Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 12. března 2024

Výstup na věž kostela v Bílovci


Jsou lidé, kteří řeknou, že nejezdí na dovolené, protože na to nemají peníze. Přitom u nás doma je tolik zajímavých míst, jen chtít je najít a zajet tam. Určitě v každém kraji se něco najde. Třeba takový Bílovec. Málokdo tam byl, nepočítám lidi z okolí. Objevila jsem tam toho dost, že i s naučnými stezkami to vydá na program dobře na dva dny! 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/CoA_of_B%C3%ADlovec.svg/800px-CoA_of_B%C3%ADlovec.svg.png   
Pro mnohé to bude "někde daleko na Moravě", tak přidám mapku a uvedu, že to je v Moravskoslezském kraji v okr. Nový Jičín. Jenže ono to na Moravě není, je to ve Slezsku! 😎 
Ve znaku je tzv. Odřivous (zavinutá střela), který město obdrželo od pánů z Kravař. Byl to původně stříbrný knír v červeném poli, proklátý kopím. Podle pověsti z doby Velkomoravské říše na dvoře Rostislavově silný Saul porazil obrovitého cizince, vytrhl mu knír a proklátý kopím jej přinesl knížeti, dostal jej jako znak pro svůj rod. (info ze stránek města)

Dnes začneme kostelem, protože kostelní věž je vždy nepřehlédnutelná. Je to kostel sv. Mikuláše a pro turisty je lákavý tím, že jeho kostelní věž je přístupná veřejnosti. Pokud se tam po schodech "vyškrábete" nahoru, jako my, nabízí se rozhled daleko do kraje, na fotografiích je to vidět. Sama výšky příliš nemiluji a tak jsem se snažila překonat závrať, dívat se do kraje a přitom fotit. Celá ta věž je po opravě, v r. 2012 tam jeřábem vyzvedli nově opravenou věž, v níž je i schránka pro další generace a kronikář napsal toto:  

„Schránky, které byly ve věži uzavřeny před 87 lety, obsahovaly mimo jiné bankovky v hodnotě jedné miliardy a 51 miliónů říšských marek. Kromě toho tam byly i rakouské koruny, ruské ruble, italské, francouzské a polské mince“.

Byla provedena i výměna schodišť, i ochozů na báni, včetně oprav zábradlí, které ten ochoz, kde jsme stáli, lemuje. Historické foto:

Na věž je to 143 schodů,  je to hranolová pětipodlažní věž s osmibokým horním patrem z roku 1614, výška věže 50,67 m, výška vyhlídkového ochozu 31 m.

Tento kostel patří mezi nejvýznamnější stavební památky našeho kraje. Pokud to někoho zajímá, napíšu něco z historie věže, na kterou jsme vystoupili. 

Původní dřevěná věž kostela byla v r. 1613 odstraněna a obec nechala vybudovat masivní zděnou věž. Podle smlouvy měl zednický mistr Peter vybudovat základy a čtvercovou část věže do výšky 12 sáhů (1 sáh = 1,9 m), pak měla následovat zeď ve tvaru osmiúhelníku do výšky 6 sáhů. Nahoře ve věži měla být vybudována světnička pro hlásného vysoká 1 sáh. Celá stavba započala na jaře r. 1614 a byla dokončena na podzim 1615! Vidíte, jak se stavělo a to nebyly žádné "prefabrikáty" 🙆. 

Slavnostní "kolaudace" se konala 30. listopadu 1615 za účasti majitele panství, rytíře Karla Pražmy z Bílkova, pána na Bílovci a Jistebníku, přítomen byl baron Kryštof Sedlnitzký z Choltic, který pobýval jako host na bíloveckém zámku. Kámen na stavbu věže byl dovážen až od Valašského Meziříčí (více než 40 km) koňskými povozy! Věž byla součástí opevnění města, proto byly stěny dolní části silné 2,40 m. Věžní hodiny byly na věž umístěny poprvé v roce 1533 a měl je na starosti zvoník.

