Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 5. května 2021

Šicí stroj má za sebou více než 200 let dlouhou cestu

Šijete? Asi ano, občas je to třeba, i když šití příliš neholdujeme. 

Nedávno jsem zahájila novou rubriku "Šicí stroj" a dnes se podíváme do historie šicích strojů. Jako každý stroj - přístroj má i ten, který možná máte doma, za sebou dlouhou cestu, než se k vám dostal. A těch vynálezců co bylo ! 😯

Lidé se naučili šít už hodně dávno. Vedla je k tomu nutnost. Příkladem je mumie Ötziho, nalezená v roce 1991 v italských Alpách. Byl to lovec oblečen v kůži, jeho oděv i boty byly sešity ručním stehem, velmi pravidelným a pečlivým. Uvedl to Antonín Havelka z Technické univerzity v Liberci. Bezpečně tedy víme, že ruční šití se k výrobě oděvů používalo už ve 4. století před naším letopočtem. 

Původně se šilo například pomocí kůstek s otvorem (kostěná jehla). Další vývoj pak šel poměrně pomalu. Velkým vynálezem byly kovové jehly, které se objevily asi v roce 1370 v Norimberku, ale musíme si uvědomit, že až do poloviny 19. století se všechno šilo v ruce.

To je až neuvěřitelné, když si představíme,  kolik švadlen a krejčích muselo pracovat na uniformách, kabátech a čepicích vojáků milionových armád např. v době napoleonských válek. Nebo na honosných šatech aristokracie a bohatých měšťanů. Nepředstavitelné...

Šicí stroje patří ke strojům, které se za více než 200 let velmi spolehlivě zabydlely nejen v českých domácnostech. Mnoho vynálezců šicích strojů obětovalo nejen své úspory či zdraví, ale často i vztahy s těmi nejbližšími.

Nejstarší popis systému pro šicí stroje pochází přibližně z poloviny 18. století. Vynálezcem tohoto stroje byl Němec Wiesenthal. Šicí stroj od Wiesenthala měl jehlu s ouškem uprostřed a bylo s ním možné ušít steh, který připomínal steh stehovací.

Dalším byl zaznamenán opět Němec Baltasar Krems z Mayen, který žil v Porýní. Ten sestavil přibližně kolem roku 1800 zdařilý šicí stroj, který šil řetízkový steh. Tento šicí stroj měl základní vybavení, které sestávalo z páky řízené jehelnou tyčí, plynulým podáváním látky či dalších zařízení, která jsou důležitými součástmi pro šicí stroje dodnes. Baltasar Krems z Mayen svůj šicí stroj využíval pro sešívání jakobínských čepic a čepic zipfel.

Kremsův šicí stroj však přinesl ještě jednu důležitou novinku. Tím byla Kremsem vynalezená jehla s ouškem ve špičce, která otevřela dveře vynálezu principu pro šicí stroje, které dokázaly šít dvojitým prošívacím stehem. Avšak právě na konci 18. století, kdy se řada vynálezců a krejčích snažila vymyslet princip pro šicí stroje, většina lidí vůbec neměla tušení o těchto konstruktérských zázracích. Tyto první úspěchy, mezi které patří šicí stroje od Wiesenthala i Baltasara Kremse, však patřily spíše mezi mimořádně úspěšné výjimky a většího rozšíření se pravděpodobně nedočkaly, ovšem představovaly důležitý základ pro šicí stroje a pokrok v oděvním průmyslu.

Nejdůležitější vynálezy na sebe však nechaly čekat další dlouhé půlstoletí. Teprve v polovině 19. století se začaly objevovat první vynálezy, které umožnily vznik konstrukce pro moderní šicí stroje. V roce 1855 přišel jeden z takových vynálezů na svět ve Vídni. 

Vídeňský krejčovský mistr Joseph Madersperger vynalezl moderní šicí stroj dnešního typu. Maderspeger použil dvě Kremsovy jehly, díky nimž mohl šít steh podobný dvojitému prošívacímu stehu. Maderspergerův princip pro šicí stroje byl založen na práci se dvěma oddělenými nitěmi. Horní nit vedla přes jehlu a spodní nit procházela člunkem. Těmto úspěchům ale předcházely pokusy dalších konstruktérů pro šicí stroje, mezi které patřil například Francouz Barthélemy Thimonier.

Šicí stroj na kličku, zdroj Wikimedia Commons

Barthélemy Thimonier do roku 1829 vyrobil přibližně 80 šicích strojů. Materiálem pro Thimonierovy šicí stroje se stalo dřevo, ze kterého pocházely díly pro všechny šicí stroje! Zdálo se, že úspěch se jménem šicí stroj je na světě. Avšak tento dojem se záhy ukázal jako tragikomický omyl. Výsledkem Thimonierových úspěchů, kterými obohatil stroje byl strach. Strach z čeho? 

