Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 19. září 2023

ZOO Schönbrunn: Kočkovité šelmy vždy lákají

 

Kočkovité šelmy jsou chovány snad v každé zoologické zahradě a vždy budí pozornost. Ani v Čechách nebyl lev neznámý, vždyť podle pověsti Bruncvík zachránil život lvovi tím, že zabil strašného draka, a za tuto statečnost získal lva do českého znaku. Také v ZOO Schönbrunn můžeme říci "Hic sunt leones" = tam jsou lvi, a oni skutečně jsou - Löwen blízko Císařského pavilónu.

  

ZOO tam nebyla založena původně pro návštěvníky, ale na přání Františka Štěpána Lotrinského, manžela císařovny Marie Terezie, v roce 1752. Tato menažerie byla soustředěna okolo pavilonu, který měl sloužit k servírování snídaně císařské rodině a jejím hostům. František Josef I. měl velmi rád zvířata a pravidelně tam chodil snídat. Tato tradice tam zůstala a tak si tam i vy můžete dát snídani jako Franz Josef (i ceny jsou tam "císařské"), během dne se návštěvník může občerstvit a posedět třeba pod deštníkem na terase.

Původně zde bylo umístěno jen 13 zvířat. Pro veřejnost byla ZOO otevřena v roce 1778 (na sklonku vlády Josefa II.), vždy v neděli a návštěvníci měli přijít "slušně oblečeni". Právě Josef II. se zasloužil o rozšíření „zvířecí sbírky“ tím, že vypravil expedice do Afriky a Ameriky.  Až dlouho po jeho smrti - v roce 1828, byla do Vídně poprvé přivezena žirafa, což prý ve městě způsobilo velký poprask. 

Za druhé světové války ZOO  zničilo bombardování. Řada zvířat zemřela, zbytek utekl. Přesto se povedlo pavilony opravit a po válce dokonce okupační mocnosti pomáhaly se sháněním masa pro zvířata. Zoo ovšem postupně chátrala a na konci 80. let byla doslova v dezolátním stavu, dokonce se uvažovalo o jejím uzavření.

Odejít z areálu zoologické zahrady a opět se vrátit se stejnou vstupenkou není problém, nezapomeňte si ji ale nechat před odchodem orazítkovat. Podrobnosti na: https://www.radynacestu.cz/magazin/videnska-tiergarten/
Odejít z areálu zoologické zahrady a opět se vrátit se stejnou vstupenkou není problém, nezapomeňte si ji ale nechat před odchodem orazítkovat. Podrobnosti na: https://www.radynacestu.cz/magazin/videnska-tiergarten/
Odejít z areálu zoologické zahrady a opět se vrátit se stejnou vstupenkou není problém, nezapomeňte si ji ale nechat před odchodem orazítkovat. Podrobnosti na: https://www.radynacestu.cz/magazin/videnska-tiergarten/

Dnes se zaměříme na kočkovité šelmy a začneme králem zvířat. Lvi tam mají pavilón i výběh. 

Lev pustinný je druhá největší kočkovitá šelma na světě. Samec váží od 150 - 250 kg, samice většinou do 150 kg. Samci mají až metrový ocas zakončený černým střapcem a načervenalý až tmavohnědý kožich,  navíc typickou hřívu.




V zajetí žije lev déle, i dvacet let. Lvi žijí a loví ve smečkách, někteří bývají i samotářští. Loví hlavně menší a hbitější samice, zatímco robustnější samci brání teritorium a chrání ulovenou kořist. A samci díky svým dispozicím také zpravidla jako první žerou.
Protože nemají vytrvalost, musí se ke své kořisti nejprve nenápadně přiblížit, případně ji obklíčit, kořist je pak lovena krátkým rychlým sprintem, výpadem s vytaženými drápy a stiskem hrdla nebo zlomením vazu. Samci se lovu účastní pouze v případě, mají-li být kořistí větší tvorové, např.  buvoli.
Lvi většinu dne odpočívají, až 20 hodin denně. Proto to jejich poléhávání v ZOO je vlastně normální.


______________________________________________________

Tygr ussurijský je ve vídeňské ZOO označen jako sibiřský. Je to největší kočkovitá šelma, žijící dnes pouze na východě Ruska a v Číně jako ohrožený druh. Žije v tajze, hustých porostech kolem řek a jezer a ve smíšených a jehličnatých lesích, potřebuje rozlehlé území.

 

Nejdříve tygr v pavilónu znuděně postával otočen zády, prostě nezájem, už jsem myslela, že toho moc nenafotím. U toho velkého kamene je asi jeho oblíbené místo. Tam zalehnul a možná mi chtěl trochu zapózovat. 😃

 

 

Tygr ussurijský dorůstá až třísetkilové hmotnosti, může být až 280 centimetrů dlouhý a v kohoutku jeden a čtvrt metru vysoký. Samci bývají mnohem větší než samice.

Tygři žijí v doupatech v jeskyních nebo pod vyvrácenými stromy, loví ve dne a za soumraku. Ke kořisti se nejprve připlíží a pak ji skokem srazí, loví i menší savce, ryby, někdy si troufnou i na medvěda. Velkou kořist si schovají a vracejí se k ní pak opakovaně. 

