Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 18. září 2023

Na podzim, když kvetou jiřiny

 
Jiřinám se přezdívá královny podzimu. Existují stovky druhů, velikostí a barev. Jen modrou variantu se ještě vyšlechtit nepodařilo.

Původním domovem jiřiny neboli "slečny mezi kvítím, s nádherným šatem, ale prázdnou lící", jak ji nepříliš lichotivě nazval obrozenecký básník František Ladislav Čelakovský, je americký kontinent, a přesto se jiřiny v zahradách staly královnami pozdního podzimu.

Jiřiny byly pro ozdobu evropských zahrad objeveny poměrně pozdě v mexických horách koncem 17.  století. O dovoz jiřin na starý kontinent se postaral španělský místokrál, který nechal ihned odeslat několik exemplářů do Madridu. Několik let trvalo, než dvorní zahradníci vyšlechtili za vysokými zdmi královského sídla Escorialu jiřinu do takové podoby, kdy se s ní král mohl pochlubit veřejně. Jednu hlízu věnoval také anglickému vyslanci, a tím začala nejslavnější éra v pěstování jiřin, neboť jejich šlechtění se stalo módním koníčkem lepší společnosti, který se ujal i v Čechách. 



 
U jiřin platí stejné pravidlo jako u ostatních kvetoucích rostlin - pravidelně odstraňujte odkvetlé květy. Jednak tím podpoříte tvorbu nových květů, protože po odstřihnutí odkvetlého květu jiřiny znovu vypučí. Dalším důvodem je také to, že odstraněním odkvetlého květu zabráníte možnému napadení plísněmi v deštivém počasí.




     











16 komentářů:

  1. Jirinky miluji. Po mamince jsem jich pár podělila další jsem si koupila. Když jsem si ale před několika lety na podzim zlomila kotník,nemohla jsem je vyndat že země, ošetřit a připravit na zimu do sklepa. A to jsem jednu fialovou slíbila blogerce Libušce. Nepřežila ani jedna. Hlízy se proměnily v bahno. Koupila jsem si nových několik druhů a nyní se z nich těším už druhým rokem a mezi koupenymi dvě bílé o blogerky Libušky. Plánuji si koupit ještě další. Tentokrát bych chtěla koupit nízké.
    Jsou to opravdu krasavice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinky jsou krásné, ale vyžadují právě tu péči, o které píšeš. Já vlastní zahrádku nemám, ale starám se o záhonek pod balkonem, kde mám květiny. Je škoda, že tehdy, jak jsi nemohla s tím kotníkem, se nenašel nikdo, kdo by ty hlízy vyryl. Ony se musejí dát do sklepa. Bílé jsou krásné a hlavně nebývají časté. Přeji Ti, aby se na té vaší zahradě květinám (nejen jiřinám) dařilo a krásně kvetly. ☺

      Vymazat
  2. Hanko, jeden by řekl jiřina, královna podzimu. Je neskutečné, kolik existuje různých druhů a barev. Jsou nádherné. Kdysi jsem je také měla, letos vlastně po dlouhé době ne. Měj se hezky, zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, opravdu je to královna podzimu. Škoda, že se ty hlízy musejí vyrýt, tím se jich dost zničí, protože ne každý sklep je k tomu přezimování vhodný. Také jsme je pěstovali, možná si koupím, ale až na jaře.
      Také se měj hezky a posílám pozdrav do matičky stověžaté. ☺

      Vymazat
  3. Hani, pokud se o nás někdo dobře stará, odměníme se mu. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, vybrali Ti do jména tuto květinku - královnu podzimu, tak možná bys aspoň symbolicky měla nějakou pěstovat. Určitě jsou ty podzimní květy "za odměnu". ☺

      Vymazat
  4. Jiřiny mám ráda. Měli jsme několik barev na záhonku před domem. Jen je tam dávali sousedé, kteří se pak odstěhovali a hlízy si vzali s sebou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, tomu s tím záhonkem rozumím. Také tu máme podobný pod balkony a starám se o něho. Střídaly jsme se se sousedkou, ale ta se odstěhovala, tak jsem to převzala, jen tady by nikdo žádnou květinu nezasadil. Přítel už koupil narcisy a tulipány, aby tady na jaře něco bylo. ☺

      Vymazat
  5. Hani to je krásných jiřin, pastva pro oči. Pěstovala je moje babička, měla jich plnou zahrádku. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, když kvetou, je to opravdu pastva pro oči. I moje babička je pěstovala, ale tehdy jsme bydleli v domě, kde byl dobrý sklep a ty hlízy přezimovaly. Jiřiny vyžadují více péče, než ostatní květiny.
      Měj se také dobře ať je ten závěr září příjemný. ☺

      Vymazat
  6. Nádherné, oko se potěšilo. Hanko,přeji pohodový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Marti, že Tvé oko bylo potěšeno. ☺ Měj i Ty příjemný týden a plno dobrých zpráv.

      Vymazat
  7. Úžasná přehlídka barev a druhů.
    Hani,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřiny jsou krásné ... Tobě, Jituš, přeji klidné dny a pěkné počasí k výletům. ☺

      Vymazat
  8. To je nádhera, Hani! Jiřiny mám moc ráda, na zahradě je nemám - zatím se nám moc nedaří přesně dodržovat to zasazení a následně vyrytí hlíz a pak je ani nemám kde dobře uložit. Ale lituji, jsou překrásné...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, výstižně jsi napsala ty důvody, proč vlastně hodně lidí jiřiny nepěstuje. Zvlášť když je jich hodně, s tím musí být práce a ani u nás to pak není kam uložit.
      Je vidět, že máš zkušenosti se zahradou, tak přeji, ať se tam daří jiným květinám k vaší radosti. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 191. schůzka: Husův boj o život

  „Nemám odvahy říct jako svatý Petr, že se nikdy nepohorším nad Kristem, byť se všichni pohoršili, neboť mám nesrovnatelně menší horlivost...