Patří to ještě mezi moje "zážitky z ostravského masopustu". Když je na dosah spousta stánků, člověk by si i něco dal. Měla jsem bramborový placek. A všímáte si, jo? Žádnou placku, ale placek 😄. Já vím... vy asi jíte cmundu, na jižní Moravě tomu prý říkají lokše. No ale, přijít na Masarykáči ke stánku a poručit si tady "cmundu", to by byl (asi?) zážitek dne. Ještě tak stryky, to by šlo. My tady totiž jíme "placky".
Co takhle něco sladkého? Obří kremroli jsem nechtěla a tak to vyhrál zákusek, na který jsem se pak šla zeptat paní do stánku. Doma jsem si recept našla a vidím, že příprava těchto řezů je opravdu jednoduchá. Nic nového pod sluncem to není, jistě to znáte. Jednoznačnou
výhodou oproti kupovaným je jednak příznivá cena (samozřejmě v masopustním stánku je vše dražší) a také možnost ovlivnit
druh a kvalitu vstupních surovin ( lze udělat i bezlepkovou verzi). Navíc i krém si upravíte podle sebe, někdo tam přidává želatinu.
Já nedělám větší množství, které pak svádí
ke zbytečnému "tláskání" navíc. Postačí upéct pouze 1 plech těsta, to pak překrojím napůl a je to tak akorát. Záleží, pro kolik lidí to máme.
Na 10 kousků budete potřebovat:
Na těsto
Jiná verze na náplň:
- 1 tvaroh v kostce
- 70 g másla
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíci medu nebo rýžového sirupu na doslazení (záleží na kyselosti tvarohu, dle chuti vyladíte)
- Připravte si krém tak, že do hladka rozmícháte tvaroh s povoleným máslem a na závěr vlijete smetanu ke šlehání a společně prošleháte tak, aby smetana zhoustla. Oslaďte podle chuti. Krém si můžete připravit i podle svého, podstatné je to, aby byl schopný po zchladnutí dostatečně ztuhnout.
Hanko, zákusek je lákavý, a protože mám kakaové dorty ráda, asi na něj brzo dojde. Díky za recept 😀
OdpovědětVymazatTak ať se Ti to, Evi, povede a hlavně chutná. ☺
VymazatHani to je tedy mňamka....Díky za recept. Přeji ti krásné dny.
OdpovědětVymazatTen zákusek jsem koupila ve stánku na našem masopustě a byl fakt dobrý.
VymazatDěkuji a měj se fajn. ☺
Hani, vypadá to velice lákavě a já příležitostně vyzkouším. Tvaroh, který jsem měla, jsem dnes zpracovala a upekla moučník. Muž si potrpí na sladké k snídani. Tak někdy příště.
OdpovědětVymazatPobavila jsem se nad plackou - plackem. Podobné je to s okurkou, u nás je to ta okurka a zhruba od Vysokého Mýta, ten okurek. Moje bývalá kolegyně jezdívala ke švagrové do Havířova. Jednou vyrazila z práce dříve a švagrová volala. Bylo nevlídné počasí a paní Anička mi jen řekla, že "zatopila, aby si Blanka ohřála dupku". Až vylučovací metodou, co by to mohlo být, mně to napadlo. Kolegyně mi po víkendu v práci mou domněnku potvrdila. 🤣😂
Měj hezké dny.
Ali, pokud má někdo rád tvaroh, je to dobrá volba. Nakonec tu náplň si každý může přizpůsobit.
VymazatTy nářeční obraty jsou opravdu takové. U nás jíme placek, ale běžně se tu říká bramborák. A okurka? Ano, v té spisovnější verzi, ale pokud by to bylo v té pravé "ostravštině", tak to bude ogurka a v množném čísle - jíme ogurki (měkce vyslovit). Dupka se tu běžně říká, ale někdy vytvořím článek z některých výrazů.
Díky moc, komentář je veselý a tak to má být. ☺ ☺
Peču asi něco podobného Míša řezy.Už jsem je dost dlouho nedělala.Recept si raději opíšu,mám tmavá těsta s tvarohem moc ráda.
OdpovědětVymazatHani,hezký večer
Ano, Míša řez je něco hodně podobného, myslím, že se polije čokoládou. Já jsem to koupila ve stánku bez polevy, je to takový ten "Kinder dětský řez".
VymazatMyslím, Jituš, že tohle se moc zkazit nedá, nakonec těsto i tvarohová náplň se dá upravit podle svého.
Díky, Jituš a přeji hezké nedělní odpoledne. ☺
I já peču Míša řezy, ty jsou u nás hodně oblíbené. Myslím, že jedna vrstva těsta úplně stačí :o)
OdpovědětVymazatHani, měj hezkou neděli, Helena
Helenko, i na Tvém blogu vidím, že pečeš docela často, my se doma snažíme sladkosti omezovat. Takže já upeču jeden plát a rozpůlím to, to bohatě stačí. 😃
VymazatDěkuji a přeji dobrý vstup do nového pracovního týdne.
Už jsem hodně dlouho Míša řezy nedělala, připomněla jsi mi je. Dívala jsem se na to video a musím říct, že to zrychlení musí mást začínající kuchařinky. Stalo se to dceři a už se nedivím. Sníh z bílků se zapracovává opatrně, pomalu a ona si řekla, že to teda může šlehačem a měla z toho totální sr.....,:-D
OdpovědětVymazatMaruško, vím co myslíš. Já vlastní videa netočím, protože nebudu vymýšlet něco, co už je vymyšlené. To, co popisuješ, se může stát nezkušenému, většina kuchařských videí je zrychlena, to by se mnohonásobně prodloužilo. Už se počítá s tím, že každý nějaké základy má, třeba zamíchání našlehaných bílků do těsta má být opatrné a postupné. Prostě že už nějaké zkušenosti jsou. Chybami se člověk učí a myslím, že pak i dcera si to dobře zapamatovala.
VymazatAle i tak tento zákusek mohu doporučit, je to jednoduché a hlavně dobré. 😃
Hani, Míša řezy má rád nejmladší syn a v březnu bude mít 24, tak bych je mohla zase udělat. Moje babička říkala - Nechceš si vzít placku ? Znamenalo to buchtu. Měj se moc hezky, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, děkuji za milou vzpomínku. Míša řezy jsou hodně podobné tomu, já jsem se pak byla ve stánku paní prodavačky zeptat, "co to je" a ona říká - to je Kinder mléčný řez, ale s tvarohovou náplní tam nešetřili. U nás doma máme tvaroh rádi. Měj se, Leni, moc pěkně v tom závěru února. ☺
Vymazat