konala i v neděli.
Masopustní neděli se říkalo taneční, což mělo jeden prostý důvod – chodilo se na tancovačky. A aby člověk vydržel tancovat až do rána, bylo třeba se na to pořádně posilnit. Před tancovačkou se často vařila hutná polévka gerštl sestávají z poctivého vývaru zahuštěného kroupami. Vzhledem k tomu, že po zabijačkách byl dostatek sádla, používalo se ke smažení převážně různých sladkých dobrot, které se pak u muziky rovněž podávaly. Hospodyně na sádle smažily hlavně koblihy či boží milosti, sádlo se použilo i na šišky nebo k zadělání těsta na buchty a koláče. Všechny tyto dobroty se pak dávaly také jako výslužka pro koledníky.
S dobrým jídlem byly spojené i obchůzky maškar. V každém stavení totiž měli pro průvod masek připravené pohoštění - obvykle opět koblihy, koláče, ale také čerstvě vyuzené maso z komína nebo klobásky. Výslužky vybírala hlavně maska Žida, a sice do velkého pytle, čerti a kominíci pak sbírali po staveních vejce, mouku a hrnce se sádlem.
Křehké boží milosti se smetanou
Boží milosti (pre Slovákov - sú to fánky 😁) jsou vlastně takovou jednodušší verzí koblih. Také se smaží, ale dělají se z nekynutého těsta, které svou konzistencí a tuhostí trochu připomíná nudlové. Při přípravě božích milostí si vystačíte s třemi základními ingrediencemi – hladkou moukou, máslem a žloutky. Kromě toho se do nich navíc často přidává víno, rum, někdy i pivo a také smetana (buď ta ke šlehání nebo kysaná).
Třeba rum má v nich svůj význam, dodá totiž cukroví příjemnou vůni, navíc zajistí, aby do sebe při smažení nenasáklo tolik tuku. Určitě se vyplatí přidat do těsta i smetanu. Pečivo příjemně zjemní, a navíc díky ní těsto krásně lístkuje a nafoukne se. Boží milosti s kysanou smetanou si pak můžete připravit třeba podle následujícího receptu. Postup je na videu:
Budete potřebovat: 380 g polohrubé mouky, špetku soli, 2 žloutky, 50 g másla, 1 lžíci cukru, 200 ml kysané smetany, 1/4 kávové lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody, 1 lžíci rumu, olej na smažení, moučkový cukr (s vanilkou nebo skořicí na obalování).
Dnes nebude nic tučného, ale zrovna mi donesla souseda krásně žluté koláčky a dva kousky krtkova dortu s marmeládou. Určitě je v nich sádlo a dost vajíček, jsou jak žlutá kuřátka a nepříliš sladká. Budou ke kávičce, v sobotu bude u nás taky průvod masek, já nepeču ale dám kobyle příslušný obnos. Z toho se neopijí ani neunaví, zase zde budou hrát osvědčení "Horničtí kanci" . Už se těším :-)))
OdpovědětVymazatKitty, to máš dobré, že nemusíš nic péct a přesto dostaneš. U vás podle všeho se Masopust oslavuje a tradice se drží. 👍
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatJak se mi klepou ruce dělám hodně překlepů,tak jsem musela první komentář smazat.Zrovna jsem dnes četla podobný článek.Chtěla jsem péct koblihy,protože vnuk a zeť mají na ně chuť,ale pustím se do nich o víkendu.
OdpovědětVymazatKdyž měli mladí prasátko byla v únoru zabíjačka.Dnes jsme měli kuřecí stehna v marinádě a manžel včera přinesl jelita.Na ně už dnes chuť nemám.
Hani,měj se hezky
Jituš, tak si trochu toho masopustního období také užijete. My jsme si koupili každý po dvou koblihách v Globusu. U vás budou jelita, my jsme si koupili jitrnice, lednička to jistí. 👍
VymazatDěkuji a měj pěkné dny.
Hani, další zajímavý článek. 👍👍 Já jako městský člověk toho o masopustu moc nevím. Ale ocenila jsem, že i sem do velkoměsta se vrací různé zvyky a že se i tady konají masopustní průvody.
OdpovědětVymazatRecept na boží milosti určitě vyzkouším.
My dnes měli dušené libové maso mrkvi a k tomu brambory. Moc tučné to nebylo.
Měj hezký den.
Ali, moc děkuji za pochvalu článku. Já jsem také ryze městský člověk a po pravdě, ve městě se cítím velmi dobře. U nás se masopustní zvyky a nejen ty moc nedrží, ale připomínají a pokud bude hezky, půjdeme se podívat.
VymazatAť se boží milosti povedou. ☺ Mějte pěknou neděli.
To je příspěvek jako o mém dětství :o) Děda řezník, babiččiny boží milosti...
OdpovědětVymazatNo nic, včera jsem byla bez masa, nemusím ho mít každý den.
Hani, zdravím, Helena
Helenko, to jsi měla "bohaté" dětství, já jsem poznala jednoho dědečka a ten byl havíř. Maso mám ráda, ale taky občas máme bezmasý den. Sladké obědy téměř nedělám, to ani mně moc nejede.
VymazatDěkuji a přeji hezké úterý. ☺
Hani, já mám ráda všechny tradice a líbí se mi, když se dodržují. Já chci péct koblihy v neděli a jet se podívat na nedaleký statek na masopust. Ale když by hodně pršelo tak nepojedu, byla jsem teď měsíc nemocná a stále nejsem o.k. Opatruj se, Lenka.
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Snad Ti ty plány, Leni, vyšly v pohodě. Já mám také tradice ráda, ale ve vašem kraji jich bude víc, než u nás. Ale letos jsem četla, že na několika místech v našem kraji přece jen "něco" připravili, třeba na náměstí. Zrovna dnes se chystám podívat k nám ve městě na masopustní program, sluníčko se ztěžka prodírá skrz mraky, také nevím, jestli to počasí vyjde. Hlavně se drž a opatruj po zdravotní stránce.
VymazatPřeji hezké dny, ať se daří. 👍