Chlebíčky mají u nás tradici. Proslavil je pan Paukert, rodák z Ústí nad Orlicí. Psala jsem o tom v "Příbězích slavných značek". Najdete tam i několik návodů na chlebíčky.
Co Čech, to milovník chlebíčků. 👍 Známému rčení dali základ před více než sto lety manželé Jan a Štěpánka Paukertovi, kteří bývají označováni za vynálezce tradiční pochutiny. A tento český vynález určitě patří k těm lepším, co říkáte?
Podnik na Národní třídě navštěvovali např. Ema Destinová, Václav Talich, Hugo Haas, Zdeněk
Štěpánek, Lída Baarová, Jaroslav Seifert, Jan Werich nebo Jiří Voskovec a
lahůdky firma dodávala i na stůl rodiny Masarykových. Dnes na této adrese už je Kozlovna U Paukerta, ale známé lahůdkářství, založené roku 1916, tam už není.
***
Připravujeme-li chlebíčky, většinou si koupíme už hotovou veku. Umět si
doma upéct vlastní veku se může hodit a občas, čekáme-li hosty,
můžeme zkusit tu svoji. Vlastní veka může chlebíčky povýšit o třídu
výše.
Nadýchaná domácí veka na chlebíčky je
výborný recept z Apetýtu.
Suroviny na základní dávku jsou následující:
(podle potřeby si množství upravíme)
- 1 kg hladké mouky
- 40 g droždí
- 10 g cukru
- 2-3 lžičky soli
- 6 lžic oleje nebo povolené sádlo
- 0,5 l mléka
Můžete připravit domácí veky také ze sušeného droždí. Abyste vyrovnali 40 g čerstvého droždí, budete potřebovat 14 g sušeného droždí.
Postup:
- Z trošky vlažného mléka, droždí, cukru a trošky mouky udělejte řidší kvásek.
- Nechte kvásek zhruba 15 minut vzejít (nakynout).
- Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte vláčné těsto, které nechte hodinu kynout při pokojové teplotě.
- Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 3-4 díly.
- Z jednotlivých dílů vyválejte placku a tu poté smotejte a vytvarujte do tvaru veky.
- Tyto veky nechte ještě dalších 30-45 minut kynout na plechu.
- Veky potřete vodou a pečte v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 30-35 minut.
- Dozlatova upečené veky nechte vychladnout a poté můžete připravovat chlebíčky!
Veku si doma peču a nejen ji.Ale recept si nepamatuji,mám ho možná na blogu,ale tvůj si opíšu.Ráda zkouším nové věci
OdpovědětVymazatI já si ji občas peču, když jsou chlebíčky plánované. Pokud jsem o spontánní "akci", je koupená.
OdpovědětVymazatPaukert, to je pojem, bohužel z minulosti...
Hani, měj příjemný den. Helena
Hani, obložené chlebíčky a jednohubky miluju ! Jednou za čas, proč ne... Pan Paukert to moc hezky vymyslel ! Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz