Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 2. dubna 2024

Poznáte 20 nejběžnějších jarních rostlin?


Dnešní téma mi připomnělo herbář. Dělali jste někdy herbář? Já ano, už v dětství to byly první pokusy, spíše pár vylisovaných rostlin, které se mi líbily. Na gymnáziu to už bylo zadání z přírodopisu, muselo to také správně vypadat. To nás vytáhlo do přírody, ty zadané rostliny nešlo nasbírat u domu. Takže rostlinu vybrat, pečlivě vylisovat, pak rozměřit výkres a na něj pak pečlivě vzorek nalepit. To se nedalo stihnout za dva dny. A nakonec popsat, byl tam i latinský název, také datum sběru a místo.

  

Myslím, že to nebylo zbytečné, bylo to sice časově dosti náročné, ale člověk se naučil něco vytvářet. Vyfotit to už nemohu, je to dávno a nelze všechno schovávat. Stejně ty rostliny už ztratily tu správnou barvu.

Kamarádka si několik těch listů dala zarámovat a léta měla originální výzdobu pokoje. 

Zajímavý a užitečný je třeba Herbář bylinek, k nahlédnutí ZDE.

Na jaře nás okouzlí plno květin, poznáte 20 nejběžnějších jarních rostlin? Podívejte se na obrázky a zkuste pojmenovat rostliny, které na nich vidíte. Potom si přečtěte text pod obrázky. V textu najdete správný název rostliny spolu s několika informacemi o ní. Obrázky si rozklikněte do větší velikosti:

 

1. bledule jarní (Leucojum vernum) je jedovatá rostlina s bílými květy. Roste ve vlhkých lesích a na březích potoků.

2. česnek medvědí (Allium ursinum) je rostlina výrazně vonící po česneku. Roste v lesích a kolem potoků. Na jaře bývá často sbírána, kvůli svým léčivým účinkům.

3. devětsil bílý (Petasites albus) je rostlina se silnou lodyhou. Roste hlavně ve vyšších polohách, nejčastěji ji potkáme v horských lesích a na březích potoků.

4. dymnivka dutá (Corydalis cava) je rostlina s bílými nebo růžovými květy a dutou hlízou. Má ráda kypré půdy. Nejčastěji roste v lesích a v křovinách.

 

5. jaterník podléška (Hepatica nobilis) má fialové (vzácně i růžové) květy. Roste v listnatých lesích, na jaře květe jako jedna z prvních.

6. koniklec velkokvětý (Pulsatilla grandis) je chlupatá vytrvalá rostlina s fialovými květy. Roste hlavně na stepích a u nás je vzácná.

7. křivatec žlutý (Gagea lutea) má žluté květy a úzké listy, které jsou podobné listům trav. Roste v lesích i na loukách.

8. mokrýš střídavolistý (Chrysosplenium alternifolium) je nenápadná rostlina se žlutozelenými květy. Jeho lodyhy jsou křehké. Ke svému růstu potřebuje velké množství vody, proto jej najdeme nejčastěji v okolí potoků a pramenišť.

 

9. orsej jarní (Ficaria verna) má lesklé žluté květy. Roste na vlhkých místech v lesích a okolo potoků.

10. osívka jarní (Erophilla verna) je velmi drobná a nenápadná jarní rostlina. Její květy jsou bílé. Nejčastěji roste na obnažené půdě (třeba na starých hromadách písku)

11. plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) má modré až fialové květy. Jak květy stárnou mění svoji barvu. Roste v lesích. Patří mezi léčivé rostliny.

12. podběl lékařský (Tussilago farfara) má žluté květy. Roste na okrajích cest, na loukách i na březích potoků. Je léčivý, může nám pomoci při boji s kašlem, ale musíme jej používat opatrně.

 

13. popenec obecný (Glechoma hederacea) má drobné fialové květy. Roste na loukách a na okrajích lesů. Jeho květy i listy jsou jedlé.

14. prvosenka jarní (Primula veris) má žluté květy a světle zelené listy. Roste v různých druzích lesů. Patří mezi významné léčivé rostliny.

15. pumpava obecná (Erodium cicutarium) je drobná rostlina s fialovými květy. Roste v trávnících, v okolí cest i na pastvinách. Svá semena umí vymrštit, aby dopadla, co nejdále od rostliny.

16. rozrazil perský (Veronica persica) má drobné modré květy. Roste hojně v trávních, v zahradách nebo také v chodnících mezi dlažbou. Někde se mu lidově říká také bouřka.

17. sasanka hajní (Anemone nemorosa) má bílé květy. Roste ve světlých listnatých lesích a v křovinách. Často vytváří velké kobercovité porosty.

18. sedmikráska chudobka (Bellis perennis) má růžovobílé květy. Jako jedna z mála rostlin dokáže kvést téměř po celý rok. Patří mezi léčivé rostliny a její květy jsou jedlé.

19. sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) je rostlina s bílými květy. Je mírně jedovatá. Na většině našeho území není příliš hojná. Často bývá pěstována jako okrasná rostlina v zahradách.

20. violka vonná (Viola odorata) má fialové květy, vzácně mohou být i bílé. Květy velmi příjemně voní. Často roste v parcích, v trávnících i v křovinách. Často i ve městech.  
Zdroj: prirodadokapsy.cz

7 komentářů:

  1. Hani, hlásím, že většinu z toho znám. Jen pumpava je pro mně novinkou.
    Herbář jsem si dělala v dětství, bylo to součástí tehdy přírodopisu. Také jsem pomáhala vnučkám s herbářem, i u nich to škola chtěla. Teď jen čekám, až přijdou malá vnoučata, Jiřík je už na druhém stupni, asi nás to čeká příští školní rok. Leda ze by se změnily osnovy a nebo každá škola měla jiné požadavky.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, Ali, tím, že máte zahradu, s mnohými asi přijdeš do styku. Já některé znám z přírody, jen název si nepamatuji. Třeba mokrýš, ale ten jsem viděla na našem pobytu, brzy k tomu bude článek. Možná je dobře, když školy mají takové požadavky, pro mnoho městských dětí je to neznámá.
      Přeji příjemné povelikonoční dny. 👍

      Vymazat
  2. Hanko, příspěvek jedna radost - jaro z něj dýchá. Herbář jsem si zhotovovala,až na dva druhy jsem zde poznala všechny👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Marti. Když jen dva druhy, tak znáš přírodu dost dobře. 👍

      Vymazat
  3. Hani, poznala jsem skoro všechny - tedy třeba osívku fakt neznám...
    Děkuji za hezký přehled a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, určitě jsi dobrý znalec, osivku znám z vidění v přírodě, ale název taky ne. Někdy to má i krajové názvy, které se liší.
      Přeji úspěšný den. 👍

      Vymazat
  4. Jituš, těmi čísly jsi mi připomněla maminku. Téměř celý pracovní život byla mzdovou účetní na šachtě a znala hodně lidí. V podstatě ty, kterým počítala výplaty, znala i osobně. Většinou to byli horníci. Každý měl číslo známky a tak ona už ta čísla také znala zpaměti. Byla v důchodu a kolegyně občas přišly. Tak se zmínily o těch lidech a řekly třeba Jarda Pospíšil... mamka hned ne, toho si už nepamatuju. Ale ano, vysoký, tmavovlasý, brýle... ne, fakt už nevím. A jedna říká - číslo známky měl 3852 ... máti se rozzářila a říká, joo, tak toho si pamatuju a už se bavily. Takže mnozí byli u ní jen s číslem. 👍
    A ten herbář byl jistě pěkný, co jste dělali, ale mnohé děti nebaví zkrátka nic, co se po nich chce. Snad je to už přešlo. ☺
    Mějte příjemné jarní dny.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Ostrava - místa netypická, přesto zajímavá

Každé město má na svém katastru místa, která při pohledu na mapu jsou "město", ale vypadá to tam jako na vesnici. Asi je to proces...