Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 22. listopadu 2023

Do goralského kraje v Těšínských Beskydech


Slyšeli jste, hlavně vy, cestovatelé, takové názvy jako Salajka nebo Kyčmol? Ne? Pak jste nebyli v Těšínských Beskydech.  Pro lepší představu vkládám mapku, která ukazuje, že Beskydy jsou součástí známého karpatského oblouku: 

Trojmezí ukazuje státní hranice a to červeně označené pole jsou Slezské (Těšínské) Beskydy. Některé vrcholy: 
 
Těšínské Beskydy jsou rázovitým regionem na česko – polsko – slovenském pomezí. Stále se udržuje svébytný gorolský folklór, který prozrazuje mnohé o někdejším životě horalů, o jejich sepjetí s přírodou a srdečné povaze. V létě se tam konají gorolské slavnosti. Díky poloze na trojmezí tu silně zakořenily regionální tradice Česka, Polska a Slovenska. Typický folklór připomenu písní v podání Ewy Farne a Čechomoru:

 
My jsme se vydali do Horní Lomné.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Horn%C3%AD_Lomn%C3%A1_CoA_CZ.svg/800px-Horn%C3%AD_Lomn%C3%A1_CoA_CZ.svg.png

Obec Horní Lomná leží v severovýchodní části okresu Frýdek-Místek v Moravskoslezských Beskydech. Je to blízko hranic se Slovenskem,  zhruba 13 km od města Jablunkova v kopcovitém terénu pod Slavíčem, Malým a Velkým Polomem a Menším vrchem. Celé území patří do CHKO Beskydy. Nejznámější lokalitou je národní přírodní rezervace Mionší,  která zasahuje i do Dolní Lomné. Historii tu připomínají např. dřevěné kostelíky. Kostel na turistické vizitce má zajímavou historii. 

V 19. století se po epidemii cholery začala konat procesí ke kříži u pramene na Salajce. Později zde byl postaven kostel Povýšení svatého Kříže a kaple Matky Boží Lurdské. Od roku 1995 vede nad studánkou Křížová cesta, postavená ke stému výročí kostela. Pro kamenné části jednotlivých zastavení byl použit kámen z Řeky. (To velké "Ř" není chyba, nejedná se o vodní tok, ale o lom v Řece - což je horská vesnička toho jména, kde je plno chat.)  Křížovou cestu vyprojektovali Bosí karmelitáni, kteří v Lomné působili v letech 1990-2000. Nápisy a odlitky byly vyhotoveny v Římě, na stavbě se podíleli lidé z blízkého okolí.

Poblíž Horní Lomné je přírodní památka Kyčmol. Je to chráněná rašelinná louka s typickými prvky vegetace v povodí říčky Lomné. Kyčmol je nejmenším chráněným územím Beskyd.
 

Podle řeky byly ty obce pojmenovány, řeka tu často lomí svůj tok - je to i na obecním znaku. Lomná v této oblasti pramení a po 17,5 km se v centru Jablunkova vlévá do Olše. V povodí řeky jsou chráněné rostliny a živočichové.
 
 
 
 

Fotografie byly pořízeny během pobytu, který jsme si "nadělili" už pod 🎄 koncem října, protože my na zimní pobyty nejezdíme. Nechtěli jsme někam daleko. Vybrali jsme si hotel wellness, je tam bazén, vířivka, sauna, dá se tam zahrát kulečník nebo bowling. Mají tam vlastní minipivovar a snídaně formou švédských stolů. Tak to tam vypadá: 
 



 
Hotel byl postaven na úpatí hory Čerčok (800 m), na konci obce Horní Lomná, takže to je trochu mimo civilizaci (i když do obce je blízko), pokud hledáte klid a idylku, je to správné místo. 😃 První den bylo nádherně, jak ukazuje pohled z hotelového pokoje:
 
 










Zdroj: Wikipedie, obec Horní Lomná, YouTube

8 komentářů:

  1. Hezký výet do krásné přírody. Opět místa, která by se mi mooooc líbila. Děkuji za prima reportáž a přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V této části Beskyd je hezky a myslím, že ji moc lidí nezná, ale pak tam přijedou a jsou překvapeni. Ještě chystám nějaký článek z této naší "dovolené".
      Děkuji za pochvalu a přeji výborný víkend. ☺

      Vymazat
  2. Hani,nádherné fotografie.My jsme jezdívali do hor vždy na podzim a v Beskydech jsme byli právě v říjnu.Hory jsou nejhezčí na podzim.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Jituš, že se Ti fotografie líbí. My jsme loni byli v Jeseníkách a letos jsme vybrali bližší Těšínské Beskydy. Nebylo tam moc lidí, to nám vyhovuje a hlavně, že nepršelo.
      Měj příjemný víkend. ☺

      Vymazat
  3. Hanko, nadělili jste si pod stromeček krásný dárek. Moc pěkný příspěvek nejen fotografiemi z Beskyd, ale také písnička a nahlédnutí do místního folklóru. Dneska je tam určitě už sníh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. To jsem tomu včera dala, z komentáře 0.
      Tož dnes se snad vyvede.Hanko, pro mě známá a krásná místa. Pokud se podzim vyvede tak jsou procházky a výšlapy jedinečné.

      Vymazat
  4. Hani, ty podzimní fotky jsou úžasné! Hotel jsem si uložila, ještě se musím podívat, jestli jsou dog friendly :o)
    Děkuji za tip a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

K Mezinárodnímu dni muzeí - Slovácké muzeum Uherské Hradiště

  18. květen  je Mezinárodní den muzeí. Článek dávám v předstihu, aby si zájemci mohli případnou návštěvu promyslet. Osobně mám muzea moc r...