Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 27. června 2023

Za ještěrkami a hady do olomouckých terárií

 

Nedávno jsem na blogu představila pavilon žiraf, budovu, kde jsou také nová terária.  Během covidu, kdy ZOO byla zavřená, začali rekonstruovat, výsledek mohou vidět návštěvníci, kteří jdou hlavně za žirafami. Terarijní zvířata jsou umístěna i nedaleko v nově postaveném pavilonu Kalahari. Terarijní expozice u žiraf vypadá jako  stěna s terárii. Varani mají parádní terárium i s vestavěným vodopádkem, který napodobuje jejich prostředí na březích řek severní Austrálie. 👍 Jakými vědomostmi musejí být vybaveni zoologové, aby vybavili terária podle potřeb chovanců!

Návštěvníci se tam mohou setkat s chameleonem pardálím, korovci jedovatými, varany Mertensovými, s několika druhy užovek, leguánky měnivými, arborikolními ještěrkami Gastropholis prasina - ty žijí na stromech, dokonce tu mají  šváby, bazilišky zelené, ale i hroznýše královského. Focení je tam samozřejmě přes sklo, a to v menším prostoru s osvětlením není jednoduché. 
 Zdroj: olomoucky.denik.cz, www.olomouc.cz 
 
 

 
Je typickým obyvatelem tropických deštných pralesů, kde většinu života tráví zavěšená ve větvích stromů a keřů. V pralese je výborně maskována.

Potrava: malí savci, ptáci, žáby
Hmotnost: 1,1-2,2 kg
Délka: 150-180 cm
 
 
Obývá okolí řek a jezer, aktivní je ve dne, v noci se ukrývá v norách, které mohou být hluboké i přes 3 m. Potravu si často vyhledává ve vodě, kde loví ryby, různý hmyz a další bezobratlé živočichy i drobné obratlovce.
 
Při páření se samec zakousne samici do krku, snáší okolo pěti vajec. Mláďata se vylíhnou po 70 dnech a jsou dlouhá 11–12 cm.






 
Krajty jsou hroznýšovití hadi dorůstající obvykle značné délky, ale druhy z tohoto rodu patří spíše mezi jejich menší zástupce. Také tyto krajty mají vyvinutou péči o vejce, která obtáčí svým tělem, chrání je a zahřívají, ale po vylíhnutí mláďat se už o ně nestarají. Rozšířené jsou v Indonésii a v australské oblasti. Dožívají se až 17 let.
 
Šváb syčivý 
 


Je jedním z několika málo druhů jedovatých ještěrů na světě. Toxin má poměrně silný, ale smrtelné případy otravy jsou velmi řídké. Jedové kanálky ústí při základnách zubů, proto většinou nebývá kousnutí tak nebezpečné jako uštknutí hadem, který jed vpravuje přímo do tkání. Dávka, kterou má v zásobě, by stačila k usmrcení až pěti lidí.


 

10 komentářů:

  1. Hani, děkuji za zajímavý článek a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Helenko, že se článek líbí a přeji hezky prožitý víkend. 👍

      Vymazat
  2. Dnes jen Hanko nahlížím, určitě si udělám čas. Za nabídku četby na pokračování dávám 1•••☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že se Ti nabídka četby líbí. Byli jsme na dovolené, ale také budu poslouchat. 👍

      Vymazat
  3. Za 1 měly být hvězdičky ***☺

    OdpovědětVymazat
  4. Hani, zdravím. V Olomouci v Zoo jsem byla, hady ale ráda vůbec nemám, bojím se jich. Jednou jsme dostali zájezd do Dětěnic do středověké krčmy a v rámci večerního programu tam chodili s obrovským hadem mezi lidmi v restauraci a koho si myslíš, že si vybrali a dali mu hada kolem ramen? Byl to pro mě otřesný zážitek, ale ani jsem se nehnula, byla jsem tím strachem úplně paralyzovaná. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji za popsaný zážitek, ale řeknu Ti, mi by se to asi nemohlo stát, odmítla bych a se mnou by nic nenadělali. Mám hranice, za které nejdu a je mi pak jedno, co si kdo myslí. Měla jsem také jednou možnost (dobrovolně) si dát opravdu velkého hada kolem krku, choval ho syn jedné kolegyně. Ale divila by ses, kolik se našlo zájemců. Ovšem v ZOO se ráda podívám a prohlédnu si plaza, proto mám článek tohoto druhu na blogu.
      Přeji Ti, Leni, už jen příjemné zážitky a hezký víkend. 👍

      Vymazat
  5. Anonymní29.06.23 0:24

    Fukcarinka- nějak mě nejde usnout,tak si dám Hanko malý násup na tvém bloku v podobě hadů a vůbec obyvatel terárií. Abych pravdu řekla,nic z toho není mé gusto,ale jako zajímavost z velké dálky to jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Marti, s tím spaním mám taky problém, většina článků vzniká v nočním období. Možná si někdo myslí, že hadi a další potvůrky jsou moje hobby, to fakt ne, ale v ZOO mě zaujali a přes sklo je to pohled podobný jako třeba na žirafy, které jsou také v tom pavilónu. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Den otevřených mlýnů 11. května 2024

  V sobotu 11. května se v České republice poprvé uskuteční Den otevřených mlýnů , který připomíná výročí vzniku mlynářského znaku 13. kvě...