Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 11. května 2023

Příběh "naší" sakury

 

Je krásný měsíc květen, kdy si více všímáme stromů, kolem kterých během roku většinou chodíme bez povšimnutí. U nás ve městě zaujmou sakury. Správný název je tedy sakura ozdobná, též třešeň pilovitá nebo slivoň sakura, ale každý řekne "sakura".

Jak se uvádí, je to 3–7 metrů vysoký opadavý strom s širokou korunou. Listy mají vejčitý tvar, červenohnědé až zelené. Ale jaké mají květy! Ty jsou růžové, často plnokvěté, uspořádané v krátkých hroznech. Kvetou od dubna do května - podle počasí, ale hlavně podle nadmořské výšky. Existuje mnoho kultivarů sakury, jejich domovem je Asie, hlavně Japonsko, Čína, Indie, Vietnam a Korea. 

Sakury byly prvními stromy, které si pamatuji z doby po našem přistěhování. U našeho domu byly tři - všechny krásné, nepříliš vysoké, takže nikomu nevadily a nestínily do oken. V podstatě nevyžadovaly žádnou péči. Na přelomu dubna a května bývaly nejkrásnější, kvetly podle počasí. Větve měly vždy obsypané růžovými květy a téměř každý, kdo kolem procházel, přibrzdil své kroky a s potěšením vzhlédl do korun. Opravdu bylo co obdivovat. Jenže... chemická údržba silnic a zimní solení udělaly své. Poznali jsme to i na sakurách, které už na pohled vypadaly hůř, asi jako nemocný člověk. Některé větve postupně usýchaly, až dva stromy žádné jaro už neprobudilo. Zůstala tady jedna sakura, ta prostřední, zrovna u našeho vchodu. Ještě hodně let přinášela radost z květů, kolik dvojic se na 1. máje pod ní zastavilo a polibkem si připomnělo tento svátek. Kolik fotografií tam bylo pořízeno právě díky kvetoucí sakuře. V horkých letních dnech poskytovala stín lidem, kterým ten městský žár nedělá dobře a aspoň chvíli si ve stínu odpočinuli pod jejími větvemi. Sakura bývala košatější, než je vidět na snímku, ale nejlepší podmínky tyto městské stromy asi nemají: v těsné blízkosti chodníku a za travnatým pásem je hned silnice.









Naposledy "naše" sakura vykvetla v květnu 2020. V roce 2021 jí to už dopřáno nebylo. 

Jednoho březnového dne roku 2021 pohlédnu z okna a s překvapením hledím tam, kde celá léta stávala ta krásná sakura. Tohle jsou fotky z prvního jarního dne (21. 3. 2021):

Chápu, že sakura byla z pohledu "odborníka" už stromem nevyhovujícím a představy o výsadbě městské zeleně jsou jiné. Před dvěma lety nám tady vysadili opět tři nové mladé sakury, nejblíže místu té naší sakury je tento stromek. Roste tady asi dva roky a letos takto vykvetl: 

Těžko říci, jestli se košatých sakur, jako byly ty předchozí, vůbec dočkáme. Snad je už zimní údržba silnic šetrnější. Přeji těmto novým stromkům, aby tu rostly k radosti lidí a aby je vandalové nepoškodili. 

"Sakura je předzvěstí dobrého bohatství, je symbolem lásky, zalíbení a také reprezentuje jaro."

10 komentářů:

  1. Hani, nádherné fotky sakury. 👍🌸👍 Byla opravdu moc krásná. Potkali jí osud starých stromů a je moc dobře, že město vysadilo sakury nové. Moc jim držím pěsti, aby se jim dařilo.
    Měj hezké májové dny 🍀🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu fotek. ☺ Ty sakury tady byly ozdobou a ta jediná zůstala nejdéle. Je dobře, že na místo starých sakur opět vysadili sakury a ne jiné stromy. Podle výšky těch tenkých kmenů tipuji, že nové stromy budou vyšší než ty staré.
      Také Ti přeji příjemné májové dny. 👍

      Vymazat
  2. Hanko, u nás prý porazili na okraji města alej sakur a bojím se tam jít, aby mě netrefilo. Chodila jsem tam fotit každé jaro. Ať vám nové sakury dělají v bydlišti jen radost. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, asi byly důvody ke kácení, ale mají to dělat průběžně, odstranit nemocné a schnoucí stromy a nahradit je opět sakurami. Bylo by to méně bolestivé řešení, protože přijít o krásnou alej sakur je takt k zlosti. ☻
      Děkuji za přání, dost často ty nové stromky sleduji a jen aby to nezlomili ti, co jdou v noci z hospody. To pak jsou i převrácené kontejnery na odpad. Měj hezké dny. 👍

      Vymazat
  3. Hani, to je ještě ten lepší případ - starý strom se nahradil. U nás se často stává že strom zmizí a místo něj - nic.
    Sakury jsou nádherné, mám za rohem ulici, kde se každoročně kochám...
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Helenko, je to ten lepší případ a snad nové stromy budou z města sledovat. Sakurové aleje jsou nádherné, mělo by se jich vysazovat více.
      Děkuji a také přeji pohodový pátek. 👍

      Vymazat
  4. Je to smutné,ale hlavně,že jsou vysazeny nové i když to třeba už nebude takové.
    Turnov je znám Nádražní ulicí,kde po obou stranách rostou sakury.Dlouho trvalo,než vykvetly,tohle jaro je prostě divné.Když vykvetly fotila jsem je a ne jenom já.Každý je obdivuje.Letos se mi zdálo,že nebyly tak krásné a odkvetly velmi brzy.Počasí je pořád chladné.
    Tvoje fotografie jsou nádherné.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu smutné zjištění, když se tak krásné stromy vykácejí. Ty naše už byly staré a je fakt, že tu je náhrada, takže je naděje, že opět vyrostou.
      V Turnově je jistě hezky, to město neznám, jen jsem dvakrát projížděla rychlíkem na Liberec. Opravdu letošní jaro je divné, byli jsme 8 dní na dovolené a tepla jsme si tedy neužili. Jiné roky se už chodilo v letních věcech.
      Moc děkuji za pochvalu fotografií a přeji Ti, Jituš, klidné předdovolenkové přípravy. 👍

      Vymazat
  5. Anonymní14.05.23 8:09

    Kochame se příležitostně, kvetoucími stromy. Staré nahrazují nové,sama osobně jsem upozorňovala už poněkolikáté na stromy ohrožujícími na životě. Zrovna v našem bývalem bydlišti, řešení se našlo,už tam kvetou nove zasazené stromy. Fukcarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, Marti, že vaše bývalé bydliště stále sledujete a to je dobře. Také zastávám názor, aby se nové stromky zasadily promyšleně, aby později někomu nepřekážely nebo nestínily. Zažili jsme to, těsně před okny bylo pár modřínů, sice krásné stromy, ale na podzim, kdy opadávalo jehličí, nešlo otevřít okno, ty jehličky byly všude, nosilo se to do chodby na botách, kdo to nezažil, asi nepochopí. Stromy pro radost a okrasu - to ano. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Duben - ze starého kalendáře

  Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".