Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 7. října 2024

Kalendárium z Moravskoslezska: Říjen + radost biřmovancům i zákaz výroby slivovice

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".

 https://img.obrazky.cz/?url=b9380eb9d32d17a9&size=2

V srpnu ubylo dne o 103 minuty, během září o dalších 111 minut, za dva měsíce se tedy zkrátil den o 214 minut, což je zhruba o tři a půl hodiny. Připočítáme-li k tomu říjnový úbytek dne o téměř dvě hodiny, pak od července se zkrátí den asi o pět a půl hodiny!

Je zajímavé číst noviny, které teoreticky mohli číst moji dědové, pradědové a prababičky. Z dobového tisku starého na den (!) přesně 105 let, jsem vybrala zprávy, které po těch letech možná překvapí, možná vyloudí úsměv. Třeba se podobně naši následovníci budou bavit nad našimi současnými novinami. 😸 Chcete učiniti biřmovancům radost? Tady je návod jak na to: 

Biřmování je církevní akt, kterým biřmovaný člověk potvrzuje, že je natolik rozumově zralý, aby chápal a přijímal křesťanskou nauku a závazky plynoucí ze křtu svatého. Podmínkou pro biřmování, kromě rozumové vyspělosti, je tedy fakt, že biřmovaný byl pokřtěn. (zdroj: frau.cz)
 
To, že se v nově vzniklé republice v r. 1919 nesměla po domácku vyrábět slivovice, dokazuje zpráva z novin:
 
  
Pokud patříte k těm, kteří velebí první republiku, nebylo vše takové, jak nám představují televizní seriály. Pokud si ty zprávičky přečtete, zamyslíte se nad dobou, kterou jsme za sto let urazili. Nebo se i zasmějete. 😚 
Jen bych chtěla připomenout, že rok 1919 vůbec "legrační" nebyl. Bylo právě po skončené první světové válce, mnozí legionáři ještě nebyli doma (i můj děda byl v legiích) a nově vzniklá republika řešila problémy států po rozpadu Rakouska-Uherska a ... hlad.
 
 
Na závěr něco ze života:
 
 
Všem čtenářům přeji ve zdraví prožitý měsíc říjen. 👍 🍋 🍃

Žádné komentáře:

Okomentovat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Říjen + radost biřmovancům i zákaz výroby slivovice

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".   V srpnu ubylo dne o 103 minuty, během září o dal...