Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 22. dubna 2024

Už 70 let koukáme na bednu - z Technického muzea v Brně


Už pár let nepatřím k "zapáleným" televizním divákům. Přesto jsem u televizní obrazovky strávila mnoho času a na některé pořady, např. televizní Silvestry, stále vzpomínám. Dnes se na Silvestra pustí např. Titanic, což je spíše ironické a stále se opakují scénky právě z těch dávných Silvestrů. Mnoha lidem, hlavně v odlehlejších oblastech, televize pomohla překonat samotu a zprostředkovala něco, co by jinak neviděli. Pro mnohé se tehdejší hlasatelé stali téměř členy rodiny a obliba některých trvá dodnes. Kdyby pracovali někde "zašití v kanclu", kde by byla jejich popularita? Jak se říká, nejsi vidět, jako bys nebyl. Televize má určitě vliv na formování veřejného mínění.

V 50. a 60. letech se žilo jinak a neměl kdekdo auto. Každý také nežije ve větším městě a nemá možnosti. Podle mne hlavně v prvních letech televize udělala strašně moc, že si to dnes ani neuvědomujeme. Ovšem, také přinesla popularitu mnohým hercům a zpěvákům, což si oni možná nepřiznají, ale kde by byla jejich sláva bez televize? 

Dnes spíš mávneme rukou, že tam "stejně nic nedávají" a jen platíme poplatky. Tady je výhoda toho "knoflíku", kterým to můžeme vypnout. Některé filmy bych jinak neviděla a třeba na Švejka, Marečku, podejte mi pero nebo na Popelku se ráda podívám každý rok. Viděla jsem dost zajímavých seriálů (tím nemyslím Esmeraldu, Růžovku...), Večerníčků nebo i sportovních přenosů - třeba z olympijských her. Takže z mého pohledu si televize jako médium zaslouží vytvoření článku, což jsem učinila.

A jak to máte s televizí vy?

____________________

Televize v našich zemích vysílá již sedmdesát let. Nejprve jako Československá televize a po rozdělení státu jako Česká televize. Její zkušební vysílání bylo zahájeno 1. května 1953 z pražského studia v Měšťanské besedě, v r. 1954 pak bylo zahájeno pravidelné vysílání. Od roku 1959 je Československá televize jako samostatná instituce, protože tehdy byla Československá republika. Do r. 1970 byl vysílán jeden program, od tohoto roku jsme byli obohaceni o 2. program ČT. V r. 2000 byl zřízen zkušební provoz živého internetového vysílání.

Od května 1953 vysílala televize dva dny v týdnu, ve středu a v sobotu večer. Až v červenci 1953 byl zahájen prodej televizních přijímačů. Zatím jen v Praze, protože pouze v hlavním městě a jeho okolí bylo televizní vysílání z vysílače Cukrák zachytitelné.

 

 

Tento krásný přijímač stál na tehdejší dobu 4000 Kčs, montáž antény a zapojení přijímače vyšlo na dalších 500 Kčs. Při tehdejším průměrném měsíčním příjmu 1200 Kč vyšel nákup televize s anténou a instalací na více než trojnásobek měsíční mzdy.

     Za tyto vysoké částky nabízela televize zpočátku jen málo zábavy, až v únoru 1954 přestalo být vysílání „zkušebním“ a stalo se „pravidelným“. Rudé právo už od 2. února 1954 tisklo každý den program vysílání. Nebylo to až tak složité: třeba právě 2. února vysílala televize ve 20 hodin „filmové zpravodajství“ a po něm stominutový film režiséra Jiřího Krejčíka Týden v tichém domě z roku 1947. A to bylo vše.

Teprve v lednu 1955 se televizní vysílání rozšířilo na pět dní v týdnu a v říjnu téhož roku na šest dní (nevysílalo se v pondělí). V únoru 1955 byl odvysílán první přímý přenos sportovního utkání (hokej), od prosince 1958 začala televize vysílat sedm dní v týdnu a o rok později, 9. prosince 1959, se na kmitajících a neostrých obrazovkách objevil první seriál, Rodina Bláhova (do prosince 1960 vzniklo deset dílů, dochoval se jen poslední).



Při návštěvě Technického muzea v Brně nás zaujaly nejen stálé expozice muzea, ale i výstava Není Tesla jako Tesla, ze které dnes vybírám část věnovanou národnímu podniku Tesla, ale hlavně starým televizním přijímačům, z nichž některé jsem nafotila a dokládám k historii našeho televizního vysílání. 





Jak poznat který je který? Strašnické výrobní číslo na štítku začíná 12tkou a Oravská továrna 16tkou.

Televizor Mánes byl vyvinut v Tesle Strašnice jako lidový televizor. Skříň přijímače je dřevěná, dýhovaná, obvykle ve velmi tmavých barvách nebo úplně černé. Vpředu se před ochranným sklem nalézají 2 ovládací prvky – hlasitost spřažená s vypínačem sítě a kanálový volič s doladěním oscilátoru. Další čtyři prvky (zleva kontrast, vertikální synchronizace, horizontální synchronizace, jas) jsou přístupné z přední spodní hrany televizoru. Na pravém boku se pod bakelitovou mřížkou nalézá reproduktor. Zadní stěna je papírová s bakelitovým krytem hrdla obrazovky s otvorem na zaostřování izolačním kolíkem dodávaným s televizorem. Televizor má sériově žhavené elektronky, novinkou je zde selenový usměrňovač a feritové materiály ve vychylovacích cívkách a v jádru VN transformátoru. Obrazovka je obdélníková o úhlopříčce 35 cm, původně se stínítkem bez metalizace, pozdější polské náhrady již s metalizací, a tudíž bez iontové pasti. Díky 70° vychylování je televize poměrně hluboká. Televizor je superhet s 6 kanálovým voličem, kanály byly osazeny podle oblasti, kam se televizory dodávaly a jsou vyznačeny na zadní stěně. Televizor má na šasi rezervu, kde je možno amatérsky dosadit další mf stupeň. Přijímač nemá vypínač obrazové části, ani tónovou clonu. Řádkový kmitočet je stabilizován automatikou. 

Mánesy se vyráběly jak ve Strašnicích, tak i v nově vzniklé továrně na Oravě. Dle výrobní série a místa výroby se liší například osazením tlumivky ve zdroji, počtem pojistek, úpravou masky obrazovky; nejstarší přístroje mají opletenou síťovou šňůru s gumovou koncovkou. 

Odvozená varianta – typ Aleš se liší se pouze velikostí obrazovky – 43 cm a skříně. Na Oravě se Aleš vyráběl pravděpodobně jen v malé sérii, a to i s další variantou – stojanovém provedení s názvem „Devín“. Tento typ měl navíc reprosoustavu se středotónovým a dvěma výškovými reproduktory.

Byl vyvinut i odvozený televizor Myslbek s 53 cm obrazovkou. Vyrobeno bylo několik prototypů, ale do sériové výroby se nedostal. 










 


Koho tato problematika zajímá, může se podívat na video:

    
zdroj: Technické muzeum v Brně, plus.rozhlas.cz, teletym.cz, YouTube

12 komentářů:

  1. Hanko, tak hned první fotka televizoru Tesla mě vrátila do dětství. V roce 1958 mi bylo šest let a naši si pořídili první televizi. Byla to ta s malou obrazovkou, bez radiopřijímače. Díky za připomenutí 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, vzpomínka na ten přístroj je fakt kouzelná. 😀 Já ti řeknu, já ho mít, tak si ho nechám a oprašuju ho, moc se mi líbí. Je vidět, že si lidé pamatují televize i z dětství. ☺

      Vymazat
  2. Hani, já si zavzpomínala na své dětství. U nás v domě měli jedni sousedé jako první televizi v roce 1959. Chodívali jsme se tam dívat na pořady pro děti, které byly v dopoledních hodinách. Obrazovka měla rozměry trošku větší dopisní obálky, ale to nadšení .... Večer se u sousedů scházeli dospělí z celého činžáku. Pamatuji si na sestru, která řvala jako tur a nechtěla jít domů. Na celý dům vyla: "Já nejsem vaše, já jsem Boškovic, oni mají televizi".😀 Rodiče si televizi pořídili až o několik let později. Vzpomínám si, jak některé pořady byly označené hvězdičkou a to pokaždé zaznělo: "Holky, spát!!"
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, napsala jsi bezvadnou vzpomínku a na takové se nezapomíná. Kdybychom my všichni napsali své dojmy nebo vzpomínky na první setkání s televizí, určitě by to nuda nebyla. 😀
      Přeji příjemný závěr týdne.