______________________________________________________

Levhart mandžuský je jednou z nejvzácnějších kočkovitých šelem na světě. Na celém světě je posledních pár desítek jedinců, zda v přírodě přežijí, je otázkou. Je to poddruh levharta skvrnitého, liší se tím, že má světlejší a především delší srst. Ta je v létě dlouhá asi jen 2,5 centimetru, v zimě ale může dorůst až do 7 centimetrů. Žije na Dálném Východě, kde musí čelit velkým mrazům a sněhu. Jedná se o šelmu, která dorůstá délky až dva metry a výšky až 75 centimetrů, je to převážně noční lovec a dokáže žít i vedle tygrů.


 

Jako všichni levharti je samotář, který jiné příslušníky svého druhu vyhledá jen v době rozmnožování. O mláďata pečuje jen samice, přičemž mladí levharti zůstávají s matkou ještě dlouho poté, co přestanou pít mléko – vlastně až do doby, kdy jsou od ní již téměř k nerozlišení. Trvá totiž kolem dvou let, než se naučí lovit tak dobře, aby se o sebe dokázali postarat sami. 

_________________________________________________________

Gepard štíhlý patří mezi kočkovité šelmy a drží jedno prvenství - patří mezi nejrychlejší suchozemská zvířata vůbec. Jeho maximální rychlost může dosahovat až 100 km/hod.

Pro geparda je typické nejenom jeho žlutočerné zabarvení, ale také bílé tváře a břicho. Právě černé skvrny jsou pro mnohé lidi hodně zavádějící a pletou si geparda s levhartem. 

Gepardům se často přezdívá „kočky, které pláčou“. Je to především z důvodu jejich zabarvení na tváři. Z očí až ke koutkům úst mají tenký černý pruh připomínající stékající slzy.


Rychlost geparda patří mezi jeho největší přednosti využívané při lovu. Zajímavé je, že vysokou rychlost udržuje v relativně krátkém čase. Pokud totiž nedostihne kořist do cca patnácti sekund, už se za ní dál nevydává. Na druhou stranu, jeho mrštnosti a rychlosti podlehne v podstatě 70% lovené potravy. Je to jeden z nejlepších samotářských lovců mezi divokými zvířaty. Hrubé chlupy na chodidlech a drápy, které na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem nemá zcela zatažitelné, pomáhají k lepším odrazům. Díky tomu dělá gepard až 7 metrů dlouhé skoky, takže se při běhu prakticky nedotýká země.
Zdroj: Wikipedie, PrimaZoom

10 komentářů:

  1. Je moc fajn, že jsou u vybehů i pavilony, kam mohou návštěvníci vejít, když zvíře není venku. Chválím, že jsi nás seznámila se životem těchto kočiček. A fotky jsou skvělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu fotek, sama víš, že fotit v ZOO není jednoduché. Myslím, že většinou i u nás mají šelmy pavilón i výběh, např. v Ostravě to tak je, ale ten výběh je dost malý, to jen lvice měla velký, ale focení přes špinavé sklo taky dá zabrat. ☺

      Vymazat
  2. Hani to jsou hezké fotografie i povídání. Také navštěvujeme rádi zoologické zahrady. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu fotek i článku, vážím si toho. My také v posledních letech nějak častěji než dříve navštěvujeme zoologické zahrady a rádi se tam "pohybujeme". Přeji Ti pěkné a klidné dny.

      Vymazat
  3. Jsou to krásné šelmy a ráda jsem si o nich přečetla.
    Moc krásně jsi je zachytila.
    Hani,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šelmy jsou opravdu krásné a jsem ráda, že mi takhle "pózovaly", vždy to nejde. Děkuji, Jituš, za pochvalu fotek a přeji neděli podle vašich představ. ☺

      Vymazat
  4. Parádní fotky kočiček, Hani! A vévoda Štěpán snídal na moc hezkém místě, že.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Helenko, že se ti moje fotky líbí. ☺ Ti Habsburkové si to uměli vybudovat a je to prý nejstarší ZOO na světě. Pro Čechy výhoda, že to tam nemáme příliš daleko a my jsme využili možnosti zajet tam.
      Příjemnou neděli přeji i vám, Helenko. ☺

      Vymazat
  5. Potkat se s těmito krásnými zvířaty, byť za plotem u snídaně, to ani náhodou. Ráda jsem se začetla a prohlédla foto. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten císařský pavilón je opravdu obklopen ze všech stran nejen těmito šelmami, ale i jinými zvířaty. Cesty se sbíhají k pavilonu a "vyzývají" návštěvníka, aby se občerstvil. ☺ Jsem moc ráda, Marti, že se Ti to líbí.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

15. září - Divadlo živých fotografií a Ponrepo

Máte rádi film, filmové herce, filmovou hudbu nebo některé filmové hlášky? Osobně se ráda podívám na filmy, jako Tenkrát na Západě s Claudií...