Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 22. července 2021

Dlouhozobka svízelová - motýl podobný kolibříku

 

Možná jste v létě na zahrádce u květin, nebo na balkóně (jako já), pozorovali zajímavé "zvířátko" a pokud jste ho chtěli vyfotit, byl problém, protože nepostojí.

Saje nektar z květů rostlin. Chováním a způsobem letu se velice podobá americkým kolibříkům, jedná se však o velkého motýla z čeledi lišajovitých. Na YouTube jsem našla video i s popisem: 
 
 

Jedná se  o lišaje aktivního ve dne. Ostatní čeští lišajové jsou noční motýli. Vzácně se ale můžeme v podvečer setkat s druhy, které k nám zalétávají z jihu. Můžeme jej tedy snadno uvidět a poučit nezasvěcené, že se nejedná o kolibříka, který se v Evropě ve volné přírodě nevyskytuje, ale o velmi zajímavého motýla. Takto si dlouhozobku  můžeme těžko prohlédnout, obrázky jsou z Wikipedie:

Macroglossum stellatarum MHNT dos.jpg

 Macroglossum stellatarum MHNT ventre.jpg

Dlouhozobka má velmi dlouhý sosáček, který se podobá dlouhému zobáku kolibříků. Asi nejběžnějším druhem je dlouhozobka svízelová (Macroglossum stellatarum). Má černobílý zadeček, vypadající jako maličké ocasní peří. Hnědé nenápadně zbarvené tělo kontrastuje se zlatavými křídly, které za letu příliš nevidíme. Výrazná černobílá hlava nese pár tykadel. Oči zdůrazňuje černá maska a šedá „čepička" táhnoucí se až na svrchní část hrudi.

Pokud jste dlouhozobku viděli, určitě jste už pochopili, proč si ji lidé pletou s kolibříkem.  Díky dlouhému sosáčku nemusí usedat na rostlinu a předvádí nám úžasný a neopakovatelný kolibří let. Dlouhozobka stojí na místě a velmi rychle při tom třepotá křídly, která pak naším nedokonalým okem nejsou téměř vidět. Upoutat nás může i černobílý zadeček.

Dlouhozobek se u nás vyskytuje více druhů

Dlouhozobka svízelová - klikněte pro zobrazení detailu
Dlouhozobka svízelová (foto: Marek Vojtíšek)

Asi nejběžnější je dlouhozobka svízelová (Macroglossum stellatarum) se žlutým zadním křídlem a bílo černým zadečkem. Dalším zástupcem dlouhozobek je dlouhozobka zimolézová (Hemaris fuciformis) s hnědými zadními křídly a medovo bílým zadečkem nebo i dlouhozobka chrastavcová (Hemaris tytyus), která je podobná čmelákovi.

Tito krásní motýli se u nás objeví začátkem léta, kdy přilétají z jihu. Samice klade žlutozelená (dlouhozobka svízelová) vajíčka, ze kterých se vylíhnou zelené housenky s bílými pruhy (dlouhozobka svízelová), které se zakuklí a koncem léta se z nich vylíhnout tito krásní motýli. Vývoj od vajíčka po imágo je poměrně rychlý, takže dlouhozobky nepřezimují a zhruba na konci srpna odlétají zpět na jih. Rozpětí jejich křídel je asi 40–45 mm.  
 
 https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1380h900/7/456307.jpg?v=1566425584 
foto internet
Dlouhozobka je rozšířená ve velké části Eurasie a v části Afriky od Portugalska až po Japonsko, ale stálý výskyt je zaznamenán pouze v teplejších oblastech. 
A co vy, měli jste někdy možnost pozorovat dlouhozobku? 

zdroj: zahradnickykalendar, priroda.cz, Wikipedie, YouTube

14 komentářů:

  1. Hani, ahoj. Jsem teď na chalupě a tady je plno motýlů, ptáků a brouků, které člověk vidí zřídka. Jsou tu hodně i velcí roháči,kteří jsou již ohroženým druhem. Tak si tu užívám na samotě krásné přírody. Dlouhozobku jsem třeba viděla, ani o tom nevím...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, to máš výborné, že jsi v létě v tak krásném prostředí, moc Ti to přeji. Hlavně si odpočiň a užívej letních dní. Zdravím ☺

      Vymazat
  2. Hani, dlouhozobku jsem u nás viděla, létala na muškáty docela pravidelně. Letos nás svojí návštěvou ještě nepoctila, ale možná jsem já nebyla na správném místě. Zdravím 🌼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem i já dlouhozobku u nás poznala, když ji člověk vidí poprvé, neví, kam ji zařadit, dříve vídána asi nebyla, aspoň u nás.
      Také, Evi, zdravím ☺

      Vymazat
  3. Hani moc hezky jsi ji představila. Dlouhozobku svízelovou jsem fotila před pár dny, ale je to docela kumšt i když se dá hodně krátký čas, tak křídélka jsou skoro vždycky rozmazaná, protože je má stále v pohybu. Sosáček zabořený do květu a ona v letu. Krásně nafotit se ji asi podaří, jen pokud už její život skončil, jinak asi ne. Přeji Ti příjemné letní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, já jsem ty fotky viděla u Tebe na blogu. Máš pravdu s focením, mi se nepovedla jediná fotka, která by se dala zveřejnit. Ten pohyb můj foťák nebere.
      Také Tobě přeji krásné letní dny. ☺

      Vymazat
  4. Hani, letos ještě ne, ale loni pilně navštěvovala mou hortenzii a ibišky. Nevěděla jsem, co to je a tak jsem hledala v knihách...
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, jestli máš květiny, které ji lákají, tak dlouhozobka přiletí.
      Měj pěkný den ☺.

      Vymazat
  5. Tak toho motýla jsem nikdy neviděla a vlastně se s ním seznamuji až u tebe.Sice se snažím motýly fotit,ale moc jich není.Tento motýl,to by byl super úlovek.
    Hani,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji Ti, Jituš, aby jsi při svých výletech na dlouhozobku narazila.
      Měj se hezky ☺.

      Vymazat
  6. Hani,nám jich tu létá docela dost každé léto. Než jsme ale zjistili, že je to dlouhozobka svízelová, pojmenovali jsme si ji po svém..."sosáček" :-)) A už ji jinak neřekneme :-)) Je radost je pozorovat, stejně tak roháče, kterých tu máme taky dost. Nedávno jsme pozorovali jednoho, nebo to byla jedna, nevím :-) jak se chystá vzlétnout. Zajímavé to bylo. Už jsme měli na dvoře i slepýše i ještěrky se občas objeví. Koho tu ale nerada vidím, je krtek :-) Měj se krásně a užívej léto :-) Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, moc pěkně jsi to napsala a je vidět, že žijete v čistém prostředí, když vás navštěvuje více druhů. Někdy zkus vyfotit "sosáčka" a třeba se to podaří ☺.
      Měj pěkné letní dny. ☺

      Vymazat
    2. To si nejsem jistá, že bych měla úspěch při focení sosáčka, Hani :-) Ale pokusit se můžu :-))

      Vymazat
    3. Třeba překvapíš a pak dáš na blog super fotku ☺ ☺. Sosáčka, Ali ☺.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...