Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 9. května 2023

Mayové - čokoláda, matematika a Tzolkin – posvátný kalendář

  

Mayové jsou původní obyvatelé jižního Mexika a severní části Střední Ameriky. Termín maya označuje obyvatele regionu, kteří si uchovávají určité podobné kulturní a jazykové tradice. Označuje se tak mnoho rozličných populací a komunit, i etnických skupin v regionu Mezoameriky. Zmínila jsem se o nich minulý týden v souvislosti s Florou Olomouc

 
Pyramida Opeřeného hada. Mayské chrámy byly opuštěny někdy kolem roku 830 našeho letopočtu, důvod je neznámý. A stejně neznámý je i původ kultury, která měla ohromující znalosti kalendáře, astronomie a matematiky.

Někoho možná nepotěším kalendářem, ale spíše informací, že staří Mayové odkázali celému světu svou zálibu v konzumaci kakaových bobů a čokolády 👍. Mayská čokoláda se vařila z kakaových bobů, byla hořká, kořeněná a bez mléka, Mayové ji pili odedávna během ceremonií. Archeologové našli zbytky kakaa ve 2600 let staré keramické konvici. Takové Mayové používali k přelévání vařící kakaové směsi z jedné nádoby do druhé, čímž vytvořili pěnu. Tak vidíte, naše stolování není nic nového pod sluncem. 

 
Kakaovník pravý

Přestože mayská města zarostla pralesem, dodnes žije ve Střední Americe (na jihu Mexika, na Yucatanu, v Hondurasu a Guatemale) asi šest milionů lidí, kteří patří k mayské národnosti.

 
Poloostrov Yucatán 

Mayové jsou jednou z velkých mezoamerických kultur, která měla svůj vrchol mezi lety 300 a 900 křesťanské éry, její rozsáhlé území zabíralo část Mexiko, Belize, Honduras a Guatemalu. Na místě, které se kvůli husté džungli zdá neproniknutelné, jsou pozůstatky této velké civilizace, proslulé svými kulturními a technologickými pokroky a zejména mayským kalendářem.

Mayové, jako první národ, začali používat nulu. O mayském kalendáři se dochovaly jen čtyři knihy. Tento fakt zapříčinilo devastující osídlování Španěly, kdy došlo k ničení veškerých dokumentů, které po sobě Mayové zanechali. Kalendář s dvaceti slunečními znameními a třinácti čísly uchovává mayské znalosti o tom, že vesmír a stejně tak i život mají vícero úrovní, než jsme se dosud domnívali. Mayové jako součást mezoamerických kultur vnímali běh času odlišně. Věřili, že svět byl stvořen již několikrát (pravděpodobně 4x). Každý takový začátek se projevoval východem nového Slunce, jeho zničení pak znamenalo zánik světa, resp. Kosmického věku. Tento den je v Mayském kalendáři označován jako 13.0.0.0.0., aby tedy mohl začít nový věk, dochází k jeho vynulování, což mimo jiné úzce souvisí se stvořitelským mýtem. 

 
Mayové měli ohromující znalosti kalendáře, astronomie a matematiky

Rozdíl mezi naší a Mayskou civilizací spočívá mimo jiné v užití třináctkové soustavy. Číslu 13 přisuzují Mayové neobvyklou moc, tak jako my číslu 12. Mayové tedy číslo 13 používají i při počítání času tzn., že den má 13 hodin, hodina je složena z 13 minut a minuta z 13 sekund, a tak stále dokola. A jak vlastně Mayský kalendář vypadá? První „ozubené kolo“ Mayského kalendáře, tzv. Tzolkin, obsahuje 20denních znamení – odtud 1 měsíc (unial) má 20 dní (kinů) – a 13 galaktických tónů. To dává dohromady 260 dní (13 tónů x 20 znamení). V překladu tzol znamená počet, kin je den.

Systém tzolkin

Slovo tzolkin znamená plynutí dnů a jejich výčet, je tvořen cyklem 260 dnů. Někteří znalci ji spojují s délkou lidského těhotenství, jiní ji spojují s planetou Venuše

Mayský kalendář tzv tzolkin, je považován za nejznámější a používaný obyvateli mayské kultury. Sloužil k usměrňování časů jejich zemědělského života, řídil také náboženské obřady a využití rodinného života. Mayové zvažovali, že  tzolkin poznamenal osudy lidského života.