Věž se stala majetkem města a měla plnit funkci obrannou a strážní, měšťané měli povinnost držet službu na "hlásce". Proto se od začátku počítalo se "světničkou pro hlásného". Ve věži jsou zavěšeny čtyři zvony. Nejstarší a největší o hmotnosti 1650 kg je sv. Jakub a Mikuláš. Je ze 17. století a v r. 1850 byl přetaven. Další tři zvony byly darovány bíloveckými rodáky a byly odlity v německém Pasově r. 1991. Zvon o hmotnosti 485 kg je zasvěcen Matce Boží, tón je A moll, nápis: „Svatá Maria, Matko naše nejdražší, oroduj za nás.“  Je to vidět v detailu na fotografii. 

Pro návštěvníky jsou prohlídky od května do září a termín a čas prohlídky dle individuální domluvy osobně nebo telefonem v TIC Bílovec, průvodce bude čekat před vstupem do věže od náměstí. Skupina může mít max. 9 osob.

Vstupné: 60 Kč dospělí, 30 Kč děti/studenti/senioři/ZTP.

 

 No, řekněte, kde takhle zblízka uvidíte zavěšené zvony v kostele a prohlédnete si celou konstrukci?

Z ochozu věže ve výšce 31 m můžete pozorovat nejen Slezské náměstí pod kostelem, ale za pěkného počasí zahlédnete i Oderské vrchy. 

 

Záběry ze Slezského náměstí se rozloučíme a brzy bude pokračování.

10 komentářů:

  1. Hani, krásné fotky a krásný výlet. 👍👍👍 Patřím k těm, kteří nikdy v Bílovci nebyli. Rozhodně ale stojí za návštěvu.
    Je u nás spousta krásných míst a není v silách všechna vidět. Jsme proto vděčná, když se mohu s nepoznanými místy a městy, seznámit alespoň takto.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za zájem, Ali, ale ty jsi cestovatelka, tak se nedivím. Ono v Bílovci nebylo i dost lidí z mého okolí, proto město představuji na blogu já. 😎
      Souhlasím s tím, že je u nás hodně zajímavých a krásných míst, mnohá místa nepoznaná a hodně jich bude ve Slezsku, protože, co si budeme povídat, příliš zájmu ani v současnosti nebudí. ☺
      Hezké dny přeji i Tobě. 👍

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Hani, to jsou moc hezké fotografie a moc pěkný výlet. Je to hezké místo. Rozhledny mám ráda a je mi jedno zda jsou zděné, dřevěné nebo kovové...Jen ty schody už hůř vydýchávám, zvláště když je jich hodně. To ale "funí" i mladí. Přeji ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komentář se najednou objevil dvakrát, tak jsem ten první smazala.

      Vymazat
    2. Jari, moc děkuji za pochvalu fotografií a našeho výletu. V Bílovci udělali dobrý tah se zpřístupněním kostelní věže, tím do kostela přijde více návštěvníků a zase je o jednu "rozhlednu" více. 👍
      S tím funěním máš pravdu, na fotce je vidět, že ten výstup do věže moc komfortní není. Přeji i Tobě klidné a ve zdraví prožité dny. 🍀

      Vymazat
  4. Hani, moc ráda jsem se podívala. Zaujaly mě ty schody, ten krásný dřevěný šnek... Celkem často se na nějakou věž vydrápu (když je možnost), musím se trochu zapřít a překonat, protože na těch točitých uzounkých se necítím úplně komfortně :o)
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mohu říct, že ty schody byly z celé té naší akce to nejhorší. Nakonec jsem byla ráda, že jsme se pro ten výhled rozhodli, Bílovec je zajímavý a pěkný.
      Přeji úspěšný vstup do nového týdne. 👍

      Vymazat
  5. Hanko, v Bílovci jsme byli v rámci dne seniorů - pořadatelem tohoto zájezdu pro předsedy klubů seniorů byla Krajská rada seniorů. Průvodce nám povyprávěl o historii města, moc ráda na tem zájezd vzpomínám. Výšky rovněž nemusím, ale pohled do okolí jste měli úžasný. Přeji pohodový víkend. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, byla to určitě akce zajímavá a zámek jste nenavštívili? Já ho ještě představím, ale nejdříve dám několik zajímavostí, protože i historie města je zajímavá a třeba Ti něco připomenu.
      Přeji klidný následující týden. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Ostrava - místa netypická, přesto zajímavá

Každé město má na svém katastru místa, která při pohledu na mapu jsou "město", ale vypadá to tam jako na vesnici. Asi je to proces...