Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 27. března 2023

Jidáše dvakrát jinak - pečivo na Zelený čtvrtek

 

Velikonoční jidáše s sebou nesou spoustu příběhů. Ten hlavní z nich - ten, že jidáše symbolizují provaz, na kterém se oběsil proradný a zrádný Jidáš, určitě znáte.

Ale protože jsou Velikonoce zároveň svátky jara, symbolizují konec zimy a začátek nového života, prolíná se jimi i pohanská tradice, proto mohou mít i symboliku ptáčků, raků, šneků, housátek, hadů, ježků a třeba i želviček. Záleží na tom, jaké zvířátko si vyberete. 

Podle tradice se jidáše potírají medem a jedí se na Zelený čtvrtek dopoledne, lépe ráno, ještě lépe před východem slunce. Má to zajistit nejen pevné zdraví, ale i ochranu před nebezpečím typu uštknutí hadem a píchnutí vosou. 

Vybrala jsem z velikonočních receptů šéfkuchaře Radka Pálky. Jde o tradiční jidáše s medem.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • Špetka soli
  • Špetka strouhaného muškátového květu
  • Kůra ze 1/4 citronu
  • Na potření
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla   
Postup: 
 
Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek.
 
Všechny ostatní suroviny odměřte do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijte vlažný, usnadníte tím kynutí. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto. Potom hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína.
 
Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků a klaďte na plech vyložený papírem na pečení - uvedený počet se vejde na 2 plechy.
 
Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190° C. 
 
Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabudou, zezlátnou a zpevní. Doporučuji péct jen jeden plech, nikoli dva najednou. V opačném případě po 10 minutách otočte plechy, prohoďte dolní s horním a přidejte 1-2 minuty pečení navíc.
 
Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj máslo nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřete upečené jidášky ihned po vyndání z trouby. Potřené pečivo nechte chvíli chladnout na plechu, pak ale přesuňte na mřížku. Zkuste vydržet, až jidášky vychladnou zcela. 

 
 
Ne každý fandí sladkému pečivo. Jidáše obvykle bývají sladké a potřené medem. Můžete je připravit i "naslano" jako houstičky, tak jak ho na videu předvádí šéfkuchař Roman Paulus: 
 
 
 
Dozvíte se, jak připravit kynuté těsto, jak zatočit velikonoční jidáše i čím domácí housky posypat, aby chutnaly opravdu každému. Pokud máte doma droždí a mouku, můžete se pustit do výtečného domácího pečiva. Dlouho na stole jistě nevydrží. 
 
   
Suroviny (20-25 kusů) - podle toho, jak velké tvary děláte:
 
Těsto:
 - 210 ml plnotučného mléka
- 42 g droždí 
- 2-3 lžičky cukru 
- 500 g hladké mouky 
- 2 vejce 
- 1 lžička soli 
- 75 g sádla 
- 75 g másla 
Na zdobení:
 - mák 
- kmín 
- sezamová semínka 
- slunečnicová semínka 
- hrubozrnná sůl
 
Zdroj: hradec.rozhlas.cz, YouTube

12 komentářů:

  1. tetkapernikarka
    Krásný a pro mne i poučný článek 😊👍 Zkoušela a pekla jsem už cokoliv, na Jidaše se stále, jen pusou 😁, chystám 😊 Moc se mi líbí tvary zajíčků, tak třeba s vnoučky se o něco pokusíme 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pochvala od takové odbornice mě opravdu těší a info, že můj "vypečený článek" 😁 někoho poučil, to obzvlášť. Jidáše jsme pekli pravidelně, ale tu sladkou variantu. Tvary zvířátek jsou pro děti lákavé, dají se udělat ptáčci nebo slepičky, očka z rozinek...
      Děkuji a ať se daří. ☺

      Vymazat
  2. Hani, když bývali doma ještě naši potomci, pekla jsem jidáše každoročně. Teď už je nepeču. Ale zaujaly mě ty slané, byla by to změna.
    I tak moc děkuji za další recepty, které si stáhnu a sladké porovnám s receptem, který jsem si "donesla" z domova. Moc se mi líbí ti zajíčci.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se jidáše pekly také každoročně, i když to třeba vždy nevyšlo na Zelený čtvrtek. Teď jsem měla pár let pauzu, ale mě také zaujala ta slaná varianta. Je to vlastně "houska" jiného tvaru na snídani.
      Děkuji a také přeji příjemný týden. 👍

      Vymazat
  3. Nevím,zda budu péct jidáše,myslím,že je mám také na blogu.Líbí se mi jak jsou smotaný ušáci.Ty mě docela lákají.
    Recepty si opisuji a děkuji-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, možností na velikonoční pečení je víc, jen si vybrat. Jak píšu nahoře, mě zaujala ta slaná varianta, ke snídani se to hodí a ušáky udělat není těžké. Klidně by se to mohlo něčím posypat nebo přidat rozinek.
      Ať se Ti daří. 👍

      Vymazat
  4. Hani, tak jidáše peču, i když ne vždycky přesně ve čtvrtek - většinou až když se sjedou děti. Dokonce jsem zkoušela i ty ušáky :o)
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ani u nás se to nějak striktně nedodržovalo - na Zelený čtvrtek. Někdy to nešlo, tak se to upeklo jindy, vůbec nevadí. Věřím, že Tví ušáci chutnali a ten tvar láká. ☺
      Děkuji a také měj hezký den. 👍

      Vymazat
  5. Hanko, Jidáše jsem nikdy nepekla, tvoje jsou nádherné. Já peču jen perníčky, mazance a beránky. Možná proto, že peču pro celou rodinu, tak už toho mám dost a těším se, až bude po Velikonocích. 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Maruško, to sis na sebe "ušila bič" 😄. Hned mě napadá "jaký si to uděláš, takový to máš", ale to vypadá škodolibě, co? Myslím, že s těmi jidáši bys měla úspěch, ke snídani jednou za rok... hodily by se. 😄

      Vymazat
  6. Hani, zdravím. Jidášky peču každý rok, sladkou variantu. Slaná mě nikdy nenapadla, to je prima tip, zkusím. Sladkého je všeho dost - beránek, mazanec, perníky atd., tak by se slaní ušáci hodili... Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni. Určitě těch jidášků napečeš hodně, ale ta slaná varianta je dobrý tip a dá se z toho vytvarovat víc zvířátek. Ať se Ti to povede, přeji hezký slunečný den. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...