Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 25. prosince 2023

Štědrý den bratří Mánesů - vánoční příběh s písničkami a koledami

 

Quido Mánes (17. července 1828 Praha-Staré Město - 5. srpna 1880 Praha-Nové Město) byl český malíř, kreslíř a ilustrátor doby romantismu a realismu.

Josef Mánes (12. května 1820 Staré Město - 9. prosince 1871 Nové Město) byl český malíř, ilustrátor, grafik a jeden z nejvýznamnějších představitelů českého romantismu. Je považován za mistra české malby a krajinářství v období romantismu a realismu.

Štědrý den se bratři Quido a Josef Mánesovi, kteří spolu vedli staromládenecký život, rozhodli udělat po klasickém způsobu, se stromečkem a kaprem. Vyšli si do staré Prahy, koupili kapra a doma čekali, až jim obživne, aby ho posléze hodili do řeky…

 
Televizní féerie podle povídky J. Arbesa (1981). 
Hrají: M. Růžek, R. Brzobohatý, V. Postránecký, J. Suk, K. Gott, J. Korn, H. Vondráčková, H. Zagorová a orchestr V. Hybše. Scénář J. Dietl. Kamera J. Lebeda. Režie J. Vašta.

V rolích bratří Mánesů Josefa a Quida Radoslav Brzobohatý a Václav Postránecký.

 

6 komentářů:

  1. Hani, mám neustále dům plný lidí, tak na nějaké koukání není čas. Ale jsem vděčná a šťastná, že tu jsou všichni...
    Měj hezký sváteční den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, s tím se počítá, že většinou se sejde rodina. Hlavně, když se spolu užijete. Příběh jsem vložila spíše pro ty, kdo tráví svátky po svém, třeba sám. Dá se na to dívat nejen na Štědrý den.

      Vymazat
  2. Hanko zdravím, podívám se večer. Dnes čekám další návštěvu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, určitě vaše návštěvy byly lepší než koukání na tento příběh. To má čas... ☺

      Vymazat
  3. Hani, ač marodíme, tak se nám tu vystřídali synové s rodinami, přijeli k nám postupně všichni kromě jedné vnučky a jejího přítele, kteří mají covid a to jsem ještě kvůli naší nemoci odvolala synovce s rodinami, kteří také chtěli přijet. I tak to bylo jako malá svatba. Tím, že jsme oba nemocní, tak je to víc vyčerpávající a teď si užíváme klidu. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, děkuji za návštěvu v tomto vánočním čase, kdy se u vás návštěvy střídají a je třeba stále něco chystat. A ještě k tomu ty nemoci, což je dost nepříjemné. My s přítelem jsme také chytli nějakého bacila, což zbrzdilo naše vánoční přípravy, ale my to nijak nehrotíme. Už jsme se toho trochu zbavili, ale pořád něco, tak jsme rádi, že už ty svátky jsou ty tam... 💥

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Květen - ze starého kalendáře

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".