Jeho hlavní použití bylo v náboženských obřadech, předpovědích začátku a trvání období dešťů a jeho vztahu k plodinám, stejně jako určování cyklů lovu a rybolovu, navíc dělali předpovědi o tom, co lidi čeká.

Mayské kalendářní období

Ve srovnání s dobou rotace Země představuje 260 dní 71,2 procenta roku. Pokud to vezmeme z hlediska astronomie nebo vesmíru, znamená to, že během poměru 1 tzolkin/260 dní projde pozemská planeta 71,2% svého ročního období translace.

To znamená, že pokud projdeme 7 úseků po 260 dnech (připomeňme, že se jedná o 1820 dnů gregoriánského kalendáře nebo 4,98 slunečních let), v tomto okamžiku se planeta vrátí na stejné prostorové umístění na své oběžné dráze, avšak s přibližně šesti dny dopředu.
 
 
 My používáme desítkovou soustavu, protože máme deset prstů a ani nás nenapadne, že by někdo mohl počítat jinak. Mayové byli v jistém smyslu důkladnější: sice se také nechali inspirovat počtem prstů, počítali však i ty na nohou, takže jejich početní soustava je dvacítková. Číslice většinou zapisovali velmi jednoduše, jen pomocí čárek a teček.

Jednička byla jedna tečka, dvojka dvě, čtyřka čtyři. Pětka pak byla vodorovná čárka, šestka čárka s jednou tečkou nad sebou. Devatenáctka tři vodorovné čárky a čtyři tečky nad nimi. Dvacítka pak byla opět jedna tečka a za ní (ve skutečnosti pod ní, protože Mayové psali číslice shora dolů) nula, která vypadala nejčastěji jako škeble.

Typy kalendáře

Mayové používali vícero paralelních kalendářních systémů, přičemž data se zpravidla psala ve více systémech najednou. Vědci tvrdí, že jejich informace o čase umožní, že i po tisíciletích – po zničení části nápisů – je/bude možné přečíst datum. Kalendáře vznikly před 1. stoletím př. n. l. a asi pocházejí od Olméků. (Civilizace Olméků je považovaná za předchůdce mayské civilizace. Podle některých badatelů byli Olmékové vynálezci písma a matematiky, které později převzali Mayové).

Byly to:

  • haab (neboli občanský kalendář) = období 365 dní sestávající z 19 měsíců, ze kterých 18 mělo po 20 dní a poslední měsíc jen 5 dní. Dny v měsíci byly číslované, přičemž se uplatnilo i číslo nula.
  • tzolkin (neboli posvátný kalendář) = období 260 dní. Tzolkin byl více používaný mezi obyčejnými lidmi, určoval plán obřadního života. Den narození každého člověka se také posuzoval podle tzolkinu. První tzolkin 550 př. n. l. v zapotéckém městě Monte Albán.
  • dlouhý počet = jednoduše celkový počet dní, který uplynul od mayského dne "nula" – narození Venuše a začátku aktuálního, tedy v pořadí pátého mayského cyklu (=5125.37 let). Zapisoval se ve tvaru #.#.#.#.#.#.#.#.#., kde tečky oddělují určité jednotky dvacítkové soustavy (u nás by to odpovídalo zhruba zápisu tisíciletí.století.roky.měsíce.dny.), přičemž první položka odpovídá našim 63 081 429 rokům a poslední našim dnům. Běžně se však používalo jen posledních pět položek – baktun (např. 9.15.9.0.1 znamená 1407241 dní ode dne "nula"). Výchozí den aktuálního cyklu mayského dlouhého počtu (0.0.0.0.0.) odpovídá podle korelace GMT 11. srpnu 3114 př. n. l. a poslední den 13. baktumu (13.0.0.0.0. = nové 0.0.0.0.0.) odpovídá podle GMT 21. prosinci 2012. V tento den má podle Mayů nastat konec aktuálního, pátého světa, nějakou katastrofou tak, jak skončily i předchozí světy. Není nám známo ale ani to, zda se počátek mayského kalendáře vztahuje na nějakou konkrétní historickou událost (protože ani nevíme, zda Mayové tehdy už existovali), rovněž není začátek spojen ani s žádným významným astronomickým úkazem.

