Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 26. června 2023

V létě uvidíme na obloze nejkrásnější část Mléčné dráhy

 

Kéž by byla dobrá viditelnost. Zní to jak v pohádce -  Stříbřitý pás tvořený světlem miliard hvězd.

Astronomické léto začíná letním slunovratem 21. června. Nastane období krátkých světlých nocí, ale zároveň teplých nocí, které jsou příjemnější pro pozorování nebe. Opravdu, člověk nemusí vnímat, že je zachumlaný, aby mohl v klidu pozorovat nebe. Letní obloha má navíc ozdobu v podobě Mléčné dráhy, v tomto ročním období je z našich zeměpisných šířek vidět její nejkrásnější část. Jenže...

 
Mléčná dráha se jako jasně stříbřitý pás táhne napříč celou oblohou. Třpytící se pás Mléčné dráhy dosahuje šířky od 5° do 40° a sklon ke světovému rovníku činí 62°. Nejmenší šířku má v souhvězdí Persea a mezi jasnými hvězdami Sírius a Prokyon v souhvězdí Jednorožce. Největší jasnosti dosahuje v souhvězdích Střelec, Jižní kříž a Kentaur. 
 
Naše Galaxie (Mléčná dráha), která obsahuje přes 200 miliard hvězd (možná až 400 miliard hvězd a s hnědými trpaslíky snad ještě o desítky procent více), dosahuje průměru asi 100 000 světelných let.

U Mléčné dráhy je ovšem ta potíž, že je potřeba být někde, kde je skutečně tma, abychom ten stříbřitý pás viděli. V létě se ale lidé více dostávají z měst, jsou dovolené a prázdniny, takže někde u chaty, na tábořišti, na výletě si mohou najít nějaký kout, kde už neruší umělé osvětlení.

Mléčná dráha je galaxie, ve které se nachází naše sluneční soustava. Na obloze se jeví jako stříbřitý pás tvořený světlem miliard hvězd. „Myriády hvězd dosud nevídaných", napsal Galileo.

Nalézt oblast, kde spatříme Mléčnou dráhu, pomůže takzvaný Letní trojúhelník, který ji překračuje. Je to trojice jasných hvězd ze tří souhvězdí. Patří tam Deneb v souhvězdí Labutě, Vega výrazná jasná hvězda v souhvězdí Lyry a Altair v souhvězdí Orla.

Souhvězdí Lyra představuje podle antických bájí lyru největšího zpěváka a také jednoho z největších antických hrdinů Orfea. Orfeus byl synem boha Apollóna a nymfy Kalliopé. Orfeův zpěv dokázal zklidnit divou zvěř i bouři, čehož využil například během výpravy Argonautů za zlatým rounem do Kolchidy. Orfeus si dokonce dokázal svým zpěvem obměkčit vládce podsvětí Háda, od kterého dostal zpět svou ženu Euridiku.

Souhvězdí Lyra kulminuje v našich geografických šířkách o půlnoci počátkem června ve výšce asi 75° nad jižním obzorem. Vega  je nejjasnější hvězda v souhvězdí Lyry a celkově 5. nejjasnější hvězda pozemské noční oblohy. Jméno Vega pochází z arabského al-nasr al-waki (střemhlav letící orel). Od Země je vzdálena asi 26,5 světelného roku. Hvězda Vega patří k velice rychle rotujícím hvězdám. Kolem své osy se otočí jednou za 12,5 hodiny.

Pokud se na svých letních cestách  dostaneme více na jih, stačí pár stupňů, pak se při dobré viditelnosti můžeme "kochat".

Letní trojúhelník nám navíc podle ní může posloužit k základní orientaci. Když si totiž spojíme dvě hvězdy, které jsou nahoře, a spustíme přímku ke třetí, vznikne šipka, která vždy míří k jihu. 
Zdroj: Encyklopédia astronómie; kol. autorů, Obzor 1987, č. rozhlas Č. Budějovice

4 komentáře:

  1. Meravigliosa questa fotografia della Via Lattea.
    La natura è meravigliosa e ci stupisce ogni giorno

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, to je zase hezký článek. Dříve jsme chodili po půlnoci s dekou do luk a tam za jasných nocí pozorovali hvězdy. Ještě lépe je to ve chvíli, kdy nesvítí Měsíc. Naštěstí město i nádraží už nemají světla, která svítila do nebes, ale jsou sklopená dolů a tak se pro tmavou oblohu nemusí až daleko k lesu. Děkuji Ti za připomínku časů, kdy jsme byli mladší a toulali se přírodou i večer. Dnes už bych se v té tmě asi bála. Měj se moc hezky a užívej si léta. 🌹🌹🌹

    OdpovědětVymazat
  3. My jsme na konci města a moc osvětlení tu není.Ale je pravda,že se obloha nejlépe pozoruje někde mimo město.I když ze dvou oken z bytu mám také pěkný výhled na oblohu,bydlíme ve třetím patře.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  4. Město tuhle nádheru většinou zastíní, ale když se dostanu někam mimo, moc ráda si to divadlo na obloze užiju.
    Hani, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

To je také Ostrava: jarní procházka Bělským lesem

Téměř každé město má něco, čím se lidem zafixuje do paměti. To, co nějak vyčnívá, co je nápadné. Praha má svůj Hrad, Kutná Hora svoji "...