Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 16. února 2023

Nadýchaná domácí veka

 
 
Chlebíčky mají u nás tradici. Proslavil je pan Paukert, rodák z Ústí nad Orlicí. Psala jsem o tom v "Příbězích slavných značek". Najdete tam i několik návodů na chlebíčky.
 

 Co Čech, to milovník chlebíčků. 👍 Známému rčení dali základ před více než sto lety manželé Jan a Štěpánka Paukertovi, kteří bývají označováni za vynálezce tradiční pochutiny. A tento český vynález určitě patří k těm lepším, co říkáte?
 
Podnik na Národní třídě navštěvovali např. Ema Destinová, Václav Talich, Hugo Haas, Zdeněk Štěpánek, Lída Baarová, Jaroslav Seifert, Jan Werich nebo Jiří Voskovec a lahůdky firma dodávala i na stůl rodiny Masarykových. Dnes na této adrese už je Kozlovna U Paukerta, ale známé lahůdkářství, založené roku 1916, tam už není.

***
 
Připravujeme-li chlebíčky, většinou si koupíme už hotovou veku. Umět si doma upéct vlastní veku se může hodit a občas, čekáme-li hosty, můžeme zkusit tu svoji. Vlastní veka může chlebíčky povýšit o třídu výše.  
 
 Veka domácí na chlebíčky - fotografie receptu - TopRecepty.cz
 
Nadýchaná domácí veka na chlebíčky je výborný recept z Apetýtu. 
 

Suroviny na základní dávku jsou následující: 

(podle potřeby si množství upravíme) 

  • 1 kg hladké mouky
  • 40 g droždí
  • 10 g cukru
  • 2-3 lžičky soli
  • 6 lžic oleje nebo povolené sádlo
  • 0,5 l mléka

Můžete připravit domácí veky také ze sušeného droždí. Abyste vyrovnali 40 g čerstvého droždí, budete potřebovat 14 g sušeného droždí.

https://www.klasicke-recepty.cz/wp-content/uploads/2022/01/priprava-veky.jpg

Postup:

  1. Z trošky vlažného mléka, droždí, cukru a trošky mouky udělejte řidší kvásek.
  2. Nechte kvásek zhruba 15 minut vzejít (nakynout).
  3. Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte vláčné těsto, které nechte hodinu kynout při pokojové teplotě.
  4. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 3-4 díly.
Rolování veky.
  • Z jednotlivých dílů vyválejte placku a tu poté smotejte a vytvarujte do tvaru veky.
  • Tyto veky nechte ještě dalších 30-45 minut kynout na plechu.
  • Veky potřete vodou a pečte v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 30-35 minut.
Upečená domácí veka, 2 kusy vedle sebe na plechu.
  • Dozlatova upečené veky nechte vychladnout a poté můžete připravovat chlebíčky!
 https://www.klasicke-recepty.cz/wp-content/uploads/2022/01/chlebicky-z-domaci-veky.jpg
Zdroj: brno.rozhlas.cz, klasicke-recepty.cz
 

3 komentáře:

  1. Veku si doma peču a nejen ji.Ale recept si nepamatuji,mám ho možná na blogu,ale tvůj si opíšu.Ráda zkouším nové věci

    OdpovědětVymazat
  2. I já si ji občas peču, když jsou chlebíčky plánované. Pokud jsem o spontánní "akci", je koupená.
    Paukert, to je pojem, bohužel z minulosti...
    Hani, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Hani, obložené chlebíčky a jednohubky miluju ! Jednou za čas, proč ne... Pan Paukert to moc hezky vymyslel ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 202. schůzka: Praha, defenestrace pořadové číslo 1.

 „30. dne měsíce července Léta Páně 1419 purkmistr a někteří konšelé Nového Města s podrychtářem, nepřátelé přijímání z kalicha, od obecnéh...