Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 7. července 2024

Ze Šumavských proudů

Po dovolené na Šumavě si všimneme proudu času. Čas kvapí, zase máme půl roku za sebou. 🙆 Představuji místa, která jsme navštívili, někoho mohou inspirovat. Pro vytvoření vlastního názoru ráda nahlédnu do staršího tisku, protože tam najdu zrcadlo doby. Možná ani nevíte o Šumavských proudech. Všechny tiskoviny nejsou veřejně přístupné a hodně je jich v němčině. Sáhla jsem po dávných novinách, ale má to háček. Národnostní soužití Čechů a Němců v pohraničí nebylo idylické a to jsou noviny 120 let staré (i více). Pro mne jako čtenáře jsou takové noviny poučné více než současné články, které se snaží tu historii "přizpůsobit" době.

Můj výběr se tedy zaměřil na neutrální strunu a nahlédla jsem do jihočeských archivů, abych nevybírala jen z našeho regionu. Tak vypadalo záhlaví jednoho z mnoha výtisků Šumavských proudů, které jsem si pročetla a jsou dnešním "zdrojem": 

 
Dobře si všimněte, že to byl menšinový list hájící české zájmy v uvedených oblastech. Tehdy, psal se rok 1905, byli Češi menšinou. Proto většina novin a tiskovin vůbec vycházela v němčině. Je dobré si to i v současné době připomenout. 
 
Skončil školní rok, vybrala jsem článek o vzdělání učitelstva:
 
 
Vzdělání pro dívky bylo ještě "v plenkách", proto i tento inzerát. Mně je sympatické to, že se starají také o umístění absolventů a absolventek:
 
  
 Nejdou vám hodinky? Líbí se mi ty slohové obraty: Za zlatku necelou - každý se diví - kdo v práci vyzná se, vykoná divy. Dnes odborného hodináře aby pohledal a běžné hodiny se neopravují.
Nebo potřebujete ssací papír? Žádný problém: 
 
 
Jezdíte vlakem a nebýváte s něčím spokojeni? Buďte v klidu, od roku 1905 se to hodně zlepšilo, však čtěte. To, že jezdily dlouhé smíšené vlaky asi málokdo ví:

Nepochybuji, že jste motoristé a jízda po našich dálnicích přináší adrenalin. Pro představu jak vypadala auta r. 1905: Vůz L&K Voiturette A veřejnosti představil redaktor českého týdeníku Sport a hry V. Heinz 27. 12. 1905. Novince z Mladé Boleslavi věnoval obálku a článek s titulkem „Demokratický automobil“.

 
Malý nízký automobil s dřevěnými koly a dvoumístnou lavicí na délku měřil 2 800 mm, na šířku 1 300 mm a na výšku 1 500 mm. Zájemci si mohli vybrat za příplatek áčko s lehkou textilní střechou nebo dělenými sedadly. Z barev byly k dostání červená, modrá, zelená, hnědá a bílá. Maximální výkon dosahoval 7 koní a dokázal auto rozjet na 40 km/hod. 👍 Byl to tehdy "výkřik techniky" a přečtěte si, jak byl v novinách vylíčen průběh nehody, kdy s uvedenou rychlostí se řítili "v prudkém letu" 😃:

Když jsme u cestování, začátek 20. století byl dobou, kdy se hodně lidí z existenčních důvodů vypravilo do Ameriky "za lepším životem". Nabídky různých společností vypadaly takto:

Hodně lákala Argentina a v Šumavských proudech jsem našla průběžně vycházející články, které líčily bohatou úrodu a zemědělské možnosti v této jihoamerické zemi:

Pijete kávu a znáte jméno Kulík? Já si to pamatuji z dětství, babička vždy říkala "jdeme do Kulíka" (Zaráží vás předložka "do"? U nás se chodilo např. do holiča - v nářečí 😆). On tam už Kulík v Ostravě dávno nebyl, ale v povědomí zůstal stejně jako ten dům a obchod v něm taky. Tam se dala koupit lepší káva, např. Meinl.

Někdo si udělá radost šicím strojem, jiný lampiónem:

Ovšem, každý člověk ví své a hospodář chce vždy ušetřit, tehdy i nyní:

Co však jsou peníze ve srovnání s lidským životem:

 

Umíte si představit, že byste v současnosti našli v novinách inzerát zubního lékaře, že shání pacienty? Dnes science fiction, viďte. A v tom zastaralém nemoderním roce 1905 vycházelo i toto:

Tehdy se oblečení často šilo (i přešívalo), ale byly i nabídky konfekčního zboží, které se posílalo poštou. Značka s jelenem na praní je známá dodnes. ... Při pečení se drahé máslo nahrazovalo margarinem - velejemným:

Krásně oblečeni jste vybaveni na konkurs, odměny a požitky byly, jak vidno, lákavé. Houbová sezóna bude i letos a možná i vy vyrazíte na houby.

 

Nějak takhle se žilo na začátku 20. století na Šumavě a v okolí, Šumavské proudy z archivu jsou toho dokladem. 

Přeji všem čtenářům pěkný den. 🍹

11 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Complimenti per l' interessantissimo post, ricco di dettagli

    OdpovědětVymazat
  3. Hanko, to je skvělé nahlédnout do historie tímto způsobem. to jsou autentická svědectví o životě společnosti. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Maruško, že Tě to zaujalo. Autentické svědectví má pro mne větší cenu než mnohé články současných rádoby historiků. 😊

      Vymazat
  4. Krásné a zajímavé čtení.Tatínek měl po svém tatínkovi svázaných hodně starých častopisů.Rády jsme v nich se sestrami listovaly a četly jako děti.Většinu jsme daly do muzea a každá si jedno vázání nechala.Asi se po něm podívám.Hani,hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, Jituš, že Tě to zaujalo. Dobře, že jste dali staré časopisy do muzea, z mé domácnosti jsem do muzea dala spoustu věcí a takto jim dáme další možnost uplatnění. Myslím, že Tvůj tatínek i moji rodiče by byli překvapeni, kde skončily jejich věci a takto jsem je zachránila před zničením.
      Ať se daří, Jituš! 😊

      Vymazat
  5. Hani, tedy početla jsem si! Něco je k pobavení, třeba ty zuby, to musím říct kamarádce - zubařce :o), něco k povzdechnutí, že to je stejné jako před víc jak sto lety...
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já si v těch starých novinách vždy skvěle počtu. 😊 Říkám si, že něco z toho zaujme i návštěvníky blogu a také z toho plyne, že některé lidské starosti stále trvají a naděje na jejich odstranění snad není...
      Děkuji a hezký den přeji i Tobě.

      Vymazat
  6. Hanko, velmi působivé čtení, nedávno jsem narazila na inzerát zubního lékaře. Všechno krásné,ale už byl plně obsazen i přesto, že neměl smlouvy s pojišťovnami. Osvědčená káva,kdopak ví,jak by nám chutnala. Hanko,měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, takový inzerát asi jen rozvíří vody a vidíš, ani nemusí mít smlouvy s pojišťovami. Ruce by mu utrhli.
      Kávu Meinl znám ještě od babičky, vždy byla považována za lepší a tato značka trvá dosud. Stejně nám chutná káva, na kterou jsme zvyklí.
      Přeji klidné a v tom horku i bezpečné letní dny. 😊

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Tam, kde mňoukalky mají své muzeum... mňauuu

Dnešní příspěvek je oddechový, víkendový. Občas to chce trochu odlehčit a vyloudit úsměv. Je to i článek ke Světovému dni zvířat 4. října , ...