K označení data v tomto cyklu se používají následující jednotky:

Kin = den
Uinal = 20 kin
Tun = 18 uinal = 360 kin ≈ 1 rok
Katun = 20 tun = 7200 kin ≈ 20 let
Baktun = 20 katun = 144000 kin ≈ 394 let
Piktun = 20 baktun ≈ 7 885 let
Calabtun = 20 piktun ≈ 157 704 let
Kinchiltun = 20 calabtun ≈ 3 154 071 let
Alautun = 20 kinchiltun ≈ 63 081 429 let

Některé nápisy mayského dlouhého kalendářního počtu jsou doplněny tzv. lunární sérií, další kalendářní formou, označující právě probíhající den z 29 nebo 30denního měsíce v rámci šestiměsíčních cyklů. 

 

Mayský kalendář skončil v roce 2012. Pokud by stará mayská civilizace trvala i dnes, zřejmě by po skončení kalendáře přišel opět rok nula a celý více než pět tisíc let trvající kalendářní cyklus by se opakoval.

Mayské poselství

„Běda vám lidé Země,
rytířů jaguára konec nastane,
a sním počátek věků nového,
jenž z popela svého předchůdce povstane,
bude to čas setkání s vládci hvězd.“ 
 
Kdo má zájem o přednášku "chytrého chlapa" pana Adolfa Innemana o mayském kalendáři - video: 
 

Zdroj: postposmo.com, Wikipedie, abicko.cz, YouTube

8 komentářů:

  1. Hani, od dětství jsem milovala Indiány. Hlavně pod dojmem knížek Karla Maye nejprve ty severoamerické. Pak jsem svůj zájem rozšířila na Střední a Jižní Ameriku a přečetla si kdeco.
    Tvůj článek jsem si opravdu vychutnala, bylo to pro mně takové "pošušňáníčko". Moc děkuju.
    Hezké májové dny. 🍀🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky jsi to, Ali, napsala o těch Indiánech. Nevím, jak to mají dnešní děti, ale my jsme knížky K. Maye "hltali" a filmy jsme pak viděli mockrát. Jsem moc ráda, že Tě tohle téma oslovilo a děkuji za zájem.
      Příjemné a pohodové májové dny přeji i Tobě. ☺

      Vymazat
  2. Jak píše Alenka,jak jsem poznala Vinnetoua,tak jsem sháněla v knihovně,ale ne jen já,hlavně moje sestra a i kamarádky všechno o indiánech.Zajímá mě jejich kultura a život a hledám si vše možné na Youtube,i tvoje videa jsou z něho.Mě to hodně baví,videa o životě různých kmenů a lidí z různých končin.Na to je Youtube ideální.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, zdálo by se, že ty "indiánky", jak se říkalo knihám nebo filmům o Indiánech, jsou hlavně pro kluky, ale potvrzuji, že to hodně bavilo i děvčata. ☺ Na YouTube je možné najít spousty zajímavých věcí a já toho občas využívám jako doplnění svých článků.
      Děkuji a ať se Ti daří. 🌸

      Vymazat
  3. Videa si pustím později, ale i tak jsem si početla.
    Hani, děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za zájem, Helenko, některé věci jsou tady složité, ale mě zaujala ta přednáška p. Innemana, jen je dost dlouhá. Tak alespoň část.
      Přeji pěkné středeční odpoledne. ☺

      Vymazat
  4. Hani zdravím. Je to všechno ohromně zajímavé ! I já jsem jako dámy přede mnou milovala Vinnetoua a i teď se ráda na filmy s ním podívám. Jen se mě chce vždycky u nich nevím proč brečet... Asi, že to mám spojené se vzpomínkami na dětství, jak jsme to sledovali a milovali s bráchou jako malé děti a jak to všechno nějak moc rychle uteklo... Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ahoj... My jsme Vinnetoua a mayovky poznaly jako děti, jen by mě zajímalo, jestli se to ještě líbí dnešním dětem. Kolikrát se o tom bavíme s přítelem a on vzpomíná, jak ty filmy viděl v promítacím sále u nich za 2 Kčs, kino u nich prostě nebylo. Chápu Tvé pocity a většina herců z té doby už tady není.
      Děkuji a také zdravím do východních Čech. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Miniarboretum plné bonsají, čarověníků a zakrslých konifer

D nes vás zavedu do Staříče, ale nevím, jestli jste o něm někdy slyšeli.       Staříč je obec v okr. Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji....