Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 2. července 2024

Na začátek prázdnin Cesta kolem Světa

Dnešním dnem oficiálně začaly prázdniny. Jak jsme se na ně těšili a byli rádi, když se někam vyjelo. I ten, kdo nečetl, znal název knihy Julese Verna a byla mu sympatická:

Mnozí jezdívali aspoň k babičce nebo dědovi, ale to nebyl můj případ. Dům byl velký, tak jsem dětství prožila se všemi prarodiči vlastně denně. Dnes představa asi neslýchaná. Tak jsem byla ráda, když jsem jela "na prázdniny" - býval to týden, ke kmotrům na Valašsko. Tam se chodívalo na hafery a hřiby, taky koupat se k Bečvě nebo jen tak do lesa. Na víkendy mě někdy brala teta na druhý konec Ostravy a tehdy jsme spolu často navštěvovaly ZOO. Od těch dob vím, že změna prostředí, nové zážitky a vybočení ze stereotypu i setkání s jinými lidmi mají svůj smysl. Proto si cením těch, kteří si vezmou na prázdniny třeba děti z rodiny. Samozřejmě mají-li zájem a nesedí jen na mobilu. Hlavně, aby nic "nevymamlasili". Pro mnohé prázdniny voní dálkami. 

Kolika z nás je dopřáno, abychom uskutečnili cestu kolem světa? Sama nevím, jestli bych takovou cestu vůbec chtěla. Přitom stačí tak málo, zajeďte do Třeboně 😎 ! Kolem rybníka Svět se táhne trasa naučné stezky Cesta kolem Světa, která je dlouhá 12 km a na panelech seznamuje s historií třeboňského rybníka Svět a s rybníkářstvím na Třeboňsku. Stezka začíná v parku u Aurory. Když se po ní vydáte, dozvíte se spoustu zajímavých informací. My jsme při výletu do Třeboně šli jen část té trasy a tam vznikly tyto fotografie. Dalším lákadlem je vyhlídková plavba, ta nás snad někdy čeká. Za zhruba 45 minut obeplujete celý Svět a to stojí zato, ne? Loď je v provozu pravidelně od dubna do listopadu. 

 
Svět je desátým největším rybníkem Jihočeského kraje a čtrnáctým největším v ČR. Rozloha rybníka se uvádí 201,5 ha a objem zadržené vody 3 325 000 m³. Maximální hloubka jsou 3 metry.

Rybník se stavěl v letech 1571 – 74. Kdo hořekujete nad tím, že při stavbě našich přehrad zmizely celé vesnice se vším všudy a lidé se museli vystěhovat, nedělejte si iluze, při stavbě rybníků (a že jich v ČR je hodně) se dělo totéž. Konkrétně v případě Světa byly zatopeny rozsáhlé plochy - močály u Spolského rybníka, pole, louky. Pod vodou zmizelo i Svinenské předměstí, kaple sv. Alžběty, augustiniánský špitál. Krčín byl za tuto stavbu již v jejím průběhu poměrně hodně kritizován, a proto původně rybník dostal jméno Nevděk. Tento rybník byl vlastně spojen s Opatovickým rybníkem, a měl celkovou rozlohu 360 ha. Nevděk byl svou velkou vodní plochou hrozbou pro město Třeboň, a proto Krčín přistoupil v roce 1574 ke stavbě Spolského rybníka a byl oddělen Opatovický rybník. Tak vznikl rybník Svět. (zdroj Třeboňský kapr)

Rybník Svět byl ve své historii protržen jednou, a to při povodni roku 1890. Tehdy se protrhly všechny rybníky nad ním, včetně Spolského.

Rybník vznikl založením hráze u hradeb před branami města Třeboně a tvořil součást městského opevnění. Hráz v roce 1574 založil Jakub Krčín z Jelčan, jehož sochu můžeme na hrázi vidět. 

Svět má mohutnou hráz dlouhou 1400 metrů, je dvakrát lomená a její výška se uvádí 7,5 m.  Hráz je lemovaná vzrostlými památnými duby. V současnosti se rybník využívá především pro chov ryb, které se tu loví vždy ve dvouletých cyklech. Zároveň slouží částečně jako rekreační plocha.

 

V lesoparku nedaleko lázní Aurora je kašna s plastikou "Vír života". Autorem je Jan Šimek, r. 1977 a slouží také jako malá čítárna v parku. 

 

 

6 komentářů:

  1. Třeboň je krásné město a má nádherné okolí. My jsme se po rybníce plavili na lodí a měli jsme k tomu i kapelu v námořnických oblečcích. Proto vítám tvoje fotografie. Pohled na rybník ze břehu je zase o něčem jiném. Paráda. Čím dál více se těším na dovolenou. Vybrali jsme si sice jen Velké Meziříčí (vnučka se zetěm se ptali, co prej tam budeme dělat), ale já myslím, že jsem si to docela pěkně naplánovala. Jedeme tedy z Val. Meziříčí do Vel. Meziříčí. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné ohlédnutí za dovolenou.. Většinu prázdnin jsme podnikali s vnuky výlety za poznáním. Dva roky prázdnin a dva měsíce škola,to by babi bylo něco,častý sen našich vnuků 🥰Hanko,měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Není svět jako Svět! K tomu u Třeboně se klidně ráda vrátím, je tam moc hezky.
    Hani, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Cesty kolem Světa mám obě za sebou.Verneovky jsem v dětství milovala a při jedné dovolené v Třeboni jsme obešli i rybník Svět.Jako babičku mě dovolené s vnoučaty neskutečně bavily.
    Nádherné fotografie jsi pořídila.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezké fotografie. Kdysi jsme byli na dovolené ve Staňkově u rybníka a do Třeboně jsme jeli na výlet. U rybníka Svět jsme sice byli, ale kolem jsme nešli, protože jsme tam byli s partou lidí a museli se přizpůsobit většině i když mně by se u rybníka moc líbilo. To jsem si ale mohla užívat v tom Staňkově. Přeji Ti krásné letní dny a mnoho úžasných zážitků z cest.

    OdpovědětVymazat
  6. Při návštěvě Třeboně jsme rybník také samozřejmě navštívili. Okolí Třeboně je prostě nádherné, zdravím 🌞😉

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Provázková louka - luční perla Blanského lesa

Slyšeli jste někdy o Provázkové louce? Je v šumavské krajině, které vévodí Boubín.   Boubín je druhá nejvyšší hora v české části Šumavy (136...