Krejčí se totiž začali strachovat o svou existenci, což pro Thimonierovy šicí stroje bylo velice zlé. Aby zachránili svoje řemeslo, krejčí zlikvidovali jeho šicí stroje, čímž naprosto zruinovali jeho dílnu, ve které šicí stroje vyráběl. Nakonec šlo o život i samotnému Thimonierovi. Nechtěl-li dopadnout podobně jako jeho šicí stroje, musel narychlo uprchnout. Při tomto úprku se mu naštěstí jeden šicí stroj podařilo zachránit. S tímto šicím strojem pak jezdil po Francii a na jarmarcích ho za malou úplatu předváděl jako technický zázrak, nad kterým žasli jeho spoluobčané.

I vynálezy mají své legendy nebo historky. Těžko říct, zda následující je pravdivá, ale týká se našeho tématu: 

Legenda o vynálezu prvního šicího stroje: může za to divoký sen 

Jak byl vynalezen šicí stroj, o tom se vypravuje následující historka:

"Elias Howe, vynálezce šicího stroje, byl synem chudého farmáře, který nemohl na vzdělání svého syna mnoho věnovat. Mladý Howe, od malička chromý, musel si trpce vydělávat na svůj chléb. Zaměstnán byl jako dělník v jedné strojírně a ač se namáhal jak chtěl, nevydělal denně více než 1½ Doll., což naprosto nestačilo na výživu jeho rodiny.

Tu uslyšel jednoho dne poznámku svého zaměstnavatele, že by člověk, který by vynašel stroj na šití, získal mnoho peněz. Od té doby ho myšlenka ta neopustila. Každou volnou chvíli věnoval svému problému. Zejména často pozoroval svoji ženu při šití prádla, kterýmž zaměstnáním rozmnožovala skrovné příjmy domácnosti.

Celý rok pracoval Howe pilně na své myšlence, leč bez výsledku. Ukracoval dobu svého spánku jak mohl, jen aby pro svoji práci získal času. Jedné noci byly vyčerpány jeho síly tak, že ani neudržel nástroje v rukou a bezděčně usnul tvrdým spánkem.

Ve spánku se mu zdálo, že byl chycen králem divochů a odsouzen k smrti, pakli se mu nepodaří během 24 hod. zdokonaliti svůj šicí stroj, aby skutečně šil. Howe se již vzdal veškeré naděje, že by se mu to podařilo, a připravoval se na smrt. Král vyslal po uplynutí lhůty jím určené řadu bojovníků, kteří měli vykonati popravu. Při tom si Howe povšiml, že kopí bojovníků opatřena byla u hrotu otvorem.

Okamžitě mu bleskla hlavou myšlenka na zhotovení podobné jehly pro svůj šicí stroj a rázem viděl odstraněny všechny obtíže svého úkolu. I prosil bojovníky o lhůtu na dokončení svého vynálezu a v tom se probudil.

Byly 4 hod. ráno. Howe vyskočil neoblečen z lůžka a spěchal do své dílny. V devět hodin dopoledne měl již první jehlu opatřenou ouškem těsně nad špičkou, a jedině tato forma jehly se ukázala upotřebitelnou pro stroj, který měl nápodobit šití lidskou rukou. Ostatní konstrukce mechanismu šicího stroje byla mu již hračkou.

Tak byl vynalezen šicí stroj. Náhoda dala Howeovi do ruky tajemství, z něhož dodnes čerpají milliony lidí svoji obživu."

Původní zdroj historického článku:
Epocha 1910, autor V. L. 

Zdroj: internet

6 komentářů:

  1. Moc zajímavý článek plný informací. To jsem vůbec netušila, ale ráda jsem se něco takového dozvěděla a rozšířila tak svoje obzory. Ihned jsem si vzpomněla na moje babičky, jež mají každá svůj šicí stroj. Já zatím neumím na šicím stroji nic. Je to věc co je tu s námi očividně dlouho a řekla bych, že ještě dlouho bude. Ale víceméně mě i překvapilo, že nebyl vymyšlený ještě dříve. Postup vynálezu je jako u hodně věcí postupný, ale hlavně, že se k tomu došlo. Super článek, moc hezky napsáno. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Ano, naše babičky a maminky měly stroj jako samozřejmost v domácnosti a je dobře, že jsou ženy jako ty, které si uvědomují, že stojí za to nejen stroj mít, ale umět na něm aspoň upravit oděvy nebo pořídit něco do bytu. Také jsem tak začínala. ☺

      Vymazat
  2. Sama nešiji, ale chtěla bych se to naučit a i jsem přemýšlela, že bych si nějaký šicí stroj pořídila. Často bych si potřebovala upravit oblečení nebo ušít něco šikovného do domácnosti, asi by mě to i bavilo, tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítám tě na blogu, možná tady postupně najdeš i něco, co by ti nějak pomohlo. Zatím s rubrikou začínám, ale pokud se někdo chce naučit šít - je to důležitý krok dopředu. Ať se daří. ☺

      Vymazat
  3. Haničko,já šití holduju. Bez šití a šicího stroje si nedovedu svůj svět vůbec představit,miluju to. Díky za Tvůj poučný článek. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tak to Ti fandím, jsem na tom podobně - šicí stroj prostě doma mít musím. Nemusí to být velké věci, ale často se něco najde na šití. Měj se, Leni, pěkně. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...