      Vymazat
  3. Naši si koupili televizi až někde v v sedmdesátých letech.Byli jsme čtenářská rodina a tatínek televizi nechtěl.Jako děti jsme chodily k sousedům,protože kamarádek tatínek byl ředitelem velkého podniku a tak měli jediní televizi a auto.V televizním programu si moc nevyberu,ale platíme si další stanice a já hodně koukám,když dělám do noci s fotkama na Youtube.Mám ráda dokumenty,snad všechny a ty tam jsou a nebo poslouchám audioknihy.Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, tatínek možná byl prozíravý v tom, že by se u televize sedělo. Asi ne tolik, jako dnes u PC nebo mobilu, ale jiná činnost nebo práce "stála". Já už dneska televizi moc neposlouchám a platit nic nechci, to není z důvodu šetření, ale obejdu se. Audioknihy jsou výborné.
      Také se měj hezky a užívej si lepšího počasí. 😀

      Vymazat
  4. Hani pamatuji na tu první televizi s tou lupou. Měli ji sousedi. Oni patřili mezi ty bohatší a měli příbuzné v Praze, kteří jim jim sehnali. Pamatuji tu obrovskou anténu, kterou měli postavenou u domu. Vypadalo to jako jako obrovský stožár a nahoře plno železných prutů. Bratr měl tu s rádiem ve skříňce. Jmenovala se tuším, Mánes. My jsme doma měli televizi až později značky Lotos. Taťka na ní stál frontu. S manželem už jsme si koupili Oravu. První barevnou,jsme měli ruskou značky Rubín. Po puštění nám šla deset minut a rozbila se...oprav pak ještě byla spousta. Byl to hrozný krám, ale děti měly rády Večerníček a robota Emila, pak Kouzelnou školku. To byly časy...Teď se moc nekoukám. Raději jdu ven, než sledovat televizi. Děkuji za článek, který mě vrátil do mládí. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, děkuji za vzpomínku. Je fakt, že ty první televize měly bohatší rodiny. V naší ulici to také tak bylo. Lotos jsme také doma měli, ale to bylo náhradou za Temp VI, který měl výrobní vadu a tak naši byli rádi, když si ji v obchodě nějaký opravář odkoupil za levný peníz. Lotos vydržel pak dlouho. Já jsem měla ráda pořady pro děti se Štěpánkou. Také jsme doma omezili sledování televize, ale jsou pořady, na které se ráda kouknu.
      Přeji klidný a pohodový víkend. 🍀

      Vymazat
  5. Tohle musí být zajímavé ohlédnutí...
    Hani, budeš se divit, ale v technickém muzeu v Brně jsem byla. Je to už pár let, to byl Adam ještě na gymplu. Máme vzpomínku na hodně nepříjemnou kustodku (v muzeu se chovat umíme!!!) a problémové parkování.
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, v technickém muzeu jsme byli dva roky po sobě a také přítel byl nadšen. Tři oddělení jsou dočasně mimo provoz, ale je tam toho tolik zajímavého, že je to na půl dne. Což jsme také udělali. V každém oddělení je jiný průvodce a my jsme nic nepříjemného nezaznamenali, spíše naopak. Chování Moraváků bývá přívětivé a vstřícné. Rádi na TM Brno vzpomínáme a je možné, že tam zase pojedeme. Do Prahy těžko.
      Měj příjemně strávený víkend. 🍀

      Vymazat
  6. Hanko, vzpomínky na první setkání s televizi u kamarádky Jitky - Kouzelná školka a pak už jsme měli televizi i my doma. Jak tak čtu, televize začala vysílat v roce 1953 1. 5., to mě bylo pět dnů ☺. Sousedi měli tu malou s rádiem, kamarádka trochu větší a naše první byla tuším Ametyst? No přesně nevím, to už je let a těch vzpomínek ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to je pěkná vzpomínka ☺. Naši sousedé měli také tu malou s rádiem a to bylo něco. Kdybych ji měla, nejspíš bych si ji nechala na památku jako ozdobu bytu. Ovšem, kdoví jak by to bylo, některé věci od nás směřovaly už do muzea.
      Na začátek sledování televize jsou to pěkné vzpomínky. Mějte víkend bez kazů. 🍀

      Vymazat

Toulky českou minulostí

🎈 Popřejme Hurvínkovi k narozeninám! 🍬

Co se vám vybaví, když se zeptám na "Hurvínka"? Já jsem si vždy vybavila dřevěného "rošťáka" 😃, ale přiznám se, že teď ...