Náladu po včerejší propršené Květné neděli (a dneska to nevypadá na lepší počasí, navíc hned ráno jen mírně nad nulou), je třeba si vylepšit. Předkové říkali že: “Nečas na Květnou neděli není pro rok dobré znamení”. Tak uvidíme 🙆.
Dnešní den si tedy osladíme výborným receptem. Jeho výhodou je, že ho můžeme využít po celý rok, ne jen o Velikonocích. Je to staročeský recept, samozřejmě vylepšený. Ráda sleduji kuchaře, od kterých se mohu přiučit, kteří dovedou i postup názorně vysvětlit, prostě člověk se od nich mnohému přiučí.
Pan Petr Stupka připravuje slavnostní velikonoční syrný koláč do formy. Koláč je z pšeničné a celozrnné špaldové mouky s tvarohem, sušeným ovocem a madlemi. Myslím, že mouku si každý může zvolit, já mám dobré zkušenosti - polovina hladká mouka, polovina polohrubá. Syrný koláč připravovaly už minulé generace a proč je syrný? Tak se dříve říkalo tvarohu. Pan Stupka doporučuje použít dva druhy tvarohu (pokud máme možnost použít) a také plno mandlí, i sušené švestky. Kdo mandle nemá nebo je tam nechce, nemusí je dávat. Ovšem, je to zase takový "lepší" koláč, tak na surovinách nešetříme.
Ve videu zároveň naleznete návod, jak udělat kvásek a jak s ním pracovat, takže se není třeba bát kynutého těsta, vše je zde předvedeno. Je na něm vidět, že má i pedagogické zkušenosti. Sympatické je, že pan kuchař se nevyhýbá tradičním postupům, míchá těsto ručně, však nemusíme vždy využívat jen "stroje". Video je ze série Velikonoční vaření s Petrem Stupkou vysílané v Jihočeské televizi v r. 2018.
Staročeský tvarohový koláč:
Zajímavý recept Hani. Přeji Ti krásné jarní dny.
OdpovědětVymazatTaké mě recept zaujal, ale hlavně pan Stupka jako kuchař. Přeji vám krásné Velikonoce. 👍
VymazatSuper, tak vyzkouším letos místo mazance. A nebo udělám i mazanec i tento koláč. :)ten pán to hezky ukazuje.
OdpovědětVymazatPokud budeš koláč péct, přeji, aby se to povedlo a hlavně všem chutnalo. Suroviny jsou tam výborné a pan Stupka je podle mne zárukou úspěchu. 👍
VymazatTo je určitě moc dobré.Zkusila bych to.Přijdou koledníci z rodiny a tak nás na to bude dost.
OdpovědětVymazatHani,měj se hezky a díky za ty všechny recepty.Budou se hodit
Jituš, Ty jsi výborná "pekařka" a je dobré to vyzkoušet. Nepochybuji o tom, že koláč bude chutnat. Výhodou receptu je to, že to není jen na Velikonoce, může se upéct během roku. Mějte doma skvělé Velikonoce. 👍
VymazatHani, to vypadá hodně dobře. Když jsem se ještě bála droždí, pekla jsem tvarohové mazance a byly výborné!
OdpovědětVymazatDěkuji za recept a přeji hezký podvečer, Helena
Helenko, je fakt, že pro mnohé je droždí "strašákem". Podle mne je to spíše "v mozku", protože to zase tak těžké není a chce to jen vyzkoušet. Tvarohové mazance jsou určitě výborné a těsto se dá během roku použít na běžnou bábovku.
VymazatDěkuji a přeji už spokojené a ve zdraví prožité Velikonoce. 👍
Hani, vypadá to náramně. 👍👍👍
OdpovědětVymazatUž dlouhé roky peču mazanec a i vánočku z těsta s tvarohem. Zůstává dlouho vláčná a všem chutná.
Měj hezké jarní dny.
Ali, opravdu je ten koláč výborný. Na Tvém blogu jsem už fotky s vánočkami viděla a vím, že "jedeš" ve velkém. Tvaroh je většinou oblíbená surovina, i když znám lidi, kterým nechutná. Pokud si mám vybrat, vždy nejdříve sáhnu po tvarohovém koláči.
VymazatTak Ti přeji, aby se všechno Tvé pečení povedlo k plné spokojenosti a hlavně spokojené a klidné Velikonoce. ☺